ΛΑΡΙΣΑ

ΠΑΚ Θεσσαλίας: Ο πρωτογενής τομέας αναπτύσσει όλη τη χώρα

πακ-θεσσαλίας-ο-πρωτογενής-τομέας-ανα-126457

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Προοδευτικής Κίνησης Αγροτών (ΠΑΚ) Θεσσαλίας προχθές Σάββατο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας του δήμου Κιλελέρ, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών από την περιφέρεια Θεσσαλίας, πολλοί από τους οποίους έκαναν καίριες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης..

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών νομού Λάρισας Δημήτρης Πούρικας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιλελέρ Απόστολος Μούσιος, τα μέλη της Γραμματείας του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νίκος Παπαδόπουλος και Χρήστος Παπαδημητρίου και ο νέος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Κιλελέρ Γιάννης Ζαχαριάς, ενώ συγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε η πρώην υπουργός κα Μαρία Χρυσοβελώνη.

Κυριάρχησαν και οι διεκδικήσεις αλλά και τα αιτήματα των αγροτών και ασκήθηκε κριτική στην κυβέρνηση, αφού όπως επισημάνθηκε, «σε μια εποχή που ο αγροτικός κόσμος είναι αντιμέτωπος με τις συνέπειες της πανδημίας, της κλιματικής κρίσης και της ακρίβειας, έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία αρνείται να στηρίξει ουσιαστικά τον αγροτικό κόσμο και αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, οδηγώντας τους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους) σε απογοήτευση, τον πρωτογενή τομέα συνολικά σε οικονομικά αδιέξοδα και την ύπαιθρο σε κοινωνικό μαρασμό, ενώ όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί στην κυριολεξία τη βιωσιμότητα της γεωργίας και του παραγωγικού κόσμου της υπαίθρου».

Σχετικά με τη φυσιογνωμία της ΠΑΚ Θεσσαλίας τονίστηκε ότι «ουσιαστικά είναι μια νέα συλλογική μορφή στα αγροτικά δρώμενα της Θεσσαλίας. Δεν είναι ούτε πολιτική κίνηση, ούτε έρχεται να υποκαταστήσει τους αγροτικούς συλλόγους, τους συνεταιρισμούς και τις Ομοσπονδίες, αφού τα μέλη της είναι ήδη μέλη όλων αυτών των οργανώσεων. Η ΠΑΚ, έρχεται να συμπληρώσει και να προσθέσει και μέσω αυτής της κίνησης θέλουμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της ελληνικής γεωργίας προς όφελος των συντελεστών της πρωτογενούς παραγωγής».

Διεκδικήσεις

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΚ στηρίζεται σε δέκα άξονες:

  • Να μπει και πάλι τάξη στις πληρωμές των αγροτών και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η διαφάνεια σε όλες τις πληρωμές.
  • Να θεσπιστεί δια νόμου, η χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς, χωρίς εξαιρέσεις.
  • Να χορηγηθεί ειδική ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών σε όλους κτηνοτρόφους.
  • Να χορηγηθεί ειδική ενίσχυση για την αγορά αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα) σε όλους γεωργούς.
  • Να μηδενιστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος.
  • Να αποτραπεί το προβληματικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, το οποίο είναι σε βάρος της πλειονότητας των αγροτών και ειδικά για τους αγρότες της περιφέρειας Θεσσαλίας επιφυλάσσει στην καλύτερη των περιπτώσεων, μείωση 20% των σημερινών επιδοτήσεων και στη χειρότερη, μείωση 50%, πράγμα το οποίο αν συμβεί θα είναι καταστρεπτικό για όλους τους πολίτες της περιφέρειας.
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να προσαρμοστεί με τα σημερινά δεδομένα, συμπεριλαμβάνοντας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, με διατήρηση του δημόσιου και αλληλέγγυου χαρακτήρα του αλλά ταυτόχρονα να καταστεί κοινωνικά δίκαιος, με ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας, από την εκτίμηση μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Να δημιουργηθεί μια νέα Αγροτική Τράπεζα, για παροχή ρευστότητας στους αγρότες και επενδύσεων στον αγροτικό τομέα ή άλλως, να αξιοποιηθεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και οι μικροπιστώσεις
  • Να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη με απλά βιώσιμο τρόπο για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων παραγωγών.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιαγροτικοί νόμοι της τελευταίας 2,5ετίας, για τις λαϊκές αγορές, τις αγορές καταναλωτών, τους συνεταιρισμούς καθώς και τον επικείμενο νόμο για το τσίπουρο των διημέρων που θέλουν να το μετονομάσουν σε απλό απόσταγμα.

Στη συντονιστική ομάδα εργασίας της ΠΑΚ Θεσσαλίας συμμετέχουν οι εξής:

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Ζώγας Γιώργος

Νικόπουλος Χρήστος

Σκούρας Τάσος

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Αρχοντής Κώστας

Καλιάς Θωμάς

Μακρής Γιώργος

Μπούρας Αθανάσιος

Ραχμάνης Πασχάλης

ΛΑΡΙΣΑ

Αθανασιάδης Χρήστος

Ζαχαράκης Γιάννης

Καλογιάννης Παναγιώτης

Καραγιώργος Μάκης

Μπαϊραχτάρης Αργύρης

Παπαδημητρίου Χρήστος

Σταγιάννη Ελένη

ΤΡΙΚΑΛΑ

Γκαγκαστάθης Χρήστος

Σδράλης Γιάννης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου