ΤΟΠΙΚΑ

Καταδικασμένη στα… σκοτάδια 70χρονη Βολιώτισσα

καταδικασμένη-στα-σκοτάδια-70χρονη-β-895258

Καταδικασμένη να ζει στα σκοτάδια το υπόλοιπο της ζωής της, χωρίς να μπορεί να καλύπτει βασικές καθημερινές ανάγκες στο σπιτικό της, είναι 70χρονη Βολιώτισσα, η οποία τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι της. Την τρέχουσα χρονική περίοδο από τη μικρή σύνταξή της πληρώνει παλιά ρύθμιση στη ΔΕΗ, χωρίς όμως να έχει ηλεκτρικό ρεύμα, επειδή εντάχθηκε σε καθεστώς «καθολικής υπηρεσίας» και προχθές της επιβλήθηκε επιπλέον πρόστιμο 1.680 ευρώ για ρευματοκλοπή.

«Απελπισία. Χθες (σ.σ. προχθές) λάβαμε μία επιστολή ότι υπάρχει παράνομη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι της μητέρας μου και βεβαίωσαν πρόστιμο 1.680 ευρώ. Θα πρέπει να πληρώνει την παλιά ρύθμιση, να βρει 1.520 ευρώ προκειμένου να μπορέσει να συνδεθεί νόμιμα και να πληρώσει και τέσσερις δόσεις ύψους 422 ευρώ για το πρόστιμο. Πού να τα βρούμε; Είναι ικανοί να έρθουν να ξηλώσουν το ρολόι και μετά να… φουντάρουμε. Το θέμα είναι να γίνουν πιο συγκαταβατικοί. Οχι πιο σκληροί. Θέλουμε να πληρώσουμε. Δόσεις ζητάμε, όχι κάποιου άλλου είδους βοήθεια», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ απελπισμένη η κόρη της 70χρονης, η οποία είναι άνεργη και δεν μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια στη μητέρα της.

Οπως είχε καταγράψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, οι περιπέτειες για την 70χρονη άρχισαν, όταν πριν από δύο περίπου χρόνια βγήκε εκτός κοινωνικού τιμολογίου, μία ομπρέλα προστασίας για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Μέχρι πρότινος το όριο για να ενταχθεί κάποιος στο κοινωνικό τιμολόγιο ήταν 12.000 ευρώ, όμως μειώθηκε στις 9.000 ευρώ για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά. Η 70χρονη έχασε την ομπρέλα προστασίας για μόλις 600 ευρώ παραπάνω, που είναι το ετήσιο εισόδημά της.

Η ίδια είχε οφειλές 2.800 ευρώ προς τη ΔΕΗ και ρύθμισε να τις πληρώσει σε 24 δόσεις. Επειδή κάποιες δόσεις δεν μπόρεσε να τις καταβάλει, προχώρησε σε νέα ρύθμιση. Ωστόσο, οι λογαριασμοί έτρεχαν και επιβαρύνθηκε με νέα οφειλή ύψους 1.520 ευρώ.

Τη συγκεκριμένη οφειλή προσπαθεί επίσης να ρυθμίσει προκειμένου να την αποπληρώνει σταδιακά, ωστόσο το επανειλημμένο αίτημά της δεν γίνεται αποδεκτό, επειδή εντάχθηκε σε καθεστώς «καθολικής υπηρεσίας», που σημαίνει ότι θα πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό των 1.520 ευρώ, ενώ δεν μπορεί ούτε καν να αλλάξει πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα τελευταία δύο χρόνια πότε αναγκάζεται να φιλοξενείται στο σπίτι της κόρης της και πότε πάει στο δικό της προχωρώντας σε παράνομη επανασύνδεση του ρεύματος για να μπορεί να καλύπτει βασικές καθημερινές ανάγκες. Προ ημερών, συνεργεία προχώρησαν σε αλλαγή του ρολογιού και το άφησαν ασύνδετο εξαιτίας των οφειλών, βυθίζοντας την ίδια στην απόγνωση.

Μόλις προχθές, όταν συνεργεία διαπίστωσαν ότι είχε προχωρήσει σε παράνομη σύνδεση για να μπορεί να καλύπτει ανάγκες του νοικοκυριού της, της επιβλήθηκε πρόστιμο 1.680 ευρώ, το οποίο καλείται να πληρώνει σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις των 422 ευρώ.

Η ίδια φοβάται ότι το επόμενο βήμα θα είναι το ξήλωμα του ρολογιού και η οριστική καταδίκη της να ζει χωρίς ρεύμα από τη στιγμή που δεν μπορεί να καλύψει το χρηματικό ποσό που απαιτείται.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου