ΤΟΠΙΚΑ

Πλημμέλημα οι φωτιές στα καταστήματα

πλημμέλημα-οι-φωτιές-στα-καταστήματα-894684

Ενοχοι για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα κρίθηκαν χθες στο Εφετείο στη Λάρισα οι δύο κατηγορούμενοι για πυρκαγιές σε πρακτορείο ΟΠΑΠ και κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που σημειώθηκαν τα έτη 2014 και 2015 στον Βόλο.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο 40χρονος Βολιώτης, που συγκλόνισε το πανελλήνιο όταν τον περασμένο Νοέμβριο έσφαξε τη νονά του, την 75χρονη Ευθαλία Αλεξούλη Αβραμίδου, και σε βάρος του προέκυψε και δεύτερη ανθρωποκτονία, της μητέρας του δικηγόρου του Νίκης Μηλίνη Τσιρογιάννη τον Αύγουστο του 2009.

Οι δύο άνδρες επρόκειτο να δικαστούν χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας, το οποίο τελικά μετατράπηκε σε Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων με την αποχώρηση των ενόρκων γιατί κρίθηκε ότι βάσει του νέου ποινικού κώδικα τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται δεν είναι κακούργημα.

Ο 68χρονος ήταν παρών στη δίκη και υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του. Ο σφαγέας εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, που ενέμεινε στην ίδια υπερασπιστική γραμμή όπως με το πρωτόδικο δικαστήριο, η οποία ήταν γενική και αόριστη αποδεχόμενος επί της ουσίας συμμετοχή του κατηγορούμενου στα αδικήματα.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για καταστροφή ξένου ολικά πράγματος με χρήση εκρηκτικών υλικών (κατά την επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας της έκρηξης) για τον εμπρησμό του πρακτορείου ΟΠΑΠ στην οδό Ιάσονος τον Δεκέμβριο του 2014 και για πυρκαγιά από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα για τη φωτιά στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης τριών ετών και μερικών μηνών. Στον 68χρονο δόθηκε η δυνατότητα η έφεσή του να έχει τριετή αναστολή, ενώ στον στυγερό δολοφόνο η ποινή μετατράπηκε σε χρηματική προς 25 ευρώ ημερησίως. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και πέντε μηνών. Οι κατά συγχώνευση ποινές τους μειώθηκαν κατά μερικούς μήνες.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 68χρονου τόνισε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε κίνητρο για να είναι ηθικός αυτουργός στην υπόθεση και να βάλει τη φωτιά, αντίθετα, όπως επισήμανε, με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, πουι γλίτωσε από έλεγχο και αποζημιώθηκε με 60.000 ευρώ.

Ο ίδιος ο 68χρονος επισήμανε ότι φρόντιζε γενικά τον κουνιάδο του ιδιοκτήτη των καταστημάτων σε όλα τα θέματά του, οικονομικά και ιατρικά.

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του δολοφόνου, που κατηγορείται για συμμετοχή στις πράξεις ως φυσικός αυτουργός, επέμεινε σε όσα εκείνος είχε καταθέσει και στο Κακουργιοδικείο Λάρισας.

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 18:30 με το δικαστήριο να ανακοινώνει την απόφαση.

Συνήγοροι υπεράσπισης ήταν ο Νίκος Χατζησταματίου και ο Γεώργιος Κακαράντζας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου