ΤΟΠΙΚΑ

Ιση μεταχείριση με την Πάρνηθα

ιση-μεταχείριση-με-την-πάρνηθα-851206

Ομόφωνο ψήφισμα 12 σημείων εξέδωσε το νομαρχιακό συμβούλιο στην ειδική συνεδρίαση, προχθές, για τις πυρκαγιές.
Το νομαρχιακό συμβούλιο απαιτεί την ενιαία αντιμετώπιση από την κρατική εξουσία των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών της Ελλάδας, ίση μεταχείριση του Πηλίου με την Πάρνηθα και την εφαρμογή και στη Μαγνησία των ίδιων ευεργετικών μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πυρκαγιάς, που θα ισχύσουν για την περιοχή της Πάρνηθας, με πρωτοβουλία της Πολιτείας και χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.
Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι ο οδυνηρός απολογισμός των πρόσφατων πυρκαγιών φέρνει και πάλι στο προσκήνιο ατέρμονες συζητήσεις για πολιτικές, υπηρεσιακές και επαγγελματικές ευθύνες.
Το νομαρχιακό συμβούλιο θεωρεί ότι οι πυρκαγιές αποτελούν «τη φυσική κατάληξη της δασοκτόνας πολιτικής που έχουν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις και αναφέρεται στις κατακερματισμένες υπηρεσίες, στην έλλειψη συντονισμού και σύγχυση αρμοδιοτήτων, επισημαίνοντας ως επιτακτική την ανάγκη σύστασης Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του δασικού πλούτου.
Σημειώνει ακόμη ότι «σήμερα, επιβάλλεται, περισσότερο από ποτέ, η απάλειψη της δασοκτόνας νομοθεσίας και η εφαρμογή της νομοθεσίας, που από το 1979 ορίζει τη σύνταξη δασολογίου και δασικών χαρτών. Η σύνταξη δασικών χαρτών θα εξαλείψει τις «γκρίζες ζώνες», για τις οποίες διαιωνίζεται η αβεβαιότητα ως προς το χαρακτήρα τους και κατά συνέπεια ως προς την υπαγωγή τους στο προστατευτικό καθεστώς των δασών και τις υποψίες των πολιτών για τους λόγους της πολύχρονης αδράνειας».
Απαίτηση του νομαρχιακού συμβουλίου σύμφωνα με το ψήφισμα είναι η λήψη σειράς μέτρων και συγκεκριμένα:
1. Χρηματοδότηση της Ν.Α. Μαγνησίας για την άμεση σύνταξη μελετών και την κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις πληγείσες περιοχές, με προτεραιότητα στην περιοχή του φράγματος «Παναγιώτικο». Επιπλέον, για το «Παναγιώτικο» άμεση σύνταξη μελέτης επικινδυνότητας.
2. Χρηματοδότηση της Ν.Α. Μαγνησίας για την εκπόνηση μελέτης ανασυγκρότησης της περιοχής, η οποία θα αφορά στον επαναπροσανατολισμό, οικονομικό, παραγωγικό, τουριστικό, ευρύτερα αναπτυξιακό, του Πηλίου και στην εξεύρεση νέων κατευθύνσεων στην παραγωγική δραστηριότητα του ντόπιου πληθυσμού.
3. Πρόσθετη χρηματοδοτική ενίσχυση από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για τη βελτίωση των υποδομών του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. και την ενίσχυση των εθελοντών.
4. Χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής, για την υλοποίηση προγράμματος έκτακτων δράσεων.
5. Ανάληψη πρωτοβουλιών από τη Ν.Α. Μαγνησίας, για τη -σε συνεργασία με τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ- ανάπτυξη εθελοντικού κινήματος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
6. Συνεργασία με τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ και ενίσχυσή τους, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την πυροπροστασία

Ενίσχυση
αγροτών
Το νομαρχιακό συμβούλιο θεωρώντας αυτονόητη την υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ε. Μπασιάκου, όσον αφορά στις προτάσεις της Ν.Α.Μ. οι οποίες έγιναν αποδεκτές και οι οποίες αφορούν στην ενίσχυση των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής, επιμένει ιδιαίτερα στις ακόλουθες προτάσεις για την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών του Πηλίου:
– Ένταξη της ελιάς στο πρόγραμμα αφορίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την κατά 60% μείωση της παραγωγής.
– Επίδοση προκαταβολών ύψους 40% από τα προβλεπόμενα κονδύλια για την αντιμετώπιση των πρώτων εξόδων αποκατάστασης των ζημιών.
– Λήψη μέτρων διευκόλυνσης για την απορρόφηση από την αγορά των αδιάθετων αποθεμάτων ελαιουργικών προϊόντων παλαιότερης εσοδείας.
– Παροχή χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων στους παραγωγούς, την ΕΑΣ, τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις της περιοχής (άτοκη δανειοδότηση για κεφάλαια κίνησης, ρύθμιση δανείων, ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών κ.α.)
Επίσης το νομαρχιακό συμβούλιο αποφάσισε να υποβάλει πρόταση στην κυβέρνηση και να ζητήσει την παροχή οικονομικής συνδρομής για τις περιοχές του Ν. Π

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου