ΤΟΠΙΚΑ

Ισόβια για τον φόνο Βολιώτη

ισόβια-για-τον-φόνο-βολιώτη-48194

Ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία, που τελέστηκε από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ποινή φυλάκισης 8 μηνών για παράνομη οπλοφορία – οπλοχρησία, επέβαλε χθες το Κακουργιοδικείο Βόλου στον 52χρονο υπήκοο Αλβανίας, που σκότωσε με μεταλλικό σωλήνα τον 53χρονο Βολιώτη Παναγιώτη Μαραγιάννη.

Το έγκλημα σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2021 έξω από καφενείο στη Λάρισα. Οι στιγμές διασκέδασης με το θύμα να χορεύει και τον δράστη να του χτυπά παλαμάκια μετατράπηκαν σε εφιάλτη για τους θαμώνες του μαγαζιού, από τη μία στιγμή στην άλλη. Οι δύο άνδρες ξαφνικά διαπληκτίστηκανλεκτικά και στη συνέχεια ήρθαν στα χέρια. Ο καβγάς συνεχίστηκε έξω από το μαγαζί και κατέληξε σε τραγωδία.

Ο αστυνομικός που έφθασε πρώτος στο σημείο μετά το έγκλημα βρήκε τον 53χρονο αιμόφυρτο στον δρόμο και τον δράστη να παραμένει στο σημείο με τον σωλήνα στα χέρια γεμάτο αίματα.

Οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου και οι αντιφάσεις

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι λογομάχησε με το θύμα επειδή έλεγε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δουλειές γιατί τις παίρνουν οι Αλβανοί. Εξύβριζε όλες τις Αλβανίδες, όπως υποστήριξε, και ο ίδιος θίχτηκε, γιατί αναφέρθηκε και στη σύζυγό του και ιδιαίτερα στην κόρη του, η οποία είχε καρκίνο.

Παραδέχτηκε την ανθρωποκτονία, δήλωσε μετανιωμένος και είπε ότι ντρέπεται. Ωστόσο, υποστήριξε ότι τραυμάτισε θανάσιμα τον 53χρονο από θέση άμυνας.

Πήγε στο αυτοκίνητο, σύμφωνα με όσα είπε, μετά τον καβγά και ήταν στο πορτμπαγκάζ, όταν το θύμα του επιτέθηκε με καρέκλα από πίσω. Ο ίδιος έπιασε τον σωλήνα που ήταν ανάμεσα στα άλλα εργαλεία που είχε για την οικοδομή και στη συνέχεια τον χτύπησε μία φορά. Ο 52χρονος επέμεινε ότι δεν είχε πρόθεση να διαπράξει το έγκλημα. Προς επίρρωση σημείωσε ότι νωρίτερα είχε κεράσει κρασί τον δράστη, τον οποίο γνώριζε επειδή παλαιότερα διέμεναν στην ίδια γειτονιά. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ήταν σε κατάσταση μέθης, καθώς πριν ακόμη επισκεφτεί το καφενείο είχε καταναλώσει ήδη μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Ενοχή χωρίς ελαφρυντικά πρότεινε η εισαγγελέας

Ωστόσο, η εισαγγελέας έδρας πρότεινε την ενοχή του όπως κατηγορούταν χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε την κατάθεση μάρτυρα στο δικαστήριο, η οποία κατέθεσε ότι άκουσε τον δράστη να λέει στο θύμα όταν τον χτυπούσε με τον λοστό: «Θα σε σκοτώσω. Δεν θα μου γλιτώσεις!».

Οι καταθέσεις των μαρτύρων

Στο δικαστήριο εξετάστηκαν συνολικά επτά μάρτυρες, οι οποίοι έδωσαν διαφορετικές εκδοχές από αυτή τη κατηγορούμενου για το πώς έγινε το αιματηρό επεισόδιο. Η μία ήταν ότι μετά τον καβγά ο δράστης πήγε πήρε το αυτοκίνητό του και ξαναγύρισε, με σκοπό να παρασύρει το θύμα με το όχημά του. Η δεύτερη ότι έφυγε και στη συνέχεια επέστρεψε πεζή με μεταλλικό σωλήνα στα χέρια. Η τρίτη ότι θύμα και δράστης ήρθαν στα χέρια μετά τη

λογομαχία και ο πρώτος τον χτύπησε με καρέκλα για να αμυνθεί.

Η υπεράσπιση ισχυρίστηκε ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων κινήθηκαν με βάση ρατσιστικά στερεότυπα.

Ζήτησε το δικαστήριο να αναγνωρίσει στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό ότι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και είχε μειωμένο καταλογισμό πράξεων και πως ενέργησε εν βρασμώ ψυχής.

Επιπλέον, η υπεράσπιση επισήμανε ότι ο 52χρονος δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το θύμα, τονίζοντας ότι ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός για την πράξη είναι βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Το Κακουργιοδικείο Βόλου απέρριψε τους ισχυρισμούς ομόφωνα με εξαίρεση έναν, που απορρίφτηκε κατά πλειοψηφία,(για τη μέθη και τον μειωμένο καταλογισμό), για τον οποίο μειοψήφησε ένας ένορκος (6-1).

Επισημαίνεται ότι στη δίκη δεν υπήρξε παράσταση πολιτικής αγωγής.

Μετά το δικαστήριο, που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, ο 52χρονος κρατήθηκε για να οδηγηθεί στις φυλακές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου