ΤΟΠΙΚΑ

Μειώσεις 13% στον ΕΝΦΙΑ

μειώσεις-13-στον-ενφια-895092

Μειωμένος κατά 13% για οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες είναι φέτος ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Η ΑΑΔΕ ανάρτησε χθες τα εκκαθαριστικά, με Βολιώτες να σπάνε τα τηλέφωνα των λογιστών για να ενημερωθούν για το ποσό που τους αντιστοιχεί.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας Αλέκος Κεχαγιάς, λέει ότι από τα στοιχεία παρατηρεί ότι στα κτίσματα και στα οικόπεδα εντός οικισμών η αξία των ακινήτων αυξάνεται, ενώ ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μειώνεται, με την κάθε περίπτωση να είναι ξεχωριστή.

Ενδεικτικά αναφέρεται στο παράδειγμα ακινήτου ο ιδιοκτήτης του οποίου πέρυσι όφειλε να καταβάλει ΕΝΦΙΑ 590 ευρώ και φέτος το ποσό που του αντιστοιχεί είναι 450 ευρώ. Αντίθετα, στα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης, όπως ενημερώνει ο ίδιος, ο φόρος είναι σταθερός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μικρότερο φόρο φέτος αναμένεται να πληρώσουν οκτώ στους 10 (πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες), αυτοί δηλαδή που έχουν μια μεσαία ακίνητη περιουσία από 500 έως και 4.000 αντικειμενική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τον ίδιο φόρο με πέρσι πρόκειται να καταβάλει το 14% των ιδιοκτητών, δηλαδή 875.000 πολίτες με πολύ μικρή περιουσία έως 500 ευρώ αντικειμενική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τέλος, χαμένοι σε σχέση με πέρσι θα είναι 375.000 ιδιοκτήτες με πολύ μεγάλη περιουσία.

Ο κ. Κεχαγιάς επισημαίνει ότι η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων συνεχίζεται. Μέχρι χθες το πρωί μπορούσαν να ενημερωθούν για τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες χωρίς εκπτώσεις αναπηρίας ή εισοδήματος. Τα υπόλοιπα εκκαθαριστικά είναι ζήτημα χρόνου να κοινοποιηθούν και αυτά.

«Ολοι οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για τον φόρο που τους αντιστοιχεί. Δεν χρειάζεται, όμως, να βιάζονται, να τηλεφωνούν σε λογιστές και να πηγαίνουν πίσω την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Μπορούν να ενημερωθούν για τα εκκαθαριστικά τους επιλέγοντας να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ σε ώρα που δεν είναι γραφείου (δηλαδή αιχμής), ώστε να μην μπλοκάρει το σύστημα και να μην καθυστερεί την εξυπηρέτησή τους», σημειώνει.

Επισημαίνεται ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί σε δέκα δόσεις και όχι σε έξι όπως πέρυσι. Η πρώτη πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Μαΐου, ενώ η τελευταία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

H σωρευτική μείωση είναι στο 34% (13% από την περασμένη χρονιά), ενώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι κερδισμένοι σε σύγκριση με πέρσι.

Αναλυτικότερα, οι φορολογούμενοι θα βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ ακολουθώντας έξι βήματα:

-Μπαίνετε στην αρχική σελίδα myAADE.

-Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

-Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

-Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

-Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

-Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου