ΤΟΠΙΚΑ

Σε κανονικούς ρυθμούς η Σκιάθος μετά την φωτιά

σε-κανονικούς-ρυθμούς-η-σκιάθος-μετά-τ-851206

Στους κανονικούς ρυθμούς της επέστρεψε χθες η Σκιάθος, μετά την προχθεσινή περιπέτεια της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από παλιό σκουπιδότοπο στην περιοχή «Ζορμπάδες» στις 7.15 περίπου το πρωί.
Η φωτιά είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο από το προχθές το βράδυ, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας σημειωνόταν αναζωπυρώσεις που συνεχίστηκαν και κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Οι αναζωπυρώσεις εμφανίζονταν στην καμένη έκταση των περιοχών της Αγίας Παρασκευής και Τρούλου.
Επί ποδός ήταν όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης μαζί με στρατιώτες, κατοίκους και εργαζόμενους στο Δήμο Σκιάθου, προκειμένου να σταματήσουν τις αναζωπυρώσεις.
Και χθες οι δυνάμεις αλλά και τα μέσα δασοπυρόσβεσης που είχαν μεταφερθεί από το Βόλο παρέμειναν στο νησί, ενώ δεν χρειάστηκε να επιχειρήσουν ρίψεις νερού πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κανείς από τους τουρίστες και τους επισκέπτες δεν αποχώρησε από το νησί, το οποίο πολύ γρήγορα φαίνεται να επουλώνει τις πληγές του από την μεγάλη πυρκαγιά.
Χθες το νησί επισκέφθηκε το νησί ο Δασάρχης Σκοπέλου κ. Θ. Παπαγιάννης επικεφαλής κλιμακίου, το οποίο κατέγραψε την καμένη έκταση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η φωτιά κατέκαψε 2.600 στρέμματα πευκοδάσους. Η πλειοψηφία των εκτάσεων ήταν αναδασωτέες των δασικών πυρκαγιών που είχαν εκδηλωθεί στο νησί από το 1986 έως το 1999.
Οι καλλιεργημένες εκτάσεις που κάηκαν ήταν 250 στρέμματα, στην πλειοψηφία τους ελαιώνες.
Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑΜ αναμένεται να επισκεφθεί τη Δευτέρα το νησί προκειμένου να καταγράψει τις ζημιές στις καλλιεργημένες εκτάσεις, ενώ κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών επίσης θα επισκεφθεί το νησί για να εκτιμήσει τις ζημιές στις δύο αγροικίες που έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Εμπρησμός
ή χωματερή
Η αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά διερευνάται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ οι απόψεις διίστανται. Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νίκος Πλωμαρίτης επιμένει ότι η φωτιά ξεκίνησε 70 μέτρα πάνω από τον ΧΥΤΑ που λειτουργεί εδώ και μερικές ημέρες, ωστόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει λόγο για ύπαρξη χωματερής δίπλα από τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων, από την οποία ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Μήνυση
Στο μεταξύ χθες στην Εισαγγελία Βόλου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του Δημάρχου Σκιάθου και του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού, ο δικηγόρος των Αθηνών κ. Γεώργιος Τρανταλίδης, με αφορμή την φωτιά που εκδηλώθηκε.
Ο δικηγόρος, που κοινοποίησε την μηνυτήρια αναφορά και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργο Σανιδά, αναφέρει ότι η φωτιά προκλήθηκε από ανεξέλεγκτη χωματερή και επικαλείται τα δημοσιεύματα των εφημερίδων ΒΗΜΑ και Καθημερινή, που κάνουν λόγο για εκδήλωση πυρκαγιάς μέσα από σκουπιδότοπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους της Σκιάθου, ο δικηγόρος διατηρεί κατοικία στο νησί και στο παρελθόν είχε επισημάνει το πρόβλημα των σκουπιδιών προς το Δήμο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου