Γιώργος Λαμπράκης: Ο ανηφορικός δρόμος του νοσηλευτή

Τελευταία ενημέρωση: 2022-05-13, 12:15:21
Γιώργος Λαμπράκης: Ο ανηφορικός δρόμος του νοσηλευτή

Εθιμοτυπικό χαρακτήρα λαμβάνουν πλέον στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή όχι μόνο οι ευχαριστίες και οι εκφράσεις θαυμασμού και ευγνωμοσύνης προς το έργο, το οποίο επιτελεί το νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων, αλλά και τα αιτήματα των εκπροσώπων του κλάδου, ως προς την ικανοποίηση πάγιων διεκδικήσεων. Στη χθεσινή σεμνή τελετή για τη Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, στην είσοδο του Νοσοκομείου Βόλου, ακούσαμε ξανά τα ίδια ευχολόγια, τις ίδιες ευχαριστίες και τα ίδια «μπράβο» από διοικούντες και προϊσταμένους, καθώς και τα ίδια παράπονα από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των νοσηλευτών, που είχαν διατυπωθεί στον αντίστοιχο περυσινό εορτασμό, στον προπέρσινο και πάει λέγοντας.

Στο δημόσιο σύστημα υγείας τίποτα δεν έχει αλλάξει, επί της ουσίας, προς το καλύτερο. Οι νοσηλευτές, που έγιναν για άλλη μια φορά αποδέκτες συγχαρητηρίων, εκφράσεων θαυμασμού και αποθεωτικών σχολίων, αποτελούν μια απαξιωμένη ομάδα εργαζομένων του δημοσίου. Γνωρίζουν την απαξίωση κάθε μέρα, από τις μισθολογικές τους απολαβές και τις συνθήκες εργασίας. Δουλεύουν σε εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ειδικό μισθολόγιο και αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα μας. Οπως δηλαδή και αυτοί, που περνούν ξεκούραστα το ωράριό τους χωρίς την πίεση, την οποία ασκεί το δημόσιο σύστημα υγείας στο προσωπικό του.

Οι νοσηλευτές συνεχίζουν να παραμένουν εκτός βαρέων και ανθυγιεινών, παρά το γεγονός ότι το αντικείμενο εργασίας τους είναι ιδιαίτερο. Οι νοσηλευτές εξακολουθούν να εισπράττουν διαβεβαιώσεις για μόνιμες προσλήψεις στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας υγείας, χωρίς όμως να έχουν δει ούτε μια μόνιμη πρόσληψη τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης τα κενά καλύφθηκαν και συνεχίζουν να καλύπτονται από συμβασιούχους, που, μόλις αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις απαιτήσεις του αντικειμένου εργασίας τους, απολύονται για να προσληφθούν στη θέση τους άλλοι συμβασιούχοι. Οι νοσηλευτές εργάζονται χωρίς ρεπό και άδειες, επειδή τα κενά στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας είναι τόσα πολλά, ώστε δεν βγαίνουν οι βάρδιες, αν δοθούν οι προβλεπόμενες άδειες και τα προβλεπόμενα ρεπό στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι νοσηλευτές βρίσκονται στο πλάι των ασθενών όλο το 24ωρο. Οταν ενημερώνονται από τους γιατρούς ότι η κατάστασή τους βελτιώνεται, αλλά και όταν ετοιμάζονται να διασωληνωθούν ή όταν τους ανακοινώνει ο γιατρός ότι τα νέα είναι δυσάρεστα. Οι νοσηλευτές καλούνται τότε να στηρίξουν ψυχολογικά τον ασθενή, να τον κάνουν να αισθανθεί λίγο καλύτερα, να νιώσει ότι υπάρχει ελπίδα και πως δεν έχουν χαθεί τα πάντα.

Οι νοσηλευτές ήταν και παραμένουν η ραχοκοκαλιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι επαγγελματίες, στους οποίους βασίζεται η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Χρειάζονται να νιώσουν ότι η πολιτεία πράγματι αναγνωρίζει την προσφορά τους και έχει τη βούληση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Εχουν χορτάσει από λόγια του αέρα και από φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, ελπίζοντας ότι στην επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή θα μπορούν να γιορτάσουν πραγματικά.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
4
=