ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς ρεύμα για 13,5 ώρες το Τρίκερι!

χωρίς-ρεύμα-για-135-ώρες-το-τρίκερι-185963

Ξεπάγιασαν περίπου 800 νοικοκυριά στο Τρίκερι, όταν το βράδυ προχθές Δευτέρα, ενώ η κακοκαιρία «Ελπίδα» σφυροκοπούσε το Πήλιο, έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Τα φώτα δεν ήταν τα μοναδικά που έσβησαν. Κάτοικοι έμειναν χωρίς θέρμανση για 13,5 ώρες, ενώ ο υδράργυρος έδειχνε -3ο C!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ηταν η δεύτερη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που δοκίμασε τις αντοχές των κατοίκων του ακριτικού Τρικερίου. Η πρώτη είχε σημειωθεί το πρωί και διήρκησε περίπου πέντε ώρες. Συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ φρόντισε για την επιδιόρθωση της βλάβης και το μεσημέρι μπόρεσαν να λειτουργήσουν τα νοικοκυριά.

Ωστόσο, το βράδυ σημειώθηκε και δεύτερη, πολύωρη διακοπή ρεύματος. Ηταν περίπου στις 9:30 όταν θα φώτα έσβησαν ξαφνικά και όλο το χωριό βυθίστηκε στο σκοτάδι. Μαζί με τα φώτα, τέθηκαν εκτός λειτουργίας και τα συστήματα θέρμανσης η λειτουργία των οποίων εξαρτάται από την ηλεκτροδότηση.

Σε λίγα λεπτά της ώρας κι ενώ το τοπίο ήταν λευκό από το χιόνι, τα σπίτια μετατράπηκαν σε… ψυγεία. Με αγωνία κάτοικοι τηλεφωνούσαν ο ένας στον άλλο, στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Νικόλαο Λάντζο και ζητούσαν πληροφορίες για το τι έγινε και πότε θα επανέλθει το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι ώρες περνούσαν και ενημέρωση δεν υπήρχε. Οσα νοικοκυριά είχαν ξυλόσομπες ή τζάκια, έριξαν ξύλα και τα μέλη τους μαζεύτηκαν γύρω από την εστία προκειμένου να ζεσταθούν. Με τα κεριά περιφέρονταν από το ένα δωμάτιο στο άλλο για να βρουν ρούχα, κουβέρτες και παπλώματα να ρίξουν πάνω τους και να μην ξεπαγιάσουν.

Οσοι δεν είχαν τζάκια ή ξυλόσομπες είτε απευθύνθηκαν σε φιλικά είτε σε συγγενικά σπίτια για να βγάλουν το βράδυ. Διέσχισαν τις χιονισμένες αυλές με κεριά και φακούς στα χέρια για να πάνε στα σπίτια συγγενών και φίλων και κοιμήθηκαν στρωματσάδα μπροστά από τη φωτιά που έκαιγε προσπαθώντας να ζεσταθούν.

«Κοιμήθηκα φορώντας στο κεφάλι σκούφο και ζακέτα φλις που είχε ο γιος μου στον στρατό. Η κατάσταση ήταν αφόρητη», περιγράφει το παγωμένο σκηνικό μέσα στα σπίτια στο χιονισμένο Τρίκερι, ο αντιδήμαρχος της περιοχής Βασίλης Μανέτας.

«Ημασταν αγκαλιά με τη σύζυγό μου για να ζεσταθούμε», είπε εξάλλου από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Νικόλαος Λάντζος.

Ολο το βράδυ, τα ξημερώματα και το πρωί έως τις 11 περίπου, τα σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κι άρα χωρίς θέρμανση. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ φρόντισαν για την επιδιόρθωση της βλάβης νωρίς το πρωί και η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στις 11 χθες το πρωί. Κανείς δεν ρώτησε τι είχε συμβεί. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να ανάψουν τα θερμαντικά σώματα και να μπορέσουν να ζεστάνουν τα παγωμένα σπιτικά τους, μετά τη νύχτα – εφιάλτη που πέρασαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου