ΤΟΠΙΚΑ

Εκρηξη στις διαταγές πληρωμής ~ Σε δύσκολη θέση νοικοκυριά και επιχειρήσεις

εκρηξη-στις-διαταγές-πληρωμής-σε-δύσκ-905675

Δεκάδες πολίτες προσφεύγουν στα δικαστήρια ασκώντας ανακοπές κατά εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων

Εκρηξη στις διαταγές πληρωμής και τα άλλα αναγκαστικά μέτρα για επιταγές, συναλλαγματικές, μισθώσεις, αποδόσεις μισθίου, με τους πολίτες να τρέχουν να ασκήσουν ένδικα μέσα για να αποφύγουν κατασχέσεις και εξώσεις.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα ασκήθηκαν 178 ανακοπές κατά της εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Βόλου, που αφορούν σε διαφορές με ποσά άνω των 20.000 ευρώ, όταν προ κρίσης στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 είχαν ασκηθεί μόλις 117.

Σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ασκείται ασφυκτική πίεση για τη διεκδίκηση των οικονομικών διαφορών κατά κύριο λόγο από Τράπεζες που μετά τη διετή αναστολή των πλειστηριασμών λόγω της πανδημίας πλέον περνούν σε επιθετική πολιτική για τα κόκκινα δάνεια.

Σε μικρότερο βαθμό τα αναγκαστικά μέτρα ασκούνται από ιδιώτες. Η οικονομική στενότητα από την υγειονομική κρίση, την αντίστοιχη ενεργειακή και την ακρίβεια, προκαλεί καθεστώς μηδενικής ανοχής απέναντι στους οφειλέτες, αφού σε δυσμενή οικονομική θέση βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν το καλοκαίρι του 2021 μείζον πρόβλημα με τις επιταγές, η είσπραξη των οποίων το διάστημα της καραντίνας είχε ανασταλεί πολλές φορές μεταθέτοντας τις ημερομηνίες είσπραξης συνεχώς παραπίσω.

Με τις ανακοπές οι οφειλέτες έχουν περιθώριο χρόνου περίπου δύο μηνών μέχρι την έκδοση δικαστικών αποφάσεων προκειμένου να εξετάσουν πως θα κινηθούν και με ποιο τρόπο θα προστατευθούν.

Η δικηγόρος Κωνσταντίνα Ευσταθίου επισημαίνει ότι οι ανακοπές θα πρέπει να συνοδεύονται με αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των αποφάσεων, ώστε το προαναφερόμενο διάστημα να μη γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Στα δύο πρώτα χρόνια της καραντίνας υπήρξαν πολλά έκτακτα οικονομικά μέτρα οικονομικής στήριξης για τη διατήρηση της απασχόλησης, την προστασία της στέγης, την υποστήριξη των επιχειρήσεων και την ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών. Η επιχειρηματικότητα κατάφερε να κρατηθεί όρθια παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες μέσα στις οποίες δραστηριοποιούταν. Δημιουργήθηκαν όμως, αρκετά χρέη.

Με το πάγωμα των πλειστηριασμών πάγωσαν και πολλές διαφορές που υπό άλλες συνθήκες θα έφθαναν στην Ειδική Διαδικασία Περιουσιακών Διαφορών. Τα αναγκαστικά μέτρα για εξώσεις και κατασχέσεις σήμερα ασκούνται κανονικά μετά από πολύμηνη αναστολή. Από τους πλειστηριασμούς εξαιρούνται μόνο οι ευάλωτοι οφειλέτες που προστατεύονται στο κομμάτι που αφορά την κύρια κατοικία τους. Ολες οι υποθέσεις φθάνουν τώρα στη Δικαιοσύνη.

Αν κανείς συγκρίνει τα στατιστικά στοιχεία με ακόμη παλαιότερα έτη, όπως το 2018, η αύξηση των εν λόγω υποθέσεων είναι ακόμη μεγαλύτερη ύψους 148%, αφού στο συγκρινόμενο διάστημα οι ανακοπές ήταν μόλις 72.

Επισημαίνεται ότι στα εν λόγω στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνονται και άλλες υποθέσεις που αφορούν σε απαλλοτριώσεις ακινήτων, διαφορές ιδιοκτητών ορόφων ή διαμερισμάτων, οι οποίες όμως αφορούν σε μικρό μέρος αυτών.

Οι επιταγές καίνε τις επιχειρήσεις

Το χρονικό διάστημα του lock down οδήγησε πολλούς επαγγελματοβιοτέχνες να καλύπτουν τις ανάγκες τους με επιταγές, οι οποίες έλαβαν εξάμηνη παράταση, με συνεχείς ανανεώσεις των ημερομηνιών αποπληρωμής, με κυβερνητικές αποφάσεις. Το καλοκαίρι του 2021 που τελείωσαν οι παρατάσεις, φάνηκε και το πρόβλημα που προκλήθηκε στην αγορά. Πολλοί επαγγελματίες βρέθηκαν με επιταγές στα χέρια τους δίχως να μπορούν να τις αποπληρώσουν και βρίσκονταν σε απόγνωση. Σε δύσκολη θέση, όμως, βρίσκονταν και οι εκδότες των επιταγών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου