ΑΛΜΥΡΟΣ

Χρ. Τριαντόπουλος: Σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τη Λιμνοδεξαμενή Ξεριά Αλμυρού – Προχωρά η διαδικασία

χρ-τριαντόπουλος-σύσκεψη-στο-υπουργε-894172

Την Τρίτη, 10 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύσκεψη υπό τον Υπουργό, κ. Γεώργιο Γεωργαντά, με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό, τον Δήμαρχο Αλμυρού, κ. Ευάγγελο Χατζηκυριάκο, τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το βασικό αντικείμενο της εν λόγω σύσκεψης ήταν η ολοκλήρωση του σημαντικού για την περιοχή αρδευτικού έργου της Λιμνοδεξαμενής Ξεριά του Αλμυρού, το οποίο -αν και είχε ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό- επλήγη από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», με αποτέλεσμα η υποδομή να υποστεί ζημιές.

Παράλληλα με το ζήτημα της προσαρμογής του έργου στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν έπειτα από την εν λόγω φυσική καταστροφή, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και τα ζητήματα που σχετίζονται με την προώθηση των επιμέρους έργων που απαιτούνται ώστε το σημαντικό αυτό έργο να μπορέσει να ολοκληρωθεί. Πρόκειται, ειδικότερα, για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από τη Λιμνοδεξαμενή Ξεριά, αλλά και τη δημιουργία δικτύων άρδευσης ώστε το νερό από τη Λιμνοδεξαμενή να μπορεί να φτάσει στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής. Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, της σύσκεψης, σε ένα πλαίσιο στενής και γόνιμης συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου, Περιφέρειας και Δήμου, δρομολογήθηκαν οι κινήσεις διευθέτησης των όποιων εκκρεμοτήτων και τέθηκαν χρονοδιαγράμματα, ώστε να προχωρήσουν και τα τρία ζητήματα που συζητήθηκαν και να ολοκληρωθεί το έργο της Λιμνοδεξαμενής Ξεριά.

Με αφορμή τη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ανάφερε πως «είχαμε μία ιδιαίτερα γόνιμη σύσκεψη με τον Υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, και τον Δήμαρχο Βαγγέλη Χατζηκυριάκο, και, φυσικά, με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου και υπηρεσιακούς παράγοντες, για το θέμα της ολοκλήρωσης του έργου της Λιμνοδεξαμενής Ξεριά στον Αλμυρό. Ολοκλήρωση που δεν περιλαμβάνει μόνο την αποκατάσταση των ζημιών από τον ’Ιανό‘, αλλά και τα συνοδά έργα για να φτάσει το νερό στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής του Αλμυρού. Προς αυτή την κατεύθυνση, μετά από εποικοδομητική συζήτηση όλων των συμμετεχόντων, τέθηκαν τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να δρομολογηθεί η ολοκλήρωση του έργου.

Συγκεκριμένα:

  • Μέσα στον επόμενο μήνα, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν αναφορικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν στο έργο της Λιμνοδεξαμενής από τον ‘Ιανό‘ και θα δρομολογηθεί η αποκατάστασή τους με πόρους που έχουν ήδη εντοπιστεί.
  • Μέσα στο πρώτο μισό του καλοκαιριού θα δημοπρατηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το υποέργο της κατασκευής αγωγού μεταφοράς νερού από τη Λιμνοδεξαμενή, ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια και της σχετικής μελέτης που εκπονήθηκε με δαπάνη του Δήμου Αλμυρού και κατατέθηκε στο Υπουργείο. Πρόκειται για ένα δομικό έργο το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην αξιοποίηση του αρδευτικού νερού και στη διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων για τους αγρότες της περιοχής.
  • Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα δρομολογηθεί η διαδικασία εκπόνησης της μελέτης για τα δίκτυα άρδευσης της Λιμνοδεξαμενής Ξεριά με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου στην αμέσως επόμενη φάση να προκύψουν τα μελετητικά δεδομένα που θα επιτρέψουν την προώθηση του έργου των δικτύων άρδευσης ώστε το αρδευτικό νερό από τη Λιμνοδεξαμενή να φτάσει στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής.

Προχωρά, λοιπόν, η διαδικασία ολοκλήρωσης ενός σημαντικού αρδευτικού έργου για την περιοχή του Αλμυρού ως αποτέλεσμα της στενής, συντονισμένης και γόνιμης συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων. Ένα έργο με σημαντικό αναπτυξιακό, οικονομικό, παραγωγικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την περιοχή του Αλμυρού».

Τέλος, στο πλαίσιο της εν λόγω σύσκεψης συζητήθηκαν επίσης μία σειρά από άλλα ζητήματα αναφορικά με τα αρδευτικά δίκτυα σε άλλες περιοχές του Δήμου Αλμυρού, καθώς και θέματα που έχουν θέσει οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου