ΤΟΠΙΚΑ

Τριπλό το άγχος των πανελλαδικών

τριπλό-το-άγχος-των-πανελλαδικών-894500

Τριπλό το άγχος των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη Μαγνησία. Οι φετινοί υποψήφιοι καλούνται να δώσουν για πρώτη φορά στη λυκειακή τους ζωή εξετάσεις, μάλιστα πανελλαδικές, δεδομένου ότι τις δύο προηγούμενες χρονιές εξαιτίας και της πανδημίας του κορονοϊού δεν έδωσαν ούτε καν προαγωγικές εξετάσεις.

Το άγχος των εξετάσεων δεν είναι όμως η μοναδική αγωνία των υποψηφίων. Ηδη πολλοί υποψήφιοι της Μαγνησίας απευθύνονται στο γραφείο Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, αναζητώντας πληροφορίες για τις σχολές που περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο.

«Υπάρχει αγωνία των μαθητών τι θα σπουδάσουν. Μαθητές και γονείς αγωνιούν αν οι σπουδές θα έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και ειδικά για τις νέες σχολές αν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Γενικώς στο φετινό μηχανογραφικό, τα τμήματα είναι δύο… ταχυτήτων. Υπάρχουν τα παλιά με αναγνωρισμένα και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και οι νέες σχολές που ακόμη δεν έχουν κατοχυρώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους», αναφέρει η σύμβουλος σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού και υπεύθυνη λειτουργίας του γραφείου ΣΕΠ στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αγγελική Καραμπατζάκη.

Μεγάλο είναι το άγχος, κυρίως για τους γονείς, και για την κάλυψη των εξόδων των σπουδών, που είναι της τάξης των 50.000 ευρώ περίπου σε μία πόλη εκτός έδρας. «Γονείς ρωτούν τι επιλογές έχουν τα παιδιά τους και αν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα στον Βόλο, προκειμένου να μην αναγκάζονται να συντηρούν δεύτερο νοικοκυριό, ιδίως σε περίοδο μεγάλης ακρίβειας. Οι γονείς αγωνιούν πώς θα καταφέρουν να καλύψουν το κόστος των σπουδών και ιδίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπου το κόστος ζωής είναι αυξημένο», συμπληρώνει η ίδια.

Τηλεφωνικές… πληροφορίες

Το ενδιαφέρον μαθητών και γονέων, προκειμένου να συμμετέχουν σε συμβουλευτικές συνεδρίες επαγγελματικού προσανατολισμού ενόψει των πανελλαδικών, είναι έντονο, ωστόσο προς το παρόν περιορίζονται σε… τηλεφωνικές πληροφορίες.

Αυτό γιατί ακόμη και σήμερα, μολονότι η δομή άρχισε να λειτουργεί από τον περασμένο Φεβρουάριο στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, δεν έχει παραδοθεί ο εξοπλισμός της.

Ο εξοπλισμός επαγγελματικού προσανατολισμού βρίσκεται στο Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης. Αρχικά υπήρχε άρνηση παράδοσής του. Πλέον το πρόβλημα της ιδιοκτησίας του εξοπλισμού επιλύθηκε, πλην όμως καθυστερεί γιατί… αναζητείται μεταφορική εταιρεία που θα τον παραλάβει και θα τον μεταφέρει στα γραφεία της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας.

«Δεν υπάρχει ούτε γραφείο με καρέκλα για να δεχθώ σε διά ζώσης συνεδρίες γονείς και μαθητές. Περιμένουμε τη μετακόμιση και όλα τα ραντεβού έχουν μετατεθεί για αργότερα», σχολιάζει η κ. Καραμπατζάκη, η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε κάνει ολόκληρο κύκλο ενημερωτικών συνεδριών σε ομάδες σχολείων μέσω του προσωπικού της εξοπλισμού, καθώς ο υπηρεσιακός βρίσκεται σε άλλη δομή.

Με μάσκα, χωρίς self test

Το πρωτόκολλο με τα μέτρα για τον κορονοϊό, που θα ισχύουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας. Σε γενικές γραμμές οι εξετάσεις θα γίνουν με τη χρήση μάσκας και αποστάσεων, δεν θα υπάρχει όμως υποχρεωτικότητα για την υποβολή των υποψηφίων σε self test.

Τα πέντε μέτρα είναι τα εξής:

-O πρόεδρος και τα μέλη των επιτροπών εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους γενικών, ειδικών, μουσικών μαθημάτων, που εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, μεριμνούν ώστε:

να τηρηθεί απόσταση ενάμισι μέτρου ανάμεσα στους υποψηφίους,

να ισχύσει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους,

να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

-Οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί (σ.σ.: δεν αφορά στους υποψήφιους το μέτρο) που δεν έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο και συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές.

-Πρέπει να αναληφθεί μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων-σχολικών μονάδων.

– Για τη διενέργεια εξέτασης του μαθήματος «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία»:

επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων,

τηρείται απόσταση 3 μέτρων μεταξύ του εξεταζομένου και των εξεταστών-βαθμολογητών που βρίσκονται πίσω από το παραβάν,

καθαρίζονται τα μουσικά όργανα με απολυμαντικό υγρό πριν από τη χρήση τους από κάθε υποψήφιο.

-Για τη διενέργεια των πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή υποψηφίων ΤΕΦΑΑ ισχύουν:

ο καθαρισμός με απολυμαντικό υγρό των οργάνων εξέτασης και του βοηθητικού εξοπλισμού πριν τη χρήση τους,

η τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν οι σχετικές οδηγίες από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου