ΤΟΠΙΚΑ

Συνάντηση Μαραβέγια με τη Λίνα Μενδώνη για τη Μονή Λαμπηδόνας και το Κάστρο της Σκιάθου

συνάντηση-μαραβέγια-με-τη-λίνα-μενδών-182792

Την ανάγκη συντήρησης και αποκατάστασης του ξυλόγλυπτου τέμπλου και των φορητών εικόνων της Ιεράς Μονής Παναγίας Λαμπηδόνας, στη Λαμπινού Πηλίου, που αποτελεί ένα από τα ιστορικά μοναστήρια της Μαγνησίας, έθεσε υπόψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στο υπουργείο.

Η κ. Μενδώνη εμφανίστηκε πλήρως ενημερωμένη για το ζήτημα και επισήμανε ότι, μετά και την έγκριση της σχετικής μελέτης, προκρίνεται η προοπτική χρηματοδότησης του έργου από κονδύλια του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Το κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται σε 120.000 ευρώ και, όπως είπε η υπουργός, αμέσως μόλις

οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο, θα προωθηθούν οι εργασίες με τη διαδικασία της αυτεπιστασίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις. Από την πλευρά του ο βουλευτής δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε να συμβάλει στην επίσπευση ολοκλήρωσης του έργου για τη συντήρηση του μοναδικού ξυλόγλυπτου τέμπλου.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μαραβέγιας ενημέρωσε επίσης την υπουργό για την αδυναμία πρόσβασης στο Κάστρο της Σκιάθου μετά από κατολίσθηση που σημειώθηκε στην περιοχή. Η κ. Μενδώνη επικοινώνησε την ίδια στιγμή με την διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ. Ανθή Μπάτζιου, από την οποία ζήτησε πληρέστερη ενημέρωση ώστε να προωθηθούν με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστασης για την ασφαλή πρόσβαση στο Κάστρο.

Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε τον βουλευτή ότι το μεγάλο έργο συντήρησης του Κάστρου της Σκιάθου, έχει εισέλθει στην τελική ευθεία δημοπράτησης για την ανάδειξη αναδόχου. Στόχος του έργου, που χρηματοδοτείται με 1.928.200 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας, είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγράφονται στο Κάστρο της Σκιάθου και συγκεκριμένα της επικινδυνότητας της πρόσβασης και της υποβάθμισης του χώρου της εισόδου και του εσωτερικού του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου