ΤΟΠΙΚΑ

Να μη γίνει πάλι… της Πεντέλης

να-μη-γίνει-πάλι-της-πεντέλης-851206

Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να εκφράσουν την αγωνία τους για την τύχη των ελάχιστων δασών που έχουν απομείνει στον τόπο, δεν φορούσαν κομματικό καπέλο οποιασδήποτε αποχρώσεως.
Ένα από τα βασικά συνθήματα που ακούστηκαν και καταγράφηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, ένα αυθόρμητο σύνθημα απλών πολιτών, δείχνει ανάγλυφη την πραγματικότητα που βιώνουμε διαχρονικά. Και αφαιρεί από οποιονδήποτε το δικαίωμα να εμφανίζεται τώρα ως κήνσορας, αν τουλάχιστον δεν κάνει προηγουμένως την αυτοκριτική του.
Στις δύο παραλλαγές του, «Όχι άλλη Πεντέλη» και «Να μη γίνει η Πάρνηθα Πεντέλη», το σύνθημα αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες, όσοι δεν «παραμυθιάζονται» εθελουσίως από τις εκατέρωθεν κομματικές «αλήθειες» των ρητορικών εξάρσεων, γνωρίζουν πολύ καλά να αξιολογούν τα πραγματικά περιστατικά. Και να κρίνουν την πορεία ενός εκάστου.
Όχι, δεν μπαίνουν στη λογική του συμψηφισμού, ούτε παίρνουν μέρος στην ανόητη διελκυστίνδα περί του ποιος «έκαψε» περισσότερα. Καταδικάζουν όμως την απόσταση ανάμεσα «στα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα» και στις πράξεις. Αλλά και τις παραλήψεις των εξουσιών. Διότι το μόνο πράγμα που είδαμε να φυτρώνει συστηματικά στην Πεντέλη είναι οι θηριώδεις κατασκευές πολυτελών κατοικιών.
Ακούσαμε και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ της σημερινής κυβέρνησης. Και καμία δυσκολία να αναγνωρίσουμε ότι «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση προσφιλή στους πολιτικούς μας. Αλλά επειδή εξαγγελίες και για αναδασώσεις και για αντιπλημμυρικά έργα έχουμε ακούσει από όλους, κάθε φορά που αποτεφρώνεται ένα δάσος, είτε στην Αττική, είτε στη Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τα νησιά ή αλλαχού, εκείνο που θα μετρήσει στην κρίση μας είναι ο βαθμός υλοποίησης όλων αυτών. Από νόμους, αποφάσεις και εγκυκλίους, έχουμε χορτάσει. Εκείνο από το οποίο πάσχει ο δημόσιος βιος μας είναι η εφαρμογή όσων αποφασίζονται. Και μάλιστα εγκαίρως. Διότι όταν φεύγουν τα φώτα της δημοσιότητας από κάποιο πρόβλημα, -συνήθως επειδή ανέκυψε κάποιο άλλο- ο ζήλος της εξουσίας, των κρατικών υπηρεσιών, εξατμίζεται. Και οι υποσχέσεις ξεχνιούνται.
Αν γίνουν «Πεντέλη» η Πάρνηθα, το Πήλιο, η Χαλκιδική, η Αργολίδα, η Λακωνία, η Ηλεία, αλίμονο και στον τόπο, αλλά και σε εσάς που σήμερα κυβερνάτε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου