ΤΟΠΙΚΑ

Στον Βόλο το Ναυτικό Μουσείο

στον-βόλο-το-ναυτικό-μουσείο-182381

Στον Βόλο, συγκεκριμένα στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Πεδίον Αρεως, βρίσκει στέγη τα επόμενα χρόνια το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, που σήμερα λειτουργεί στο Πέραμα. Θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το Μουσείο της Αργούς, που έχει χωροθετηθεί στην ίδια περιοχή στο Πεδίον Αρεως και σε συνδυασμό με το Δικαστικό Μέγαρο αναμένεται να αλλάξουν την όψη της εισόδου της πόλης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου άναψε πράσινο φως για τη δωρεάν παραχώρηση του Εκθεσιακού Κέντρου στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης», προκειμένου εκεί να μεταφερθεί και να στεγαστεί ο πολιτιστικός χώρος. Πρόκειται για απόφαση που λήφθηκε μόνο με τις ψήφους της ομάδας πλειοψηφίας, καθώς οι αντιπολιτεύσεις άφησαν αιχμές εναντίον της εταιρείας.

Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης ιδρύθηκε το έτος 1992 και περιλαμβάνει συλλογές κειμηλίων και αντικειμένων που σχετίζονται με τη ναυτική παράδοση των Ελλήνων. Οι συλλογές του μουσείου αφορούν στην αρχαιολογική περίοδο έως τη χρυσή εποχή της ναυτιλίας στη χώρα, διαθέτει επίσης πλούσια πινακοθήκη και βιβλιοθήκη.

Για τη μεταφορά του Μουσείου από το Πέραμα στον Βόλο κατέθεσε αίτημα η Αστική μη Κερδοσκοπική Επιχείρηση που το διαχειρίζεται. Στο αίτημα ανταποκρίθηκε θετικά ο Δήμος Βόλου με το σκεπτικό ότι θα αποτελέσει κόσμημα για την πόλη, θα ενισχύσει την πολιτιστική εικόνα της και με αφορμή τη λειτουργία του μουσείου θα μπορέσουν να αναπτυχθούν νέα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο τη διατήρηση και διάδοση του μεγαλείου της ελληνικής ναυτικής ιστορίας και παράδοσης. Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα και σε τοπικούς φορείς και ιδιώτες να εκθέσουν δικά τους αντικείμενα με σκοπό την ανάδειξη, συντήρηση και διάσωσή τους.

Η παραχώρηση θα είναι δωρεάν, ενώ στο μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί προβλέπεται ότι η εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και των εξόδων συντήρησης του χώρου.

«Σκοτεινή ιστορία» κατήγγειλαν οι αντιπολιτεύσεις

Στην προοπτική στέγασης του Ναυτικού Μουσείου στον Βόλο αντέδρασαν οι μειοψηφίες του δημοτικού συμβουλίου, αφήνοντας αιχμές κατά της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που το διαχειρίζεται.

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νάνσυ Καπούλα τόνισε ότι πρόκειται για μία ιδιωτικού τύπου επιχείρηση στην οποία παραχωρείται δωρεάν μία δημοτική περιουσία, «χωρίς η παραχώρηση να συνοδεύεται από τα κατάλληλα πειστήρια». Η ίδια μάλιστα άφησε αιχμές για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και των εξόδων συντήρησης του κτιρίου.

«Διαλύσατε έναν εκθεσιακό χώρο για να κάνετε κάτι άλλο με κόστος ενός εκατ. ευρώ και τώρα το παραχωρείται δωρεάν, χωρίς να εξασφαλίζεται απόσβεση της επένδυσης. Πρόκειται για μια αρκετά σκοτεινή ιστορία», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας, Ιάσονας Αποστολάκης.

«Εμείς ως παράταξη ψηφίζουμε υπέρ των επενδύσεων. Εγινε όμως μια επένδυση στο Εκθεσιακό και τη χαρίζουμε. Το δε κείμενο της συμφωνίας είναι κιμπάρικο. Πάρτε το, λέμε, για όσο θέλετε, κάντε το ό,τι θέλετε», σημείωσε ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας, Αποστόλης Παπαδούλης.

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ΜΚΟ δεν έχουν καμία δουλειά με τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός είναι δικαίωμα και σε αυτόν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και μάλιστα δωρεάν», είπε ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας, Αποστόλης Ριζόπουλος, επικαλούμενος απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Περάματος που έχει καταγγείλει τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ για παραλείψεις. «Εμείς δεν θέλουμε καν να νοικιάσει ο Δήμος το κτίριο, πόσο μάλλον να παραχωρήσει δωρεάν δημοτική περιουσία σε ιδιωτική εταιρεία», ανέφερε.

Στο Εκθεσιακό το συνέδριο της ΚΕΔΕ

Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, περιέγραψε καρέ – καρέ την εξέλιξη του Εκθεσιακού Κέντρου και τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής. Οπως είπε, το 2014 όταν ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή, το κτίριο ήταν ένα κουφάρι. «Οταν έβρεχε χρειαζόσουν ομπρέλα, το πάτωμα ήταν πλαστικό, οι τουαλέτες βρόμικες, τα παράθυρα σπασμένα. Αυτόν τον χώρο τον χρησιμοποιούσαν σωματεία και παιδιά που αθλούνταν. Πήραμε ένα άλλο κουφάρι, στην Αγριά, το ολοκληρώσαμε, δημιουργήσαμε έναν σύγχρονο χώρο άθλησης και μεταφέραμε τα σωματεία σε έναν χώρο που τους αξίζει. Για την ανακατασκευή του Εκθεσιακού δεν δαπανήσαμε ένα εκατ. ευρώ, αλλά 620.000 ευρώ μετά την έκπτωση που προσφέρθηκε. Και δεν πετάξαμε χρήματα. Τον Οκτώβριο θα φιλοξενήσουμε το ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας με 3.000 συνέδρους», ανακοίνωσε ο κ. Μπέος.

«Θα δώσει προστιθέμενη αξία στην πόλη»

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην ολοκλήρωση του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, που θα καλύψει τις ανάγκες και σε επίπεδο διοργάνωσης συνεδρίων.

«Οταν θα εγκατασταθεί το Ναυτικό Μουσείο θα έχει ολοκληρωθεί το δημοτικό θέατρο. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Ολα γίνονται με σχεδιασμό και προγραμματισμό», είπε και υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο Μουσείο σε συνδυασμό με το Μουσείο της Αργούς και το Δικαστικό Μέγαρο θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην πόλη, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία της εισόδου της πόλης.

Από το ίδιο βήμα μάλιστα απηύθυνε προσκλητήριο στις αντιπολιτεύσεις να συμμετέχουν στην εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης του Μουσείου της Αργούς που θα γίνει στις 7 Φεβρουαρίου.

Τέλος, απαντώντας στις αιχμές εναντίον της εταιρείας, υποστήριξε ότι πριν τη λήψη της απόφασης ο Δήμος Βόλου ερεύνησε την υπόθεση, πήγε μέχρι και στις σημερινές εγκαταστάσεις του Μουσείου.

Κώστας Λούλης: «Θα γίνει σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα»

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απάντησε στις αντιπολιτεύσεις και ο δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Λούλης. «Με τις αερολογίες του ο κ. Αποστολάκης γίνεται ο καλύτερος σύμμαχος του Αχιλλέα Μπέου, όπως ο Πολάκης για τον κ. Μητσοτάκη. Με αυτά που λέει και τον δρόμο που ακολουθεί θα δώσει στη σημερινή δημοτική αρχή πάνω από 70% στις επόμενες εκλογές», σχολίασε.

Μίλησε για ένα μουσείο το οποίο θα χαρούν «όλοι οι πολίτες και επισκέπτες, εκτός από αυτούς που κάθονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης». «Πήγε κανείς να ερευνήσει πριν ανοίξει το στόμα του για οφειλές και δικαστικές εκκρεμότητες;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε ότι ο Δήμος Περάματος αποφάσισε παραχώρηση του χώρου το 2010 και για δέκα χρόνια, ωστόσο παρέδωσε το οίκημα το 2014. «Ουσιαστικά ο χρόνος παράδοσης του κτιρίου είναι το 2024 και γι’ αυτό υπάρχει διένεξη», εξήγησε.

Ο κ. Λούλης μίλησε για ένα δώρο που γίνεται στην πόλη με τεράστιο όφελος. «Θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα. Αλλά κάποιοι λειτουργούν με βάση την παροιμία, κάποιου του χάριζαν έναν γάιδαρο κι αυτός τον κοιτούσε στα δόντια. Εμείς θα δημιουργήσουμε ένα στολίδι και οι αντιπολιτεύσεις θα πίνουν πικρό καφέ γιατί χαίρονται να είναι η πόλη στο σκοτάδι», σημείωσε.

«Δεσμεύεστε κύριε Λούλη ότι θα κεράσετε εσείς τους καφέδες της παρηγοριάς όταν γίνουν τα εγκαίνια του μουσείου;», η δηκτική ερώτηση του κ. Μουλά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου