ΤΟΠΙΚΑ

Σε κλοιό ελέγχων επιχειρήσεις – εργαζόμενοι

σε-κλοιό-ελέγχων-επιχειρήσεις-εργαζ-184116

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην εστίαση και τη διασκέδαση μπορεί να έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες στις επιχειρήσεις του πολυπληθούς κλάδου, δεν είναι όμως ο μοναδικός πονοκέφαλος που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τους ελέγχους που γίνονται από κλιμάκια που έχουν επωμιστεί με το τσεκάρισμα των καταστάσεων ασφάλισης του προσωπικού, αλλά και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Επιπροσθέτως, τους τελευταίους μήνες ελέγχουν και τους εργαζόμενους που είναι ανεμβολίαστοι και για να μπορούν να εργάζονται πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test, δύο φορές την εβδομάδα, δηλώνοντας στη συνέχεια τα αποτελέσματα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Με αυτόν τον τρόπο δεν κινδυνεύουν με πρόστιμα οι ίδιοι και οι επιχειρήσεις.

Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως σε ένα ποσοστό 30% των ελεγχόμενων καταγράφονται παραβάσεις και βεβαιώνονται πρόστιμα.

Επίσης πρόστιμα επιβάλλονται σε εργαζόμενους που μολονότι ανεμβολίαστοι δεν τηρούν τη νομοθεσία.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Νοέμβριο εντοπίστηκαν στον Βόλο από τους ηλεκτρονικούς διασταυρωτικούς ελέγχους του υπουργείου Εργασίας 300 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, που – χωρίς καμία νόμιμη δικαιολογία – δεν υποβλήθηκαν στον απαραίτητο αριθμό υποχρεωτικών rapid test, ως όφειλαν, για να πάνε στη δουλειά τους.

Από τους ηλεκτρονικούς ελέγχους του ΣΕΠΕ εντοπίστηκαν 300 παραβάτες στους οποίους κοινοποιήθηκε το τσουχτερό πρόστιμο που ξεκινά από τα 150 ευρώ για μισθωτό μερικής απασχόλησης που έχει ξεχάσει μόνο ένα τεστ και μπορεί να φτάνουν έως και τα 1.800 ευρώ για εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης που υποχρεούνταν να κάνει έξι τεστ (για τις 3 εβδομάδες) και δεν έκανε κανένα.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αυστηροποιήθηκε και πλέον ισχύουν 2 υποχρεωτικά rapid test για όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ πρωταθλητές στην παράβαση είναι οι εργαζόμενοι στην εστίαση, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων, του επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.000 ευρώ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου