ΤΟΠΙΚΑ

Συνάντηση Μεϊκόπουλου με το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Μαγνησίας

συνάντηση-μεϊκόπουλου-με-το-σωματείο-181218

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με το Σωματείο Εργαζομένων των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.) του Νομού στις 21 Ιανουαρίου, όπου και συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα ΚΥ στη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας.

Όπως ενημερώθηκε ο Βουλευτής, σημαντικές είναι οι ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομές. Χωρίς μικροβιολογικό εργαστήριο είναι όλα τα Κέντρα Υγείας, πλην των ΚΥ Αλμυρού και Σκιάθου, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με τον ακτινολογικό εξοπλισμό τους. Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρ. Φεραίου, ακτινολογικό τμήμα διαθέτει μόνο το ΚΥ Βελεστίνου για την εξυπηρέτηση 4 Δήμων και μάλιστα αυτό δεν λειτουργεί εδώ και 2 μήνες λόγω έλλειψης χειριστή ιατρού.

Σοβαρές παραμένουν οι ελλείψεις και στο έμψυχο δυναμικό. Με πολλά κενά σε πληρώματα των ασθενοφόρων και σε οργανικές θέσεις ιατρών, τα Κέντρα Υγείας του Νομού καλούνται να αντεπεξέλθουν όχι μόνο στο βάρος των διαγνωστικών εξετάσεων που επιτελούν, αλλά και στη λειτουργία τους τον τελευταίο χρόνο ως εμβολιαστικά κέντρα.

Ο Βουλευτής, με σωρεία κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων προς τον Υπουργό Υγείας είχε από καιρό επισημάνει τους κινδύνους που απορρέουν από την ένταξη των ΚΥ στη μάχη κατά της πανδημίας χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και με ελλείψεις ιατρών βασικών ειδικοτήτων.

«Σε 4 πανδημικά κύματα έχει γίνει κάλυψη των θέσεων μόνο με επικουρικό προσωπικό, με την κυβέρνηση να δείχνει απρόθυμη να ενισχύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Έστω και τώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε στοχευμένες προσλήψεις στα ΚΥ τα οποία αποτελούν κλειδί και θεμέλιο λίθο για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να επικοινωνήθουν τα προβλήματα στη Διοίκηση της αρμόδιας 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, εντούτοις η επικοινωνία κρίνεται προβληματική και αναποτελεσματική, ενώ χωρίς απάντηση παραμένουν και τα χρόνια αιτήματα τους για οικονομικά κίνητρα και ένταξη τους στα «βαρέα και ανθυγιεινά» επαγγέλματα.

«Η Πρωτοβάθμια Υγεία αποτελεί μέρος της ραχοκοκαλιάς όλων των προηγμένων συστημάτων Δημόσιας Υγείας. Στην χώρα μας τα υποστελεχωμένα, με εξουθενωμένο προσωπικό και με τραγικές υλικοτεχνικές ελλείψεις ΚΥ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες, ενώ η «κοβιντοποίηση» τους αφήνει εκτός την αντιμετώπιση της λοιπής νοσηρότητας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, τονίζοντας πως χρειάζεται άμεση αναβάθμιση των ΚΥ του Νομού, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και λειτουργία νευραλγικών τμημάτων -όπως το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό- σε όλες τις Πρωτοβάθμιες δομές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου