ΤΟΠΙΚΑ

Οικονομική «αιμορραγία» τα κολυμβητήρια

οικονομική-αιμορραγία-τα-κολυμβητ-895213

Οικονομική «αιμορραγία» συνιστά για τα δημοτικά ταμεία η λειτουργία των δύο κολυμβητηρίων σε Βόλο και Ν. Ιωνία, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων έχει εκτοξευτεί στο τριπλάσιο μετά τη ραγδαία αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, ενώ ακόμη και το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του «Βασίλης Πολύμερος» μέσω του οποίου επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 40%, επί της ουσίας «ακυρώνεται».

Στις αρχές Φεβρουαρίου το κλειστό κολυμβητήριο «Βασίλης Πολύμερος» αποδόθηκε προς χρήση σε σωματεία και αθλητές. Είχε κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2020 προκειμένου να γίνουν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισής του. Στο κτίριο έχει τοποθετηθεί θερμοπρόσοψη, έχει γίνει αντικατάσταση κουφωμάτων και τζαμιών με διπλά, έχει αλλάξει ο καυστήρας και το σύστημα του κλιματισμού, αντικαταστάθηκε ο φωτισμός με νέο τύπου LED, έχουν εξωραϊστεί τα αποδυτήρια και έχουν γίνει ελαιοχρωματισμοί. Με το έργο προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, το Κολυμβητήριο Ν. Ιωνίας αναβαθμίστηκε ενεργειακά και η εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζεται σε πάνω από 40%.

Ωστόσο, το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης ήρθε να «ακυρώσει» την όποια εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Γιώργο Βλιώρα, το κόστος λειτουργίας τόσο του Κολυμβητηρίου Ν. Ιωνίας όσο και του Βόλου, έχει εκτοξευτεί στο +300%!

«Στον Βόλο έχουμε δύο κολυμβητήρια με πέντε πισίνες, εκ των οποίων οι δύο ολυμπιακών προδιγραφών. Ο Βόλος είναι η μοναδική επαρχιακή πόλη που λειτουργεί δύο πισίνες ολυμπιακών προδιαγραφών και προχωρούμε σε συνεχείς παρεμβάσεις για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων στα κολυμβητήρια. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε το έργο στη Ν. Ιωνία και διαρκείς είναι οι επεμβάσεις και στο Κολυμβητήριο του Βόλου. Οι πισίνες λειτουργούν όλη τη χρονιά, με εξαίρεση την 50αρα του ΕΑΚ Βόλου η οποία έκλεισε προγραμματισμένα και μελετημένα για δέκα ημέρες σε περίοδο χιονοπτώσεων. Οι πισίνες είναι κοστοβόρες ενεργειακά, παρ’ όλα αυτά ο Δήμος Βόλου, συνεχίζει τη λειτουργία τους προς όφελος αθλητών και σωματείων και είναι πάνω από τα προβλήματα», σημειώνει ο κ. Βλιώρας.

Όπως ανέφερε, ενώ μέχρι πρότινος το ετήσιο κόστος λειτουργίας των πισίνων ήταν περίπου στις 310.000 ευρώ, πλέον έχει εκτοξευτεί στις 900.000 ευρώ τον χρόνο. «Και δεν είναι μόνο το κόστος θέρμανσης των πισίνων που γίνεται μέσω φυσικού αερίου. Ανατιμήσεις υπάρχουν και στο χλώριο, το οποίο αγοράζαμε 0,20 ευρώ το λίτρο και πλέον αγοράζουμε 0,50 ευρώ το λίτρο, και στα ανταλλακτικά που απαιτούνται στο πλαίσιο των συντηρήσεων. Όλα τα επιπλέον έξοδα επωμίζεται ο Δήμος Βόλου, χωρίς κεντρική βοήθεια και χωρίς να επιβαρύνουμε οικονομικά τα σωματεία, τα οποία πληρώνουν ένα ευτελές ποσό για τη χρήση διαδρομών στις πισίνες», αναφέρει ο κ. Βλιώρας.

Ισοθερμική κουβέρτα για την πισίνα του ΕΑΚ

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας που καταβάλλεται για τη συνέχιση της λειτουργίας των πισινών με μείωση του κόστους θέρμανσης, είναι η κίνηση στην οποία προχώρησε ο ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Αγόρασε ισοθερμική κουβέρτα, η οποία μοντάρεται προκειμένου να καλύπτει τα βράδια την πισίνα του ΕΑΚ Βόλου και να διατηρεί τη θερμοκρασία ώστε να μην χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανσή της.

«Είμαστε εδώ για τα σωματεία, τους αθλητές και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται», ανέφερε ο κ. Βλιώρας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου