ΤΟΠΙΚΑ

Φωτοβολταϊκό πάρκο και γωνιές ανακύκλωσης

φωτοβολταϊκό-πάρκο-και-γωνιές-ανακύκ-185909

Η δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις Μικροθήβες αναμένεται να απασχολήσει τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου αύριο Πέμπτη το απόγευμα. Επί τάπητος έρχεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, το οποίο θα εκτελέσει η εταιρεία «POWER VENTURES 6 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ».

Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο αφορά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση της κατασκευής και λειτουργίας φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 27,998 ΜW στη θέση «Μικροθήβες Ανατολικά- 5».

Το πάρκο θα εγκατασταθεί σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 622.689,34 τ.μ. κοντά στον ΠΑΘΕ, θα απέχει περίπου 2 χλμ. από τους οικισμούς Καστρακίου και Μικροθηβών και 5 χλμ. περίπου από τον οικισμό της Ν. Αγχιάλου. Θα εγκατασταθούν συνολικά 66.663 πάνελ ισχύος 420 Watt το καθένα. Ο σταθμός θα συνδεθεί με νέο υποσταθμό της θέση Πολυζέικα.

Το έργο περιλαμβάνει τον καθορισμό και τη διαμόρφωση του γηπέδου, την εγκατάσταση των πάνελ με τις βάσεις στήριξης και όλες τις απαραίτητες εργασίες, προμήθεια ηλεκτρολογικών υλικών και γειώσεις σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν αναμένεται μεταβολή στα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά θα επηρεαστούν σε μικρό βαθμό, ενώ δεν θα διαταραχθεί το έδαφος, το φυσικό ή το ανθρωπογενές περιβάλλον και δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, παρά μόνο θετική επίδραση στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι το έργο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

43 γωνιές ανακύκλωσης

Στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να ανάψει πράσινο φως για την αποδοχή της απόφασης ένταξης πρότασης του Δήμου Βόλου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης για τη δημιουργία 43 γωνιών ανακύκλωσης.

Πρόκειται για κάδους που θα εγκατασταθούν για τη χωριστή συλλογή χαρτιού, πλαστικών, γυαλιού και μετάλλου. Θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης, πάρκα και σχολεία και υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και έκδοσης 4.500 έξυπνων καρτών τις οποίες θα χρησιμοποιούν δημότες για την απόρριψη ανακυκλώσιμων υλικών, συλλέγοντας «πόντους ανακύκλωσης» που θα τους εξαργυρώνουν με προνόμια.

Συγκεκριμένα, συνολικά 32 κάδοι θα τοποθετηθούν σύμφωνα με την αρχική μελέτη στα εξής σημεία: πλατεία Ρήγα Φεραίου έναντι ξενοδοχείου Volos Palace, Ογλ- Τ. Οικονομάκη, Κωνσταντά- Επτά Πλατανίων, Πλαστήρα- Αθανασάκη, Μεταμορφώσεως- Γιάννη Δήμου, Θουκιδίου- Γ. Καρτάλη- Κουντουριώτου- 28ης Οκτωβρίου, Κύπρου- Εθνικής Αντιστάσεως, 28ης Οκτωβρίου- Γαρέφη- Ιατρού Τζάνου. Από τέσσερις κάδοι θα τοποθετηθούν επίσης σε τέσσερα σημεία της Ν. Ιωνίας: Αναπαύσεως- Σινώπης, στο πάρκο Νέο Δέλτα, στο Ελικοδρόμιο, στη Φυτόκου με Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Επίσης σύστημα τεσσάρων κάδων θα τοποθετηθεί στο τρίγωνο Δράκειας στην Αγριά, στον πεζόδρομο Εθνικής Αντιστάσεως στη Ν. Αγχίαλο, στο πάρκινγκ της πλατεία Διμηνίου στην δημοτική ενότητα Αισωνίας.

Επιπλέον υπέργειοι κάδοι θα μπουν στα σχολικά προαύλια στα 1ο και 4ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 6ο ΓΕΛ Βόλου, 7ο και 9ο Γυμνάσια Βόλου, στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, στο 4ο Γυμνάσιο- 4ο ΓΕΛ Βόλου, στο 2ο Γυμνάσιο- 2ο ΓΕΛ Βόλου, στο νυχτερινό Λύκειο Βόλου, στο Δημοτικό Κάτω Λεχωνίων, στο Γυμνάσιο Κάτω Λεχωνίων, στα 7ο, 22ο, 13ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου, στο Μουσικό Γυμνάσιο- Μουσικό Λύκειο, στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, στο 7ο ΓΕΛ Βόλου, στα 15ο και 24ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου, στο 10ο και 5ο Γυμνάσια Βόλου, στο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου, στο 1ο Λύκειο Βόλου, στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου και στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου