ΤΟΠΙΚΑ

Πήραν τον ιατρικό φάκελο μέσω ΔΙΑΣ

πήραν-τον-ιατρικό-φάκελο-μέσω-διασ-894586

Στα όριά της έφτασε μία οικογένεια, όταν δικός της άνθρωπος, που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Βόλου, έπρεπε να μεταφερθεί σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα για να συνεχίσει τη θεραπεία του σε πιο εξειδικευμένη κλινική, αλλά ο ιατρικός του φάκελος κρατούνταν επί μέρες στο συρτάρι…

Αφού πέρασε μία ολόκληρη εβδομάδα, με τους οικείους να έχουν γίνει μπαλάκι μεταξύ των υπηρεσιών και ανταπόκριση δεν υπήρξε, καθώς οι υπάλληλοι φέρεται να προέβαλαν διάφορες δικαιολογίες, παραπέμποντας από το σήμερα στο αύριο, η οικογένεια ζήτησε τη συνδρομή… της αστυνομίας!

Ο φάκελος παραδόθηκε στα μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ, με γιατρούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να στηλιτεύουν τη γραφειοκρατία που ακόμη «ζει και βασιλεύει» σε ορισμένες υπηρεσίες, όπως και στο ΕΣΥ, μολονότι πρόκειται για έναν ευαίσθητο τομέα που έχει να κάνει με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρθηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Οι γιατροί της κλινικής, που νοσηλευόταν ο ασθενής, άναψαν το πράσινο φως, από τη στιγμή που το ήθελαν ο ίδιος και η οικογένειά του, για να απευθυνθεί σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα που είχε ειδικό τμήμα για την πάθηση που τον ταλαιπωρούσε.

Ενημερώθηκαν αρμοδίως οι υπηρεσίες του ΓΝΒ, ως υπεύθυνες για τη διευθέτηση των δικαιολογητικών που πρέπει να έχει στη διάθεσή του ο ασθενής ανά πάσα στιγμή, αποχωρώντας για μια άλλη νοσηλευτική μονάδα.

Είτε πρόκειται για έκτακτο περιστατικό που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, είτε διότι ο ίδιος ο ασθενής επιθυμεί να πάρει μία δεύτερη γνώμη για την πάθησή του, το Νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να του παραδώσει τον ιατρικό του φάκελο, καθώς αποτελεί ουσιαστικά την «ακτινογραφία» του ιατρικού του ιστορικού.

«Δεν νοείται ασθενής να φύγει από το Νοσοκομείο για μία άλλη μονάδα και να μην έχει μαζί του τον ιατρικό του φάκελο. Οι συνάδελφοι που θα τον εξετάσουν πρέπει να έχουν μία πλήρη εικόνα για το ιατρικό ιστορικό του περιστατικού», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αναφορικά με το θέμα έμπειρος γιατρός με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στο Αχιλλοπούλειο.

Στην περίπτωση που χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας δεν τηρήθηκε. Οχι από γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά από τις υπηρεσίες του γραφείου κίνησης. Οι οικείοι του ασθενούς διαμαρτυρήθηκαν και απευθύνθηκαν σε αρχές εκτός Νοσοκομείου.

«Η αντίδρασή τους ενδεχομένως να ήταν υπερβολική. Θα μπορούσαν να απευθυνθούν στην ιατρική ή τη νοσηλευτική υπηρεσία και το θέμα να αντιμετωπιστεί άμεσα», εκτίμησε ο συνομιλητής του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο ασθενής και οι οικείοι του δεν είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου, καθώς προέχει για τους ίδιους να εξυπηρετηθούν άμεσα όταν ειδικά πρόκειται για θέμα υγείας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου