ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς παρελάσεις το Νότιο Πήλιο

χωρίς-παρελάσεις-το-νότιο-πήλιο-77980

Κατάθεση στεφάνων και μετά… τσίπουρα στην πλατεία – Απορούσε ο κόσμος με την αρνητική πρωτοτυπία

Πανελλήνια αρνητική… πρωτοτυπία διεκδικεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, ο οποίος με απόφαση, που ελήφθη «στο μιλητό», ακύρωσε τις προγραμματισμένες για την εθνική επέτειο του 1821 μαθητικές παρελάσεις!

Την ίδια ώρα που σε όλη τη χώρα και στη Μαγνησία μαθητές έκαναν παρέλαση μετά από δυόμισι χρόνια, τιμώντας την επέτειο της 25ης Μαρτίου και τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου έπιναν… τσίπουρα στις πλατείες.

Παρελάσεις δεν έγιναν πουθενά. Ούτε στην Αργαλαστή, ούτε στο Τρίκερι, με τους κατοίκους να απορούν τι… επέβαλε την ακύρωση των παρελάσεων στον δήμο, σε αντίθεση με κάθε άλλη γωνιά της Ελλάδος, ακόμη και σε ακριτικές περιοχές, όπου οι μαθητές παρέλασαν έστω κι αν ο αριθμός τους ήταν μονοψήφιος ή ακόμη και ένας μαθητής.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο περιορίστηκαν στην εκκλησία της Αργαλαστής. Εκεί όπου τελέστηκε η Δοξολογία και στο Ηρώωο όπου αντιπροσωπεία μαθητών των σχολείων με τις σημαίες, προχώρησαν στην κατάθεση στεφάνων.

Αλλες χρονιές, προ κορονοϊού, μετά την κατάθεση στεφάνων, γινόταν η μαθητική παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της Αργαλαστής, οι μαθητές κατέληγαν στην πλατεία κι εκεί γίνονταν εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Διαβαζόταν ο πανηγυρικός, τα παιδιά έλεγαν τον εθνικό ύμνο, πριν δοθεί το σήμα λήξης της τελετής και οι κάτοικοι ανά οικογένειες και παρέες καταλύσουν στα καταστήματα εστίασης, όπου στήνονταν τα γιορτινά τραπέζια.

Ερωτηθείς για την ακύρωση της παρέλασης για την 25η Μαρτίου, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αργαλαστής, Αλέξανδρος Αλπίδης, υποστήριξε ότι η παρέλαση δεν έγινε εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή και παρέπεμψε για απαντήσεις στον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Γιάννη Διανέλλο.

Σύμφωνα με τον κ. Διανέλλο, η σχολική επιτροπή ήρθε σε συνεννόηση με τα σχολεία, τα οποία όπως υποστήριξε αντιμετώπιζαν πρόβλημα, όχι μόνο εξαιτίας των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και με τις πρόβες, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν είχαν επιτρέψει την προετοιμασία.

Αποφάσισαν λοιπόν στο «μιλητό» να μη γίνουν οι παρελάσεις. Ο κ. Διανέλλος δεν ήξερε να απαντήσει ποιος υπογράφει την απόφαση. «Νομίζω ότι είναι του δημάρχου», είπε απαντώντας σε ερώτημα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Εγγραφο επίσημο πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει, καθώς ούτε τα σχολεία είχαν λάβει κάποια επίσημη απόφαση στα χέρια τους έως την παραμονή της παρέλασης.

Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχη περίπτωση στην τοπική κοινότητα Σούρπης στον Αλμυρό, όπου τα σχολεία επίσης αντιμετώπιζαν πρόβλημα συγκρότησης τμημάτων, υπήρχε εισήγηση από την τοπική κοινότητα προς τον Δήμο Αλμυρού και από τον Δήμο Αλμυρού προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά δεν δόθηκε έγκριση να μη γίνει η παρέλαση.

Στην περίπτωση του Δήμου Νοτίου Πηλίου, αλληλογραφία δεν φέρεται να υπήρξε. Σημειώνεται ότι για το θέμα αναζητήθηκε ο δήμαρχος, Μιχάλης Μιτζικός, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μαζί του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου