ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα τα δικαιώματα ΟΣΔΕ

στον-αέρα-τα-δικαιώματα-οσδε-894039

Στα όρια εγκεφαλικού βρίσκονται οι αγρότες της Μαγνησίας, όπως και σε όλη την επικράτεια.

Το νέο σύστημα ΟΣΔΕ, η πλατφόρμα δηλαδή όπου καταχωρούνται τα δικαιώματα αγροτών και κτηνοτρόφων, αντί να διευκολύνει τη ζωή τους την έκανε «κόλαση». Τέτοια εποχή κάθε χρόνο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ, αγρότες και κτηνοτρόφοι γνώριζαν τι έχουν δηλώσει και με βάση ποια δικαιώματα θα πρέπει να περιμένουν τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις στο αγροτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να αναβαθμίσει το σύστημα και η όλη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ να τεθεί υπό την αιγίδα της πλατφόρμας του gov.gr. Στην πορεία όμως προέκυψαν προβλήματα και αδυναμίες που έχουν προκαλέσει «μπλακ άουτ». Η πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί έχει αρκετές ελλείψεις και οι αγρότες είναι ξεκρέμαστοι.

Ακόμη και τα πιστοποιημένα γραφεία γεωπόνων που αναλαμβάνουν κάθε χρόνο να υποβάλλουν τις αιτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Τα στελέχη τους κάνουν σχεδόν καθημερινά σεμινάρια και βρίσκονται σε επικοινωνία με το υπουργείο, ώστε να βγάλουν άκρη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στις μεταβιβάσεις, με αποτέλεσμα γονείς να μην μπορούν να μεταβιβάσουν δικαιώματα αγροτικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης προς τα παιδιά τους.

Όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Βολιώτης γεωπόνος Θανάσης Κούντριας στη Μαγνησία ελάχιστοι αγρότες μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να μπούνε στο σύστημα και να υποβάλλουν σωστά την αίτηση. «Οι περισσότεροι και καλά κάνουν δεν ρισκάρουν, διότι αν γίνουν λάθη δεν είναι εύκολο να διορθωθούν και αυτό μπορεί να τους κοστίσει σε χρήματα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κούντριας είπε επίσης ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τουλάχιστον μέχρι τέλος Ιουλίου. Η εκτίμηση αυτή έχει βάση, καθώς, ούτως ή άλλως, κάθε χρόνο οι δηλώσεις ΟΣΔΕ παρατείνονται μέχρι τέλος Ιουνίου.

Η Πανελλήνια Ένωση Φορέων που είναι πιστοποιημένη για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ζήτησε ήδη από το αρμόδιο υπουργείο να υπάρχει παράταση.

«Η αναβάθμιση του συστήματος ήταν επιβεβλημένη και καλώς την προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έπρεπε όμως πιο έγκαιρα και πριν ξεκινήσει η διαδικασία να έχουν γίνει περισσότερες δοκιμές, ώστε να εντοπιστούν οι αδυναμίες και να διορθωθούν», σχολίασε επίσης ο κ. Κούντριας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου