ΤΟΠΙΚΑ

Αιματηρή έφοδος στο κόκκινο τέμενος

αιματηρή-έφοδος-στο-κόκκινο-τέμενος-851206

Οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο Κόκκινο Τέμενος του Ισλαμαμπάντ μετά την κατάρρευση των ύστατων διαπραγματεύσεων με τους ριζοσπάστες ισλαμιστές που παραμένουν οχυρωμένοι επί μέρες στο τζαμί. Εκρήξεις και σφοδρές συγκρούσεις στο τζαμί…
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν απηύθυνε έκκληση για αποκλιμάκωση. «Είμαι πολύ ανήσυχος για αυτή τη συνεχιζόμενη κατάσταση στο Πακιστάν και ειλικρινώς πιστεύω ότι όλα αυτά τα ζητήματα, αυτές οι διαφορές απόψεων, θέσεων, πρέπει να λυθούν μέσω διαλόγου και ειρηνικών μέσων» αναφέρει.
Κομάντο του στρατού συγκρούονται με ριζοσπάστες ισλαμιστές που πιστεύεται ότι κρατούν ομήρους γυναίκες και παιδιά στα υπόγεια του τεμένους. Τουλάχιστον οκτώ στρατιώτες και 50 ισλαμιστές έχουν σκοτωθεί, βάσει του τελευταίου ανακοινωθέντος του πακιστανικού στρατού.
Το υπουργείο Εσωτερικών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ο Αμπντούλ Ρασίντ Γκαζί, φερόμενος ως ηγέτης των ενόπλων ισλαμιστών.
Η στρατιωτική εισβολή στο τέμενος, με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Σιωπή» ξεκίνησε λίγο μετά τις 23:00 προχθές το βράδυ αφότου κατέρρευσαν οι ύστατες διαπραγματεύσεις για την παράδοση των εγκλείστων. Μαθητές του Κόκκινου Τεμένους και οι προσκείμενες θρησκευτικές σχολές αψηφούν επί μήνες τις Αρχές στην εκστρατεία τους για την επιβολή του νόμου της Σαρία στην πρωτεύουσα.
Στο τέμενος ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις• υπό τον ήχο εκρήξεων γυναίκες και παιδιά κατευθύνθηκαν προς τις δυνάμεις ασφαλείας και οδηγήθηκαν στην ασφάλεια. Μέχρι στιγμής το 75% του χώρου ελέγχεται από τις πακιστανικές δυνάμεις. Οι Αρχές καλούν με μεγάφωνα όσους παραμένουν μέσα στο τέμενος να βγουν έξω με τα χέρια ψηλά, αλλιώς θα τους σκοτώσουν.
Όπως ανακοίνωσε ο πακιστανικός στρατός, περίπου 50 γυναίκες που βρίσκονταν μέσα στο τζαμί παραδόθηκαν όταν τους δόθηκε μία τελευταία ευκαιρία. Νωρίτερα είχε διαφύγει και 26 ανήλικοι, κυρίως κορίτσια.
Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, Πακιστανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ανάμεσά τους ήταν η σύζυγος και η κόρη του Αμπντούλ Αζίζ, αρχηγού των Ισλαμιστών ο οποίος είχε αποδράσει την περασμένη εβδομάδα.
Πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι το 80% του τεμένους βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού.
Πιστεύεται ότι γυναίκες και παιδιά κρατούνται όμηροι από τους ένοπλους ισλαμιστές. Πληροφορίες μιλούν για περίπου 150 ομήρους.
Κατά την πολιορκία των προηγούμενων ημερών σκοτώθηκαν περίπου 20 άτομα, ισλαμιστές και στρατιώτες και μεταξύ τους ανώτατος αξιωματούχος των ειδικών δυνάμεων.
Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, υποστράτηγος Ουαχίντ Αρσάντ διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει εάν μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται γυναίκες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου