ΤΟΠΙΚΑ

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΤΟ ΕΚΒ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των απολυμένων έξω από το εργοστάσιο

επιβεβαιωθηκαν-το-εκβ-και-το-σωματειο-326123

Απόφαση – κόλαφος ΟΑΕΔ για ARCELLORMITTAL

Ζητά καταλογισμό για επιδόματα ανεργίας όσων αποχώρησαν οικειοθελώς

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των απολυμένων έξω από το εργοστάσιο

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο ΟΑΕΔ αναγνωρίζει ότι παραπλανήθηκε από την ARCELLORMITTAL παρουσιάζοντας οικειοθελείς αποχωρήσεις ως ομαδικές απολύσεις με σκοπό να επιβληθεί επίδομα ανεργίας και ενώ το Υπουργείο Εργασίας έχει εκδώσει αρνητική γνωμοδότηση για τις ομαδικές απολύσεις. Χθες κοινοποιήθηκε στον τοπικό ΟΑΕΔ η απόφαση της διοίκησης σύμφωνα με την οποία ζητείται η ανάκληση των αποφάσεων επιδότησης για όσους έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς από την πρώην ΚΟΝΤΙ, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για καταλογισμό της ζημιάς που υπέστη ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ στην Αθήνα με την αριθμό 823/11/20-3-2012 απόφαση που παρουσιάζει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αποφάσισε:

1. Την ανάκληση των αποφάσεων επιδότησης της τακτικής ανεργίας και την απόρριψη επιδότησης για τακτική ανεργία που εκκρεμούν στις περιπτώσεις απολυθέντων από την επιχείρηση ARCELLORMITTAL. Εφόσον οι ανωτέρω αποχωρώντας από την επιχείρηση έλαβαν αποζημιώσεις που αγγίζουν μέχρι και το 547% της προβλεπόμενης από το νόμο χωρίς ποτέ και πουθενά να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα της απόλυσής τους. Τις ανακλήσεις στις αποφάσεις επιδότησης της ανεργίας θα πρέπει να ακολουθήσουν αντίστοιχες πράξεις καταλογισμού για την ανάρτηση των επιδομάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντα

2. Τη συνέχιση της τακτικής επιδότησης ανεργίας και την έγκριση των τυχόν εκκρεμών αιτήσεων για παροχή επιδότησης ανεργίας απολυθέντων από την επιχείρηση… εφόσον οι ανωτέρω έχουν αμφισβητήσει την εγκυρότητα της απόλυσής τους ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών αρχών και των δικαστηρίων

Ύστερα από τα παραπάνω, επισημαίνει ο ΟΑΕΔ, σας ενημερώνουμε ότι θα πρέπει η Προϊσταμένη του ΚΠΑ2 Βόλου να καλέσει τον κάθε μισθωτό της επιχείρησης ARCELLORMITTAL που έχει υποβάλει αίτηση επιδότησης ανεργίας σε ξεχωριστή ακρόαση κατά την οποία ο μισθωτός θα εκθέσει την κατάστασή του και θα προσκομίσει τα σχετικά παραστατικά (προσφυγές κατά της απόλυσης στο ΣΕΠΕ, αρμόδια Δικαστήρια), προκειμένου να διακριβωθεί σε ποια από περιπτώσεις που περιγράφονται πιο πάνω θα υπαχθεί σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν έχει ασκήσει κάποια προσφυγή η οποία θα αμφισβητεί την εγκυρότητα της απόλυσής του ενώπιον των διοικητικών αρχών ή των δικαστηρίων θα πρέπει να το δηλώνει εγγράφως συμπληρώνοντας σχετικό έντυπο και υπεύθυνη δήλωση.

Σημειώνεται ότι με αυτή την απόφαση δικαιώνονται όσοι απολύθηκαν και έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια και στην Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να κριθεί η απόλυσή τους παράνομη και καταχρηστική. Αντίθετα δεν πρόκειται να τύχουν επιδότησης τουλάχιστον 56 άτομα που αποχώρησαν οικειοθελώς από την επιχείρηση Νοέμβριο και Δεκέμβριο και που ουσιαστικά έπεσαν όπως έλεγαν χθες συνάδελφοί τους «θύματα» του εμπαιγμού της εταιρίας που τους διαβεβαίωνε ότι θα λάβουν το επίδομα ανεργίας.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι τον Οκτώβριο του 2010 η εταιρία αποφάσισε να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις και με πρωτοβουλία της ξεκίνησε τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων προερχόμενη σε διαβουλεύσεις με το επιχειρησιακό σωματείο. Λόγω μη συμφωνίας των μερών η υπόθεση ήχθη στην Υπουργό Εργασίας, η οποία, ύστερα από γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, αποφάσισε τη μη έγκριση του συνόλου των σχεδιαζόμενων ομαδικών απολύσεων.Την ίδια ώρα η εταιρεία είχε ανακοινώσει την εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου, η εταιρία προσέφερε σε όποιον εντασσόταν στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου αποζημίωση προσαυξημένη, πλέον της νομίμου, υποσχόταν δε τη λήψη επιδόματος ανεργίας εκ του ΟΑΕΔ, ζητώντας ωστόσο από τον απολυθέντα την υπογραφή δήλωσης, με την οποία μεταξύ άλλων παραιτείται από το δικαίωμα να προσβάλλει την εγκυρότητα της καταγγελίας. Για το όλο θέμα έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση, και έχουν μάλιστα κληθεί στελέχη του ΟΑΕΔ για να καταθέσουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου