ΤΟΠΙΚΑ

Από τα γραφεία… στα χωράφια

από-τα-γραφεία-στα-χωράφια-328962

Δεκάδες νέοι γυρίζουν στα χωριά και καταπιάνονται με την αγροτική παραγωγή

Μοναδικό φως στο εργασιακό σκοτάδι που καλύπτει το μέλλον τους; Στρωμένη οικογενειακή επιχείρηση; Αγάπη για την αγροτική ζωή; Τάσεις φυγής; Κρίση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαφορετικά; Όποιος και να είναι ο λόγος οι νέοι κάνουν «στροφή στην καριέρα τους» και επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη, στη μητέρα φύση…

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότερα νέα άτομα γυρνάνε στα χωριά τους καταφέρνοντας με τη θέληση και το μεράκι τους να πάνε τις οικογενειακές επιχειρήσεις ένα βήμα παραπέρα…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας του ΕΛΓΟ Δήμητρα που έγινε για λογαριασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αποκαλυπτικά, αναδεικνύοντας τους νέους αγρότες σε… πρώτο κόμμα!

Εκτός βέβαια από την κρίση που οδηγεί όλο και περισσότερους να εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα και να γυρνάνε στα χωριά τους στην απόφαση για την επιστροφή των νέων στην επαρχία σημαντικό ρόλο παίζουν και η προσδοκία για καλύτερη ποιότητα ζωής, οι βελτιωμένες βασικές υποδομές, καθώς και οι δυνατότητες επικοινωνίας που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία. Καθοριστικό παράλληλα είναι και το μικρότερο κόστος έναρξης της αγροτικής δραστηριότητας αφού τις περισσότερες φορές είτε αναλαμβάνουν την οικογενειακή επιχείρηση και τα κτήματα είτε επενδύουν στον εκσυγχρονισμό των ήδη όμως υπαρχόντων υποδομών. Άλλωστε όλοι κατανοούμε ότι διαφορετικά είναι να στήνεις κάτι από το μηδέν και διαφορετικά να το βρίσκεις αν όχι έτοιμο ακόμα και ημιτελές.

Η τάση φυγής από τα αστικά κέντρα ενισχύθηκε και μέσα από μέτρα όπως είναι η πριμοδότηση για την εγκατάσταση των νέων γεωργών (18-40 ετών), ενώ την «φυγή» στην ύπαιθρο ευνόησαν επίσης η ενίσχυση του αγροτουρισμού, της μεταποίησης και η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Νέοι με πτυχιακούς τίτλους και επαγγελματική κατάρτιση απορρίπτουν το σημερινό πρότυπο απασχόλησης και επιλέγουν ένα νέο μοντέλο παραγωγής που τους εξασφαλίζει, όπως πιστεύουν, καλύτερη ποιότητα ζωής ακόμα και με λιγότερα χρήματα. Πρόκειται για κοινωνικό φαινόμενο το οποίο δεν έχει αναλυθεί από τα πολιτικά κόμματα και θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό ακόμα και τα εκλογικά αποτελέσματα της επόμενης αναμέτρησης.

Από οικονομολόγος… στα μηλόξιδα

Με σπουδές στο Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μεταπτυχιακό σε Ανάλυση Έργου, Χρηματοοικονομικά και Επενδύσεις στον Πανεπιστήμιο του York στην Αγγλία και μεταπτυχιακά η 28χρονη σήμερα Κατερίνα Κουμούτση αποφάσισε να αλλάξει ζωή και επαγγελματική κατεύθυνση και να αξιοποιήσει την όρεξη της για δουλειά και να εκμεταλλευτεί τα οικογενειακά κτήματα στην Δράκεια στήνοντας πρατήριο του βιολογικού αγροκτήματος της οικογένειας στα Παλιά Χάνια.

Στη γη που εδώ και γενιές ανήκει στην οικογένειά της, ξεκίνησε μαζί με τα δύο της αδέρφια 32 και 33 ετών που από μικροί ασχολιόντουσαν με την καλλιέργεια των κτημάτων, να στήνει σιγά – σιγά την επιχείρηση, το οξοποιίο δηλαδή, και να αρχίσει την μεταποίηση και τυποποίηση ώσπου κατάφερε να δημιουργήσει ένα πλήρες πρατήριο πώλησης των προϊόντων τους. Γύρη, μέλι, βασιλικό πολτό, μηλόξιδο… όλα θα τα βρείτε εκεί.

Με την ονομασία «Βιολογικό Αγρόκτημα Οικογένειας Κουμούτση» η οικογένεια παράγει, συσκευάζει και διακινεί μόνη της στα καταστήματα τα προϊόντα της. «Είμαστε σε πολλά σημεία στην Ελλάδα και σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα στο Βόλο», λέει η Κατερίνα η οποία ψέγει τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ καθώς όπως εξηγεί «δεν τους νοιάζει η ποιότητα αλλά μόνο η τιμή και μάλιστα μας το είπαν ξεκάθαρα ότι προτιμούν τα εισαγόμενα γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο».

Η Κατερίνα επέστρεψε το 2009 και σήμερα έχει καταφέρει να στήσει μια αξιόλογη και συνεχώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση. Ωστόσο δεν μπορεί να μην θυμηθεί το τι τράβηξε για να φτάσει ως εδώ. «Το πιο δύσκολο από όλα ήταν η γραφειοκρατία. Αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι όσο όρεξη και να έχεις, όσο μπροστά και να θες να πας η πολιτεία σε κρατάει πίσω. Εγώ από το 2009 κατάφερα να πάρω την άδεια το 2011! Τα είχαμε όλα έτοιμα, εγκαταστάσεις, υποδομές, μηχανήματα και δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε».

Γεωπόνοι στην Βουλγαρία… αγρότες στον Αλμυρό

Ο Ηλίας Πολύζος και ο συνονόματος ξάδερφός του έφυγαν από τον Αλμυρό για σπουδές στη Βουλγαρία και αντίθετα με πολλούς φοιτητές που δεν επέστρεψαν ποτέ εκείνοι γύρισαν πίσω για να αναλάβουν τα πατρικά χωράφια.

Σήμερα σε ηλικία 35 ετών και οι δύο ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή με τον έναν από αυτούς να λέει πως είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την απόφασή του να επιστρέψει στη γη του. «Νιώθω απόλυτα ικανοποιημένος και δεν θα άλλαζα την απόφαση μου αν και ουσιαστικά εγώ ήξερα από την αρχή ότι αυτό θα κάνω».

Καλλιεργεί βαμβάκι, μηδική, σιτάρι, κριθάρι και αν δεν μετανιώνει για την επιλογή του ωστόσο σημειώνει πως «είμαι υπέρ του να επιστρέφουν οι νέοι στα χωράφια όταν όμως υπάρχει ήδη οικογενειακή επιχείρηση όχι χωρίς να υπάρχει. Στην ύπαιθρο πια τα διαθέσιμα κτήματα είναι ελάχιστα».

«Πρώτο κόμμα» οι νέοι που επιστρέφουν στο χωριό και τη γεωργία

Για ισχυρό ρεύμα επιστροφής των νέων στα χωριά, καθώς 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φλερτάρουν με την ιδέα επαναπροσδιορισμού του τρόπου ζωής και εγκατάλειψης των μεγαλουπόλεων, κάνει λόγο ειδική δημοσκόπηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ).

To 68,2 των ερωτηθέντων έχει σκεφθεί να επιστρέψει… στις ρίζες, ενώ περίπου το 50% επιλέγει ως πρώτη απασχόληση τoν αγροτικό τομέα και το 19,3% έχει κάνει κινήσεις για την επιστροφή του.

Σε ό,τι αφορά τη μόρφωση του συγκεκριμένου πληθυσμού το 25,9% έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, το 43,5% έχει πανεπιστημιακή μόρφωση (ΑΕΙ-ΤΕΙ), το 17,1% είναι απόφοιτοι ΙΕΚ, το 8,2% είναι απόφοιτοι Λυκείου και το 1,2% Γυμνασίου. Ουσιαστικά το 70% περίπου των ατόμων που επιθυμούν εγκαταλείψουν τη ζωή της πόλης και να πάνε στην ύπαιθρο διαθέτουν υψηλότερη μόρφωση.

Σχετικά με τις ηλικιακές ομάδες του συγκεκριμένου πληθυσμού το 60% των ανθρώπων που θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά τους βρίσκεται μεταξύ 28 και 40 ετών, δηλαδή στην πιο παραγωγική ηλικία της ζωής τους, ενώ στην ερώτηση για ποιους λόγους θα φεύγατε για να εγκατασταθείτε στην επαρχία το 87,9% απάντησε για να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής, το 79,5% επειδή ο ρυθμός της ζωής στην επαρχία είναι πιο χαλαρός, το 77% γιατί το κόστος διαβίωσης είναι χαμηλότερο, το 68,2% απάντησε γιατί οι σχέσεις εκεί είναι πιο ανθρώπινες. Στην ερώτηση για πόσο καιρό σκέφτεστε να μείνετε στην επαρχία το 61,1% απάντησε για πάντα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου