ΤΟΠΙΚΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Αναγκαία μέτρα για την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στη Σκιάθο

κωστασ-καρταλησ-αναγκαία-μέτρα-για-τη-851206

Η φωτιά στη Σκιάθο κατάστρεψε 2.000 στρέμματα πολύτιμου πευκοδάσους, μία σημαντική απώλεια για το φυσικό πλούτο του νησιού. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά τα μέτρα πρόληψης δεν απέδωσαν, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν προειδοποιήσεις σε ότι αφορά στην υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές. Φαίνεται ότι τα μαθήματα δεν έχουν γίνει ακόμα μαθήματα με συνέπειες που είναι αρνητικές για όλους.

Αντίθετα αξίζει να επισημανθεί η ικανοποιητική ενεργοποίηση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, καθώς στο νησί σύντομα βρέθηκαν 9 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα που περιόρισαν το μέγεθος της καταστροφής και απέδειξαν ότι «οι φωτιές δεν σβήνονται με λόγια». Αν η ίδια ενεργοποίηση είχε σημειωθεί και στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο νοτιοανατολικό Πήλιο το μεγαλύτερο μέρος του καμένου δάσους θα είχε διασωθεί. Αποδεικνύονται έτσι οι ευθύνες για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στο νοτιοανατολικό Πήλιο. Σε κάθε περίπτωση επείγει η επιχειρησιακή και οργανωτική ετοιμότητα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ώστε να περιορίζονται οι πλημμέλειες και τα λάθη και κατά συνέπεια οι ζημιές που προκαλούνται στο φυσικό πλούτο της χώρας και στις περιουσίες των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά στην πυρκαγιά στην Σκιάθο αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι:

1. Nα ελεγχθεί η αιτία της πυρκαγιάς ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα πρόληψης ιδίως αν η πυρκαγιά ξεκίνησε από το χώρο διάθεσης απορριμμάτων, όπως φαίνεται να υποστηρίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
2. Nα καταγραφεί άμεσα και με λεπτομέρεια η καμένη έκταση, ώστε να αποφευχθούν καταπατήσεις και παράνομες οικοδομήσεις, σε μια περιοχή μάλιστα του νησιού που διακρίνεται για την πληθώρα εξοχικών κατοικιών, ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων.
3. Να προωθηθεί η άμεση τουριστική προβολή της Σκιάθου, ώστε να αποφευχθεί η εικόνα που καλλιεργήθηκε από μερικά κεντρικά μέσα ενημέρωσης περί «τεράστιας καταστροφής» στο «νησί που καίγεται». Η Σκιάθος παραμένει άλλωστε ένας εξαιρετικός τόπος προορισμού και ήδη η ζωή στο νησί έχει αποκατασταθεί πλήρως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτείται συνεχής εγρήγορση για πιθανή αναζωπύρωση ή νέα εστία.
4. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναδάσωση της περιοχής, την προστασία των εδαφών από τη διάβρωση και την κατασκευή μικρών αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να εμποδίζεται η ταχεία παροχέτευση των υδάτων της βροχής.
5. Να ενισχυθούν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που είναι σήμερα εξαιρετικά περιορισμένες (μόλις τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα και δέκα άνδρες). Και αυτό τη στιγμή που αντίστοιχος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων καλύπτει παρεμφερούς μεγέθους νησιά των Κυκλάδων που όμως στερούνται δασών. Η μεταφορά δυνάμεων από το Βόλο είναι μία λύση που όμως δεν επαρκεί, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για τη μεταφορά μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ή τον έλεγχο της εξέλιξής της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου