ΤΟΠΙΚΑ

Πύρινη κόλαση στη Σκιάθο

πύρινη-κόλαση-στη-σκιάθο-851206

Εμπρησμός
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή «Ζορμπάδες» κοντά στο σκουπιδότοπο στις 7.15 περίπου το πρωί. Πιλότος της 111 Π.Μ. που πετούσε πάνω από το νησί αντιλήφθηκε τον καπνό και έδωσε το πρώτο σήμα ειδοποίησης για την φωτιά. Ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Νίκος Πλωμαρίτης αναφέρει ότι η φωτιά ξεκίνησε 70 μέτρα μακριά από τον σκουπιδότοπο και όχι μέσα στο χώρο του, όπου όπως τονίζει την προηγουμένη είχαν γίνει επιχωματώσεις των απορριμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες λειτουργεί ο νέος ΧΥΤΑ Σκιάθου, όπου εκεί έχει ξεκινήσει η εναπόθεση των απορριμμάτων. Μάλιστα από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώθηκε κατηγορηματικά ότι στη Σκιάθο δε λειτουργεί χωματερή. Έχει αποκατασταθεί και λειτουργεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων με όλους τους όρους και τους κανόνες διαχείρισης απορριμμάτων.
Ο ίδιος τονίζει ότι εδώ και μέρες δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα στο τηλέφωνό του (το είχε αναφέρει και κατά την συνεδρίαση του ΣΝΟ) ότι το νησί θα παραδινόταν στις φλόγες, ενώ επικαλείται και προχθεσινό τηλεφώνημα στις 11 το πρωί, το οποίο ανέφερε «έχετε το νου σας, θα σας κάψουμε».
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, δεν αποκλείεται ο εμπρηστής να διάλεξε τον συγκεκριμένο χώρο προκειμένου να δημιουργήσει σύγχυση στις αρχές.
Πάντως κατά την διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο, ως κύρια αιτία της εκδήλωσης της φωτιάς ήταν τα σκουπίδια που είχαν εναποτεθεί έξω από τον ΧΥΤΑ.

Συναγερμός
Μετά την ειδοποίηση για την εκδήλωση πυρκαγιάς σήμανε συναγερμός στον Πυροσβεστικό Σταθμό που βρίσκεται στο νησί. Τα 15 πυροσβεστικά οχήματα του νησιού, μαζί με τους 40 πυροσβέστες ρίχθηκαν αμέσως στη μάχη με τις φλόγες, ενώ συνέδραμαν οχήματα του Δήμου, όπως και ιδιώτες. Η ταχύτητα του ανέμου ξεπερνούσε τα 7 μποφόρ. Άμεση ήταν όμως η ανταπόκριση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, καθώς επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα επιχειρούσαν ρίψεις νερού. Παράλληλα ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μετέφερε πεζοπόρα τμήματα στο νησί, αλλά και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα, το Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολο Παπατόλια και τον αντινομάρχη κ. Νίκο Ντίτορα.
Πριν το μεσημέρι οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με 50 άνδρες της ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκαν στο νησί με αεροσκάφος C-130.
Στη 1 το μεσημέρι με ιπτάμενο δελφίνι έφυγαν από το Βόλο 15 δασοπυροσβέστες. Η μάχη για τον έλεγχο της φωτιάς δινόταν το απόγευμα στον τουριστικό, επίσης, οικισμό “Τρούλος”, όπου είχαν μεταφερθεί οι φλόγες με την αλλαγή της φοράς των ανέμων. Χίλιοι τουρίστες περίπου μεταφέρθηκαν προσωρινά στις Κουκουναριές και αργότερα οι περισσότεροι επέστρεψαν στα καταλύματά τους. Σε κατάσταση πανικού παραθεριστές και κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα. Η οδική συγκοινωνία μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής πλευράς του νησιού είχε διακοπεί, όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα στη μισή Σκιάθο για προληπτικούς λόγους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυκνοί καπνοί εμπόδιζαν τα αεροπλάνα στις ρίψεις νερού, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων μέχρι το μεσημέρι είχε απαγορευτεί ο απόπλους και ήταν αδύνατη η ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων.
Το μεσημέρι με ελικόπτερο Σινούκ μεταφέρθηκαν από το Στεφανοβίκειο 40 πεζοναύτες προκειμένου να βοηθήσουν το έργο της κατάσβεσης, ενώ στις 5 το απόγευμα απέπλευσε οχηματαγωγό από το λιμάνι του Βόλου, το οποίο μετέφερε στο νησί 11 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα και πέντε βοηθητικά οχήματα και 28 πυροσβέστες. Επίσης στη Σκιάθο μεταφέρθηκε η μονάδα του ΕΚΑΒ με δύο νοσηλευτές, έναν πνευμονολόγο και ένα παθολόγο. Παράλληλα με οχηματαγωγό από την Νομαρχία Εύβοιας εστάλησαν δύο μεγάλες μπουλντόζες για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
Από τις 7 το απόγευμα που κόπασαν οι άνεμοι η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, ενώ στις 9 το βράδυ, όπου έγιναν και οι τελευταίες επιχειρήσεις ρίψεων νερού από αέρος, η φωτιά είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.
Το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων παρέμεινε όλο το βράδυ στο νησί, προκειμένου να ελέγχον

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου