Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών από την αρχή

Τελευταία ενημέρωση: 2022-05-13, 11:49:55
Δεν είναι μεταρρύθμιση ο προσωπικός γιατρός και ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών, λένε οι γιατροί
Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών από την αρχή

Ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών ξεκινά από την αρχή με βάση τα σχέδια του υπουργείου Υγείας καθώς στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται ότι όλα τα ψηφιακά συστήματα που είχαν δημιουργηθεί θα καταργηθούν.

Αυτό σημαίνει πως ο ηλεκτρονικός φάκελος στο πλαίσιο του θεσμού του «οικογενειακού γιατρού», που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, αλλά στην πορεία ατόνησε, θα πρέπει να δημιουργηθεί από την αρχή.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο προσωπικός γιατρός θα είναι υποχρεωμένος να ανοίξει και να δημιουργήσει τον ηλεκτρονικό φάκελο στον ασθενή που θα παρακολουθεί.

Οι ασθενείς θα πρέπει να δίνουν την έγκριση στον προσωπικό τους γιατρό ώστε να εισάγει όλα τα προσωπικά τους δεδομένα στον ψηφιακό φάκελο. Με λίγα λόγια για το άνοιγμα του φακέλου και την ανάγνωση των στοιχείων θα πρέπει να δίνει ο ασφαλισμένος το πράσινο φως, αφού θα δημιουργηθούν κλειδιά ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

 

«Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου δεν αποτελούν μεταρρύθμιση. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά, υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο του δημόσιου τομέα υγείας. Η Πρωτοβάθμια δεν ενισχύεται με προσλήψεις, αλλά προσπαθούν να καλύψουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της μέσω συμβάσεων με ιδιώτες, δηλαδή με «μπαλώματα». Η αλλαγή του ονόματος του «οικογενειακού γιατρού» σε «προσωπικό ιατρό» δεν σημαίνει νεωτερισμό», τόνισε σχετικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας Νίκος Χαυτούρας.

Επίσης παρατήρησε πως δεν υπάρχουν κίνητρα για γιατρούς σε θέσεις που υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος και πως δεν αναφέρεται πουθενά η αξιολόγηση γιατρών και υποδομών και τέλος, δεν υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια επιλογής και λειτουργίας, τόσο για ιδιώτες γιατρούς, όσο και τους γιατρούς των δημόσιων δομών.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
1
=