ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση οι αγρότες του Πηλίου

σε-απόγνωση-οι-αγρότες-του-πηλίου-851206

Αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ, ρυθμίσεις στις τράπεζες και περίοδο χάριτος για την καταβολή άτοκων δανείων θα διεκδικήσουν οι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι της Ένωσης Πηλίου και Βορείων Σποράδων για τις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Νότιο Πήλιο.
Στη σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί στην Ένωση Πηλίου με πρωτοβουλία της Ένωσης παραβρέθηκαν η βουλευτής Μαγνησίας κ. Ροδούλα Ζήση, εκπρόσωπος της κ. Ζέττας Μακρή, ο αντινομάρχης Δημ.Μεργιαλής, ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ.Μωραϊτίδης και όλοι οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Τα δύο μεγάλα προβλήματα που έχει μπροστά του ο αγροτικός κόσμος της περιοχής όπως τα περιέγραψε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου κ. Δημ. Σπανός είναι οι ζημιές από την πυρκαγιά και η αφορία στην ελιά.
«Οι πυρκαγιές ουσιαστικά ήρθαν να αποτελειώσουν το κακό…», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανός, υπογραμμίζοντας το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει απόγνωση στους παραγωγούς.
Οι αγρότες θα κινηθούν συντεταγμένα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας α) να υπάρξει για τις φωτιές κατ εξαίρεση αποζημίωση στους πληγέντες παραγωγούς μέσω ΕΛΓΑ για την ηρτημένη παραγωγή( φρούτα- ελιές κ.α) β) να δοθεί αποζημίωση για το φυτικό κεφάλαιο στους πληγέντες παραγωγούς μέσω ΠΣΕΑ.
Ταυτόχρονα θα διεκδικήσουν άτοκα δάνεια για τους παραγωγούς που επλήγησαν οι κατοικίες τους αλλά και άτοκες ρυθμίσεις στις Τράπεζες , το Δημόσιο και τον ΟΓΑ και περίοδος χάριτος καταβολής της πρώτης δόσης σε δύο χρόνια.
Για τους κτηνοτρόφους παράλληλα θα ζητηθεί άμεση ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών που αφορά στις εγκαταστάσεις (σταύλους- κτίρια), τον εξοπλισμό και τα προϊόντα αλλά και ενίσχυση μέσω της ΕΑΣ για την αγορά ζωοτροφών λόγω απαγόρευσης της βόσκησης αλλά και έλλειψης πλέον βοσκοτόπων στις περιοχές που επλήγησαν.
Όσον αφορά στην αφορία της ελιάς, πρόβλημα που έχει αφανίσει τη σοδειά του Πηλίου, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξουν δυναμικές παρεμβάσεις, ώστε η ελιά να ενταχθεί στο πρόγραμμα αφορίας για τα οπωροφόρα στο οποίο έχει ενταχθεί πρόσφατα ο Νομός Μαγνησίας.
Η παραγωγή, όπως εκτιμούν οι αγρότες, λόγω των πολύ αντίξοων καιρικών συνθηκών (καύσωνας, ανομβρία και ξηρασία) έχει μειωθεί πολύ και η ζημιά υπολογίζεται στο 70& περίπου για αυτό και θα πρέπει να καταβληθούν μέσω του ΕΛΓΑ άμεσα αποζημιώσεις.
Τέλος θα ζητηθεί να επισπευστούν οι διαδικασίες πληρωμής των αποζημιώσεων του προγράμματος FROST (παγετός 2004).
Οι οικονομικές επιπτώσεις της πυρκαγιάς
Η γενική εκτίμηση για τις επιπτώσεις από την πρόσφατη πυρκαγιά είναι ότι θα επηρεάσουν άμεσα τη λειτουργία των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων της περιοχής.
Γι΄ αυτό και μετά από πρόταση της ΕΑΣ Πηλίου τα αιτήματα που θα προωθηθούν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αφορούν:
– Ρύθμιση Δανείων (ΑΤΕ και άλλους πιστωτικούς οργανισμούς) που έχουν χορηγηθεί για πάγιες εγκαταστάσεις και κεφάλαιο κίνησης μέχρι 30-6-2007 με διετή περίοδο χάριτος και επιδοτούμενο επιτόκιο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου
– -Ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία (Τ.Α.Υ.ΣΟ) με οφειλές 30-6-2007 σε 120 δόσεις άτοκες και κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών και ενεργοποίηση του Ν.3518/2006
– Άτοκη ρύθμιση οφειλών στο δημόσιο
– Κεφάλαιο κίνησης για την αντιμετώπιση των τρεχουσών οικονομικών αναγκών μονιμότερου χαρακτήρα μακροχρόνιας διάρκειας
– Ένταξη των συνεταιριστικών οργανώσεων στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου