ΤΟΠΙΚΑ

Ντοκιμαντέρ για το υποβρύχιο «Λάμπρος Κατσώνης» προβάλλεται απόψε στην ΕΡΤ 2

ντοκιμαντέρ-για-το-υποβρύχιο-λάμπρο-182205

Αφιερωμένο στο θρυλικό υποβρύχιο «Λάμπρος Κατσώνης», που βυθίστηκε κοντά στη Σκιάθο, την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, είναι το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ της TEAMFAOS TV PRODUCTIONS «Υ1-Στη σιωπή του βυθού», που θα προβληθεί σήμερα, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου στις 00.15, από την ΕΡΤ 2.

Ιστορία έγραψε το θρυλικό υποβρύχιο «Λάμπρος Καυσώνης», που βυθίστηκε κοντά στη Σκιάθο, την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, για να αποτελέσει, εβδομήντα χρόνια μετά, το επίκεντρο μιας μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής. Μετά το ταξίδι του ντοκιμαντέρ σε διάφορα φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδος, η ιστορία του θρυλικού υποβρυχίου Λάμπρος Κατσώνης Υ-1 θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και στην μικρή οθόνη.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στη Σκιάθο και είναι αφιερωμένο στο υποβρύχιο «Κατσώνης» το οποίο βυθίστηκε το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου 1943 από το γερμανικό καταδιωκτικό UJ-2101, βορειοδυτικά της Σκιάθου. Το υλικό του ντοκιμαντέρ βασίζεται στο βραβευμένο, από την Ακαδημία Αθηνών, βιβλίο του Ηλία Τσουκαλά «Υποβρύχιον Υ1», το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1951, περιέγραψε τις τελευταίες ώρες του «Κατσώνης», τους θανάτους των συμπολεμιστών του, αλλά και τη δική του αγωνιώδη προσπάθεια μέχρι να πατήσει στη στεριά. Γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Κάστρο, στο ιστορικό μονοπάτι του Χαιρημωνά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, στο Μουσείο – «Σκιαθίτικο σπίτι», καθώς και στη θαλάσσια περιοχή του Κάστρου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» υποστήριξε την αποστολή, καθώς πρόκειται για μια σπουδαία παραγωγή, με σημαντικό ιστορικό ενδιαφέρον για τη Σκιάθο και τη χώρα.

Συγκλονιστικές αφηγήσεις

Η κόρη του Ηλία Τσουκαλά, διακεκριμένη δημοσιογράφος Μπήλιω Τσουκαλά, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα της, επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Σκιάθο, συναντώντας κατοίκους της Σκιάθου, οι οποίοι έχουν μνήμες από τη τραγική αυτή νύχτα για την ιστορία του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

Ανάμεσά τους η Τούλα Μιτζέλου, ο σύζυγος της οποίας Δημήτρης Μιτζέλος ήταν ανάμεσα σε αυτούς που φυγάδεψαν τους ναυαγούς στο Πήλιο, με γλαφυρό τρόπο και ιδιαίτερη συγκίνηση περιέγραψαν τη νύχτα της ναυμαχίας, ο Δημήτρης Λιακόπουλος σύμφωνα με τον οποίον οι λάμψεις των εκρήξεων όπως και οι εκκωφαντικοί ήχοι έγιναν αισθητοί στην πόλη της Σκιάθου και ο Αποστόλης Τσολοβίκος ως αυτόπτης μάρτυρας, μιας και βρισκόταν σε σημείο που μπορούσε να δει τη ναυμαχία, αναφέρθηκε σε αυτή ως το πιο τραγικό γεγονός που συνέβη ποτέ στη Σκιάθο.

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν η κ. Τσουκαλά, στην πορεία του πατέρα της, από την παραλία του Κάστρου, στο μονοπάτι του Χαιρημωνά, έφθασε στο καλύβι του Σωτήρη Γεωργίου (Ζαμπούρα) όπου συναντήθηκε με τον εγγονό του Σωτήρη, που φέρει το όνομα του παππού του και ήταν εκείνος που φιλοξένησε του δύο ναυαγούς Ηλία Τσουκαλά και Αναστάσιο Τσίγκρο.

Η κινηματογράφηση

Ηταν φθινόπωρο του 2016 όταν η Μπήλιω Τσουκαλά συναντήθηκε με τον Στέλιο Ευσταθόπουλο, παραγωγό της εταιρείας κινηματογραφήσεων «FAOS», ο οποίος είχε διαβάσει το βιβλίο του πατέρα της και ήθελε να γυρίσει ταινία για το ναυάγιο.

Η «FAOS» ζήτησε αρχικά τη συνδρομή του Μανώλη Αντωνιδάκη, καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης, ο οποίος ασχολείται με μεθόδους ανίχνευσης υλικών. Χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα πραγματοποίησε μετρήσεις σε πέντε σημεία από βουνοκορφές του Πηλίου, αλλά και από σκάφος στη θάλασσα.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Στις 29 Ιανουαρίου, το ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος», της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, αξιοποιώντας αυτά τα δεδομένα, εντόπισε το ναυάγιο με τη χρήση ηχοβολιστικών πολλαπλής δέσμης και πλευρικής σάρωσης, 6 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σκιάθου σε βάθος 253 μέτρων. Απέμενε μια οπτική επιβεβαίωση, μια εικόνα από τον βυθό.

Η επιχείρηση κινηματογράφησης πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του «Ναυτίλου», της εταιρείας «FAOS» και του καταδυτικού συνεργείου του Κωνσταντίνου Θωκταρίδη, προκειμένου να βγει από την σιωπή του βυθού το βυθισμένο υποβρύχιο, που έγραψε την δική του ιστορία.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου