ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλη αδικία για τους ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων

μεγάλη-αδικία-για-τους-ιδιοκτήτες-μικ-895632

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κώστα Χατζηδάκη κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με την οποία θίγει το ζήτημα της απαίτησης του ΕΦΚΑ για αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, από το 2017 έως και σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι κατείχαν την ιδιότητα του εγγεγραμμένου στα Μητρώα Αγροτών και ως εκ τούτου είχαν λάβει απαλλακτικό καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ, εφόσον ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

Με δεδομένο ότι το ζήτημα είναι φλέγον, αφού τα ποσά που καταλογίζονται είναι μεγάλα και αφορά σε δεκάδες ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών εκμεταλλεύσεων στο Πήλιο, στα νησιά των Βορείων Σποράδων και στη περιοχή του Αλμυρού, ο βουλευτής Μαγνησίας υπογραμμίζει τη νομοθετική ασάφεια και ζητεί την άμεση νομοθετική ρύθμιση.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής Μαγνησίας περιγράφει τις προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες εκδίδονταν απαλλακτικές καταβολής εισφορών βεβαιώσεις όσων είχαν καταθέσει τις αιτήσεις τους για συνταξιοδότηση, καθώς και των ήδη συνταξιούχων.

Στη συνέχεια, με επόμενους νόμους δημιουργήθηκε ζήτημα αντικρουόμενων μεταξύ τους διατάξεων και ένα συνακόλουθο κενό στη ρύθμιση πλαισίου ασφάλισης συνταξιούχων, που είναι και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, καθώς θεσπίζεται η υποχρέωση παράλληλης ασφάλισης για κάθε ασφαλιστέα δραστηριότητα, χωρίς να αποσαφηνίζεται ρητά η εξαίρεση των συνταξιούχων οι οποίοι μέχρι πρότινος τύγχαναν της ευνοϊκής ρύθμισης του αρ. 58 και απαλλάσσονταν της υποχρεωτικής ασφάλισης του Ε.Φ.Κ.Α.

Και στην ερώτηση συνεχίζει: «Κατόπιν τούτων και μετά από πληθώρα ερωτημάτων που προέκυψαν λόγω της νομοθετικής ασάφειας, προκειμένου να διευθετηθεί και η κατάσταση, στην οποία είχαν περιέλθει οι συνταξιούχοι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, εκδόθηκε το με αριθμό πρωτ. 139794/19.4.2021 και εν συνεχεία το με αρ. πρωτ. 206098/4.6.2021 διευκρινιστικό έγγραφο με το οποίο ορίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Από 1/1/2017 και εντεύθεν, όσοι λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε εντασσόμενο στον e-ΕΦΚΑ π. φορέα, το Δημόσιο ή το ΝΑΤ και παράλληλα τυγχάνουν ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ ως ελεύθεροι επαγγελματίες (π. ΟΑΕΕ), καθόσον δεν προβλέπεται στις ανωτέρω διατάξεις εξαίρεσή τους από την ασφάλιση» εδραιώνοντας μία κατάφωρη αδικία καθώς συνταξιούχοι που, κατά με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς, στην κατοχή τους έχουν απαλλακτικές βεβαιώσεις του ασφαλιστικού ταμείου τους μέχρι ακόμη και το τρέχον έτος ήτοι 2022 τώρα καλούνται, και μάλιστα αναδρομικά από την έναρξη ισχύος του νόμου, να καταβάλλουν εισφορές».

Ο Χρ. Μπουκώρος ρωτά τον υπουργό «εάν προτίθενται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση ουσιαστικής άρσης της αδικίας σε βάρος των συνταξιούχων ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, προκειμένου να μην υποχρεωθούν σε αναδρομική καταβολή εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, δυσβάσταχτων, αλλά και κυρίως άδικων ποσών, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής περιόδου που διανύουμε».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου