ΤΟΠΙΚΑ

No passara…από τον Δήμο μας

no-passaraαπό-τον-δήμο-μας-851206

Οταν και ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και ο Συνήγορος του Πολίτη καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πιο φαύλο και πιο διεφθαρμένο κομμάτι της δημόσιας ζωής μας είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, ξέρουν πολύ καλά τι λένε. «Βλαχοδήμαρχοι» που προκειμένου να ευχαριστήσουν την εκλογική τους πελατεία μπορούν να καταφύγουν σε όλων των ειδών τις αθλιότητες, υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί.
Η χώρα μας, έχοντας ήδη εισπράξει κάποιες καταδίκες για παράνομες χωματερές απορριμμάτων, απειλείται και με νέες αρκετά αγριότερες. Αλλά οι εισηγήσεις επιστημονικών επιτροπών, ακόμη και οι κυρωτικές αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων, σκοντάφτουν σε δημάρχους οι οποίοι, δίκην τοπικής ηρωικής Πασιονάρια, προτάσσουν το δικό τους «non passaran» ή κατά περίπτωση «no pasara» στον ενικό. «Δεν θα περάσουν» ή «δεν θα περάσει».
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα των τελευταίων δεκαετιών είναι ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Που δεν εξυπηρετεί μόνο τους κατοίκους της Αττικής ή των γύρω νομών, όπως της Κορινθίας, στον οποίο έχει ήδη επεκταθεί ή της Βοιωτίας και της Εύβοιας, στους οποίους πρόκειται να επεκταθεί, αλλά όλους τους Έλληνες. Ακόμη και των νησιών, με την ήδη γενόμενη επέκταση προς τον Πειραιά και την αποφασισθείσα επέκταση προς το Λιμάνι του Λαυρίου.
Αλλά αυτή την τελευταία απειλεί να την ματαιώσει ο κ. Δήμαρχος Κερατέας. Όχι διότι δεν θέλουν οι συμπολίτες του να περάσει ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος από την πόλη τους, αλλά διότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς κατέληξαν ότι στην περιοχή αυτή πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Όλοι οι φορείς, πλην του δημάρχου Κερατέας. Όστις με πάσα ευκολία ύψωσε, αμέσως μετά τις υπουργικές ανακοινώσεις για την επέκταση του Προαστιακού, το δικό του «no pasara». «Δεν θα περάσει».
Και τι αντιπροτείνουν τόσο αυτός, όσο και οι περί αυτόν και υπό αυτόν υποκινούμενοι και κινητοποιούμενοι; Πολύ απλά. Το σύνηθες ελληνικό: Μακριά από μένα και όπου θέλει ας μπει. Με πλήρη μάλιστα άνεση υποδεικνύουν ως εναλλακτική λύση τον Νομό Βοιωτίας. Λες και εκεί δεν ζουν άνθρωποι, δεν υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας που μπορεί να μολυνθεί, δεν υπάρχει τίποτα.
Το με ποια λογική τα σκουπίδια ενός νομού -που υπερπαράγει τέτοια «προϊόντα»- πρέπει να τα φορτωθεί ένας άλλος, είναι ξένο από τον προβληματισμό τους.
Δυστυχώς το χειρότερο πρόβλημά μας είναι η νοοτροπία μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου