ΤΟΠΙΚΑ

Ανάγκη η κατασκευή αντιπλημμυρικών μέχρι το Σεπτέμβριο

ανάγκη-η-κατασκευή-αντιπλημμυρικών-μ-851206

Λίστα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων για τις πληγείσες από τη μεγάλη πυρκαγιά περιοχές του Νοτίου Πηλίου κατέθεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας στα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου, στην προχθεσινή σύσκεψη στις Μηλιές.
Με επιστολή του στον υφυπουργό Εσωτερικών Θαν. Νάκο ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας χαρακτηρίζει ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση –προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και εμπλοκές- την χρηματοδότηση της Ν.Α. Μαγνησίας για να αναλάβει τη μελέτη και κατασκευή των προτεινόμενων επειγόντων έργων σε συνεργασία με τους δήμους και τη Δασική Υπηρεσία.
Συγκεκριμένα, καταθέτει την εκτίμηση ότι τη διαχείριση των μελετών αυτών δεν είναι σε θέση να αναλάβουν οι μικροί Δήμοι της περιοχής, αφού δεν διαθέτουν τα αναγκαία μέσα ούτε οι ίδιοι ούτε και η αποστελεχωμένη ΤΥΔΚ που τους εξυπηρετεί, πρόκειται για διαδημοτικά έργα ευρείας κλίμακας και όχι για έργα που αφορούν μόνο ένα Δήμο, συνδέονται ευθέως με το φράγμα που μελέτησε και κατασκεύασε η Νομαρχία Μαγνησίας, ενώ η επιτήρηση και ο καθαρισμός των ρεμάτων, με τη συναρμοδιότητα των ΟΤΑ μέσα στο διοικητικά τους όρια, ανήκουν στη Νομαρχία.
Ο νομάρχης επισημαίνει ότι είναι ορατός και επικείμενος ο κίνδυνος της πρόκλησης μεγάλης έκτασης πλημμυρικών καταστροφών τον ερχόμενο χειμώνα και υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να κινητοποιηθούν αμέσως οι αρμόδιες υπηρεσίες και να προχωρήσουν τάχιστα στις παρεμβάσεις εκείνες που θα θωρακίσουν και θα προστατεύσουν την περιοχή με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
Στη διάρκεια της προχθεσινής σύσκεψης ο κ. Παπατόλιας, καταθέτοντας το αναλυτικό υπόμνημα, τόνισε ότι πρέπει να δρομολογηθούν χωρίς καμία χρονοτριβή και με τις διαδικασίες του επείγοντος τόσο η σύνταξη διαχειριστικών μελετών, όσο και η γρήγορη κατασκευή μικρών και μεγάλων έργων αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής θωράκισης των περιοχών που επλήγησαν.
Σύμφωνα με τον νομάρχη, πολλές από τις παρεμβάσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο, αφού έχει αποψιλωθεί πλήρως η λεκάνη απορροής του φράγματος «Παναγιώτικο» και κινδυνεύει από τις επιχώσεις που θα προκαλέσουν οι φερτές ύλες μετά από τις πρώτες βροχοπτώσεις.
Παραπέμποντας δε στην τελική έκθεση του Τεχνικού Συμβούλου του φράγματος, επισημαίνει στην επιστολή του προς τον κ. Νάκο ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του έργου, όπως η ανάγκη σύνταξης μελέτης θραύσης του φράγματος, θέμα για το οποίο, όπως αναφέρει, έχει ήδη ενημερωθεί ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου