ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» οι εξετάσεις PISA

στον-αέρα-οι-εξετάσεις-pisa-895081

Στον «αέρα» οι εξετάσεις στη Μαγνησία της ελληνικής Pisa, με τον τοπικό Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας να συμμετέχει στην κινητοποίηση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, προκειμένου να ακυρωθεί η διαδικασία στην πράξη.

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν την ερχόμενη Τετάρτη 18 Μαΐου και καλούνται να συμμετάσχουν υποχρεωτικά μαθητές από 16 σχολικές μονάδες της Μαγνησίας, ανάμεσα σε 600 σε όλη τη χώρα. Οι μαθητές θα εξεταστούν στα πεδία της ελληνικής γλώσσας και μαθηματικών προκειμένου να αξιολογηθεί το επίπεδο των γνώσεών τους.

Πρόκειται για την ελληνική PISA, πρόγραμμα για τη διεθνή αξιολόγηση μαθητών, που γίνεται για πρώτη φορά φέτος στη χώρα, στην οποία θα συμμετάσχουν μαθητές από 600 συνολικά σχολικές μονάδες, 300 δημοτικά και ισάριθμα γυμνάσια, τα οποία επιλέχθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας με διαδικασία στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

Από τη Μαγνησία, υποχρεωτικά μέρος στις εξετάσεις καλούνται να λάβουν μαθητές 11 δημοτικών σχολείων και συγκεκριμένα: 3ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 14ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Μηλεών, 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκοπέλου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Αισωνίας – Διμηνίου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς – Δράκειας, Δημοτικό Σχολείο Αχιλλείου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλών Νερών – Μηλεών, 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς, Δημοτικό Σχολείο Αφετών και 2ο Δημοτικό Σχολείο Φερών – Βελεστίνου. Επιπλέον, θα λάβουν μέρος μαθητές πέντε γυμνασίων, των 3ου και 4ου Ν. Ιωνίας, Καναλίων, Τσαγκαράδας και Σούρπης.

Ωστόσο οι εξετάσεις δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν, με την εκπαιδευτική οικογένεια να αντιδρά. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας κήρυξε για την ημέρα των εξετάσεων πανελλαδική τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας, ζητώντας «να ακυρωθούν οι εξετάσεις κατηγοριοποίησης και αποκλεισμού».

Στην κινητοποίηση συμμετέχει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα των εξετάσεων, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν «μέρος του συνολικού αντιδραστικού σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας για την εφαρμογή της αξιολόγησης μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων, με οδυνηρές συνέπειες για τη δημόσια εκπαίδευση, με περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου των εκπαιδευτικών και ασφυκτικό έλεγχο των σχολικών πρακτικών και διδασκαλίας».

«Η δίωρη εξέταση σε Γλώσσα και Μαθηματικά με ποσοτικούς δείκτες και κοινά θέματα για όλη τη χώρα μετατρέπουν τους μαθητές σε πειραματόζωα ενός ολέθριου πειράματος που έχει ως στόχο την κατηγοριοποίηση των σχολείων και τον μορφωτικό αποκλεισμό του μαθητικού πληθυσμού. Οι μαθητές μας οδηγούνται σε ένα αγώνα δρόμου ώστε να ανταπεξέλθουν σε «φασόν», πανελλήνιου τύπου εξετάσεις, που καλλιεργούν την κουλτούρα απόρριψης που θα τους συνοδεύει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Επιδιώκουν να ενισχύσουν τον κοινωνικό ανταγωνισμό, τη λογική «όλοι εναντίον όλων», με τα αποτελέσματα να ιεραρχούν μαθητές και σχολεία, ανοίγοντας τον αντιδραστικό δρόμο για την γονεϊκή επιλογή σχολείων, μέσω της σύγκρισης!», τονίζει η ΔΟΕ στο κείμενό της το οποίο έχει κοινοποιηθεί και στα σχολεία της Μαγνησίας.

«Δεν επιτρέπουμε να γίνουν οι μαθητές και το σχολείο πειραματόζωα ενός

ολέθριου πειράματος διάλυσης, κατηγοριοποίησης, ανταγωνισμού

και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου», αναφέρει εξάλλου σε ανακοίνωσή της η Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου ζητώντας την ακύρωση στην πράξη των εξετάσεων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου