ΤΟΠΙΚΑ

Αναβαθμίζονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Μαγνησία

αναβαθμίζονται-στρατιωτικές-εγκατα-894054

Το επισφράγισμα της αναβάθμισης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βάση Αεροπορίας Στρατού και στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, στο Στρατόπεδο «Γεωργούλα», συνιστά η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ, που ψηφίστηκε προχθές από την Ελληνική Βουλή, στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Η συμφωνία, που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσινγκτον από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, θα έχει τουλάχιστον πενταετή διάρκεια και κύρια πρόβλεψή της είναι η επέκταση και εμβάθυνση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε τέσσερις νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στον Βόλο, το Λιτόχωρο Πιερίας, την Αλεξανδρούπολη και τη Ναυτική Βάση της Σούδας.

Προβλέπει επίσης ότι επιτρέπεται για τουλάχιστον μια πενταετία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, στη Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου Μαγνησίας καθώς και σε άλλες εγκαταστάσεις που θα συμφωνηθούν διμερώς.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αναβάθμιση των υφιστάμενων στρατιωτικών βάσεων, η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, η παραχώρηση υποδομών κι άλλων διευκολύνσεων για τις αμερικανικές στρατιωτικές ανάγκες στον Βόλο, όπου εδρεύει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και στο Στεφανοβίκειο, όπου βρίσκεται η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού.

Σημειώνεται πως η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη Μαγνησία είναι σταθερή από το 2018 με ελικόπτερα Apache στην 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, τα οποία μάλιστα μετά τη ρωσική εισβολή αποχώρησαν για την Πολωνία, ενώ Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται και στο Στρατόπεδο «Γεωργούλα», στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης με τα στελέχη των δύο μονάδων.

Εκτός από τον Βόλο και το Στεφανοβίκειο, αναφέρονται ως βάσεις, από τις οποίες θα επιχειρούν και θα εκπαιδεύονται οι αμερικανικές δυνάμεις, η Αλεξανδρούπολη, το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και η Σούδα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου