ΤΟΠΙΚΑ

Στάχτη 120.000 ελαιόδεντρα!!!

στάχτη-120-000-ελαιόδεντρα-851206

Εικόνα βιβλικής καταστροφής αντικρίζουν τα συνεργεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Μαγνησίας που εδώ και δέκα μέρες περίπου περιδιαβαίνουν τις καμένες εκτάσεις των καλλιεργειών και συνομιλούν με τους εκατοντάδες αγρότες που βλέπουν να έχει χαθεί το βιος τους…
Ειδικότερα ο μαύρος κατάλογος της απογραφής από την πρόσφατη πυρκαγιά στο Πήλιο έχει ως εξής:
– 120.000 καμένα ελαιόδεντρα σε συνολική έκταση 8.500 στρεμμάτων
– 1.000 καμένα στρέμματα με μηλιές, αχλαδιές, κερασιές και ήμερες καπανιές
– 35.000 στρέμματα καμένης δασικής έκτασης
– 10.000 στρέμματα με καμένους βοσκότοπους
– Οι πληγέντες παραγωγοί είναι περισσότεροι από 500
– Η περιοχή που επλήγη περισσότερο είναι η Συκή. Ακολουθούν το Νεοχώρι, η Αργαλαστή, το Καλαμάκι και πολύ λιγότερο οι Μηλιές, όπου η ζημιά είναι κυρίως σε δασικές εκτάσεις.
Η εξατομίκευση των ζημιών, όπως είναι γνωστό, θα γίνει από γεωπόνους του ΕΛΓΑ, ενώ ήδη από την περασμένη Δευτέρα που έχει γίνει η αναγγελία της πυρκαγιάς οι Δήμοι δέχονται αιτήσεις των παραγωγών που έχουν πάθει ζημιά. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων από τους πυρόπληκτους ισχύει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιουλίου. Μετά τη συγκέντρωση των δηλώσεων θα συγκροτηθούν συνεργεία από τον ΕΛΓΑ που θα περιοδεύσουν σ’ όλες τις καμένες περιοχές, προκειμένου να γίνουν εκτιμήσεις.
Η Νομαρχία θα επιμείνει στην πρότασή της, έτσι όπως εκφράστηκε και στη συνέχεια του κυβερνητικού κλιμακίου την περασμένη Τρίτη στις Μηλιές, να δοθεί στους πυρόπληκτους προκαταβολή για τη ζημιά που υπέστησαν, κατ’ αντιστοιχία του 40% που είχε δοθεί στους πυρόπληκτους του Πηλίου το 2000, για να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, καθώς δεν κάηκε μόνον το φυτικό κεφάλαιο, αλλά και η φετινή ηρτημένη παραγωγή που θα συλλέγονταν το φθινόπωρο.
Οι πυροπαθείς, όπως διεμήνυσε το κυβερνητικό κλιμάκιο στις Μηλιές, θα αποζημιωθεί από το πρόγραμμα των ΠΣΕΑ, το οποίο αποζημιώνει το φυτικό κεφάλαιο και στη συνέχεια την απώλεια της παραγωγής, ανάλογα με την καταστροφή που έχουν πάθει τα δέντρα. Αυτά τελευταία έχουν υποστεί ολοσχερή καταστροφή σε ποσοστό 100%, τότε θα τους καταβληθεί αποζημίωση για απώλεια παραγωγής για τα τέσσερα πρώτα χρόνια και η οποία θα δοθεί σταδιακά και κατ’ έτος, ενώ αν η καταστροφή είναι μικρότερη η αποζημίωση θα δοθεί για ένα ή για δύο χρόνια.

Την άνοιξη του 2004
οι αποζημιώσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΛΓΑ θα εκπονήσει το πρόγραμμα αποζημιώσεων για τα καμένα του Πηλίου τον Οκτώβριο του 2007, ενώ την άνοιξη του 2008 θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσει τη διαδικασία των αποζημιώσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κοινοτικός Κανονισμός έχει πλέον αλλάξει, καθώς πλέον δεν χρειάζεται με τη νέα ΚΑΠ μία χώρα – μέλος να πάρει την προηγούμενη έγκριση της Ε.Ε. Απλά η τελευταία ενημερώνεται για την εφαρμογή του προγράμματος με τη μόνη δέσμευση αυτή να κινείται με βάση τις ισχύουσες κοινοτικές οδηγίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου