ΤΟΠΙΚΑ

Στα χνάρια του Λεωνίδα… μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου

στα-χνάρια-του-λεωνίδα-μαθητές-του-6ο-895571

Στη Φθιώτιδα πραγματοποίησαν την ημερήσια εκδρομή τους, τον περασμένο Απρίλιο, μαθητές της α’ τάξης του 6ου Γυμνασίου Βόλου.

Η πρώτη στάση ήταν το Κάστρο της Λαμίας, στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου με καταπληκτική θέα. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε στρατώνα της περιόδου του Καποδίστρια. Στη συνέχεια περνώντας από την Αρχοντική, εκκλησία στα ριζά του κάστρου, έκαναν στάση στην πλατεία Λαού μπροστά στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη, περιηγήθηκαν στο πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται το κενοτάφιο με το Γολγοθά του Αθανασίου Διάκου, τόπο μαρτυρίου του ήρωα – συμβόλου της πόλης, την πλατεία Ελευθερίας με την Ευαγγελίστρια – Μητρόπολη, τη Νομαρχία και τις πλατείες Διάκου και Πάρκου. Επόμενος σταθμός η Ιερά Μονή Δαμάστας, αφιερωμένη στο Γενέθλιον της Θεοτόκου, που πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται στις πλαγιές του Καλλίδρομου μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον και είναι γυναικεία. Οι μοναχές και η Ηγουμένη της Μονής δέχθηκαν τους μαθητές και τους μίλησαν για την ιστορία της.

Στη συνέχεια τα παιδιά επισκέφτηκαν τις Θερμοπύλες και είδαν από κοντά τον χώρο της μάχης, τον λόφο του Κολωνού, εκεί όπου ο Λεωνίδας με τους 300 Σπαρτιάτες αντιμετώπισε την αναρίθμητη στρατιά του Ξέρξη, με το επίγραμμα του Σιμωνίδη «Ω ξεν᾿, γγέλλειν Λακεδαιμονίοις τι τδε κείμεθα τος κείνων ήμασι πειθόμενοι» που γράφτηκε προς τιμήν και μνήμην των 300 Σπαρτιατών του Λεωνίδα που θυσιάστηκαν.

Ακολούθησε επίσκεψη στο μουσείο, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν ταινία εικονικής πραγματικότητας με βασική θεματολογία τα ιστορικά στοιχεία για τη Μάχη των Θερμοπυλών, ενώ σε άλλη αίθουσα έλαβαν πληροφορίες μέσω ειδικών οθονών αφής σχετικά με την ιστορία της μάχης αλλά και το γενικό ιστορικό περίγραμμα των Περσικών Πολέμων, καθώς και τα αίτια των πολέμων με βιωματικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό τρόπο.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με γεύμα στον Καραβόμυλο και στιγμές χαλάρωσης στο «Νησί», ενός μοναδικού πολυχώρου στις Ράχες, για τα παιδιά και τους συνοδούς καθηγητές Βασιλική Πατσαρούχα, Σοφία Παπαργύρη, Βασιλική Σελίμη και Καλλιόπη Τάσιου.

Οι 58 μαθητές που έλαβαν μέρος στην εκδρομή ήταν οι ΑΓΓΕΛΟΥΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΑΖΙΣ ΓΚΡΙΣΕΛΝΤΑ, ΑΚΡΙΒΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ-ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΜΑΡΙΑ, ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ-ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ-ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΑΥΛΟΓΙΑΡΗ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΒΑΓΔΟΥΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΒΑΪΤΣΗ ΕΥΤΥΧΙΑ, ΒΑΝΑΚΛΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΒΕΛΙΤΣΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, ΓΑΡΔΕΝΙΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΓΚΕΓΚΑ ΛΑΟΥΡΑ, ΓΟΥΡΝΑΡΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΩ, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΡΑΦΑΗΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΔΟΔΟΤΣΙΟΥ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ, ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΖΑΜΠΕΤΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΖΑΧΟΣ ΘΩΜΑΣ ΟΡΕΣΤΗΣ, ΖΟΥΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΠΕΛΛΑ ΕΛΠΙΝΙΚΗ-ΜΑΡΙΝΑ, ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΜΑΡΙΟΣ, ΚΑΤΣΙΑΒΑΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΚΙΟΣΙ ΡΕΓΓΙΝΑ, ΚΟΚΚΟΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΚΟΥΤΑΝΤΕΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΥΡΙΑΖΗΣ-ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΡΟΣ ΡΑΦΑΗΛ, ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΛΙΑΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗ-ΒΑΙΑ., ΛΟΥΠΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ-ΔΑΒΙΔ, ΜΑΚΡΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, ΜΑΛΑΚΑΣΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΜΑΛΟ ΕΜΙΛΙΑΝΟ, ΜΑΟΥΣΙΔΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ, ΜΑΡΡΕΪ ΠΑΥΛΟΣ ΘΟΡΕΝ ΣΚΑΪ, ΜΗΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΜΟΥΣΛΛΙ ΕΜΙΛΙΟ, ΜΠΑΧΑ ΜΑΡΙΟΣ, ΝΤΕΛΙΟΥ ΑΡΓΚΙΤΑ, ΝΤΙΤΣΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΦΩΤΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, ΠΑΡΙΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΑΛΚΗΣΤΙΣ, ΣΑΡΑΚΑΤΣΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΚΑΜΠΑ ΚΥΡΙΑΚΗ-ΜΑΡΙΑ, ΣΤΕΛΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΣΦΕΤΣΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ, ΤΖΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΤΡΙΓΓΑΣ ΣΙΜΩΝ, ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΤΣΙΟΥΚΗ ΣΟΦΙΑ, ΤΣΙΟΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΧΑΖΙΖ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΨΑΡΙΑΝΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου