ΤΟΠΙΚΑ

Ευρωπαίοι μαθητές γνώρισαν τον Βόλο ως φιλοξενούμενοι του 8ου ΓΕΛ

ευρωπαίοι-μαθητές-γνώρισαν-τον-βόλο-ω-894524

Μαθητές και εκπαιδευτικούς από τρεις ευρωπαϊκές χώρες, Ιταλία, Ρουμανία και Τσεχία, υποδέχθηκε το 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου, στο πλαίσιο κινητικότητας μαθητών του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+με τίτλο «Ολοι αξίζουν μία ίση ευκαιρία», που υλοποιεί το σχολείο. Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τη σχολική κοινότητα σε θέματα ισότητας ευκαιριών για όλους και να προάγει τον σεβασμό στον άνθρωπο και τη διαφορετικότητα, καταπολεμώντας θρησκευτικές, φυλετικές, κοινωνικές, έμφυλες προκαταλήψεις και διακρίσεις, καθώς και τις συνέπειές τους ιδιαίτερα στο σχολικό περιβάλλον (σχολικός εκφοβισμός).

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας στην Ελλάδα οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν το ομοίωμα της «Αργούς» στον εμπορικό λιμένα Βόλου και να ταξιδέψουν με τον μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας, να μάθουν για την ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό της περιοχής με τις περιηγήσεις στην πόλη του Βόλου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο Τσαλαπάτα, στο Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας, στο Μουσείο Θεόφιλου – Αρχοντικό Κοντού. Εντυπωσιάστηκαν επίσης από την επίσκεψη στην επιβλητική περιοχή των Μετεώρων, την ξενάγησή τους στο Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών στο Καστράκι και τη Μονή Αγίου Στεφάνου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έγινε παρουσίαση τραγουδιών που προάγουν την κουλτούρα της αποδοχής, της ανεκτικότητας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα από χορωδίες μαθητών των συμμετεχόντων σχολείων.

Επίσης, με την καθοδήγηση της Ενωσης Παλαιών Προσκόπων του 3ου Σώματος Αεροπροσκόπων Ν. Ιωνίας – Βόλου μαθητές και καθηγητές ανηφόρισαν στον λόφο της Γορίτσας και κατέκτησαν, με βιωματικό τρόπο και εκπαιδευτικά παιχνίδια, γνώσεις σχετικά με μεθόδους προσανατολισμού. Τα μέλη της Ενωσης, Ιωάννης Σκοτεινιώτης, Ιωάννης Λαδόπουλος, Ελευθερία Βούλγαρη, Γεωργία Ηγουμένου, Μαρία Λύτρα, Γεώργιος Ματσέλης, Μάριος Μόναχος και Ιουλία Χαλαστάρα, κατασκεύασαν και προσέφεραν σε κάθε σχολείο χειροποίητο ξυλόγλυπτο αναμνηστικό δώρο.

Οι μαθητές και καθηγητές των σχολείων ανανέωσαν το ραντεβού για την επόμενη συνάντηση στα μέσα Οκτωβρίου 2022 στην Τσεχία.

Τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος του 8ου Γενικού Λυκείου Βόλου (Β. Τσιργούλα, Ε. Τσιμτσιλή, Ε. Βαμβακά, Σ. Δεληγιάννη, Ι. Στεργιόπουλος και Ι. Σαλαμουρίδης) εκφράζουν «τις ευχαριστίες τους σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση των βιωματικών δραστηριοτήτων του προγράμματος και συγκεκριμένα στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου για την άδεια εισόδου στον εμπορικό λιμένα, στους υπευθύνους των μουσείων Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Βόλου, Πλινθοκεραμοποιΐας Σ. Ν. Τσαλαπάτα, Αρχοντικό Κοντού, Θεόφιλου και Βυζαντινό Μακρινίτσας και ιδιαίτερα στην Ενωση Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία των σκοπών του προγράμματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου