ΤΟΠΙΚΑ

Σε λευκό κλοιό η Μαγνησία

σε-λευκό-κλοιό-η-μαγνησία-187647

Σε λευκό κλοιό από χθες η Μαγνησία, με την «Ελπίδα» να δείχνει τα δόντια της, οδηγώντας τον υδράργυρο σε κάθετη πτώση. Το ύψος του χιονιού ξεπέρασε το ένα μέτρο στα Χάνια, με τις ορεινές περιοχές του Νοτίου Πηλίου να μετρούν πάνω από μισό μέτρο χιόνι.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Με τη ψυχρή εισβολή να συνεχίζεται στη Μαγνησία και την επέλαση του χιονιά να θέτει σε εγρήγορση τους πάντες, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμους, συγκροτήθηκε ισχυρό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, που σφυροκοπά τη Μαγνησία.

Το κύμα του χιονιά κατέφθασε στη Μαγνησία προχθές το βράδυ, με το φαινόμενο να εντείνεται από τα ξημερώματα. Αρχικά το κύμα της κακοκαιρίας ακολούθησε την ακτίνα από το Κατηχώρι μέχρι και το Τρίκερι, για να επεκταθεί σταδιακά σε όλη τη Μαγνησία.

Σύμφωνα με την της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, το ύψος του χιονιού σε Αφησσο, Καλά Νερά, Αργαλαστή ξεπέρασε τα 30 εκατοστά, φθάνοντας το μισό μέτρο στο δίκτυο Μηλιές – Βυζίτσα, με το σύνολο του μηχανισμού, με 47 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να επιχειρούν στη χερσαία Μαγνησία και επτά επιπλέον στα νησιά, δίνοντας μάχη για να διατηρηθεί ανοιχτό το επαρχιακό δίκτυο.

Αγώνας δρόμου την ίδια στιγμή για να αντιμετωπιστεί η επέλαση του χιονιά και εντός των οικισμών, με τα μηχανήματα των Δήμων να κρατούν αναμμένες τις μηχανές. Το φαινόμενο επεκτάθηκε σε όλη τη Μαγνησία με την ίδια ένταση, ενώ συνιστάται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο ορεινό δίκτυο.

Στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Σε λευκό κλοιό ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, όπου άρχισε να χιονίζει προχθές το βράδυ, με τη χιονόπτωση να συνεχίζεται και τις πρωινές ώρες. Το λευκό μέτωπο έφτασε μέχρι τη θάλασσα, σε ορεινά και τα παραλιακά σημεία του Δήμου, με το ύψος του χιονιού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Παναγιώτη Κουτσάφτη, ο οποίος ανέφερε ότι το χιόνι εντός των οικισμών έφτασε τα 15 εκατοστά. Ανοιχτοί διατηρήθηκαν οι δρόμοι, με τον δήμαρχο να κάνει λόγο για «ελεγχόμενη κατάσταση», καλώντας, ωστόσο, τους κατοίκους «να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις».

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου

Σε λευκό τοπίο «ξύπνησε» χθες και ο Δήμος Νοτίου Πηλίου με τη Δημοτική Ενότητα Μηλεών και τη Δημοτική Κοινότητα Νεοχωρίου να έχουν το περισσότερο χιόνι, το οποίο ξεπερνά σε ορισμένα σημεία τους 50 πόντους.

Στο μάτι του κυκλώνα ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, με διακοπές ρεύματος να σημειώνονται κατά τόπους στις περιοχές του Τρικερίου και του Κατηγιώργη, οι οποίες επιδιορθώθηκαν. Στο Τρίκερι, ειδικότερα, σημειώθηκε πολύωρη διακοπή ηλεκτροδότησης από νωρίς το πρωί, η οποία αποκαταστάθηκε γύρω στις 14:30 από συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Νοτίου Πηλίου ρίχθηκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη για να διατηρηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο, με συστάσεις στους πολίτες για χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, να απευθύνει, μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός.

Με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συνολικά 8 μηχανήματα του δήμου, μισθωμένα και μη, η δημοτική αρχή κατάφερε μέχρι χθες το απόγευμα να διατηρήσει το κεντρικό οδικό δίκτυο ανοιχτό, όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Ραμματάς. Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων απαιτούταν για την κίνηση των οχημάτων προς τα χωριά αλλά και μετά την Αφησσο, αφού η χιονόπτωση ήταν συνεχής ενώ επικρατούσε και παγετός.

Μετά το Δέλτα Νεοχωρίου στη διασταύρωση Συκής με Νεοχώρι νταλίκα δίπλωσε και κόλλησε στο χιόνι γύρω στις 15:10. Καταβάλλονταν προσπάθειες για την απομάκρυνσή της με μηχανήματα και τελικά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε γύρω στις 17:00.

Επιχείρηση για τη μεταφορά πολιτών

Τα μηχανήματα του δήμου «δούλευαν» από νωρίς το πρωί. Βοήθησαν δύο αιμακαθαρόμενους στις Μηλιές ανοίγοντάς τους τον δρόμο για να μπορέσουν να πάνε στα προκαθορισμένα ραντεβού της. Επίσης, διευκόλυναν 4 κτηνοτρόφους στις Μηλιές, στην περιοχή Ζηργάνα Αγίου Γεωργίου Νηλείας και στον Άγιο Αθανάσιο Πινακατών να έχουν πρόσβαση στις μονάδες τους, για να μπορέσουν να ταΐσουν τα ζωντανά τους.

Στη Δημοτική Ενότητα Μηλεών το χιόνι ξεκινάει από τα βουνά, όπου φθάνει στους 40-50 πόντους, και φθάνει μέχρι τη θάλασσα, όπου φθάνει στα 25 εκατοστά.

Ο αντιδήμαρχος Μηλεών Αποστόλης Διανέλλος, ενημέρωσε ότι έχει γίνει αποχιονισμός σε Καλά Νερά, Γατζέα, Κορώπη και Μηλιές, όπως και στις Πινακάτες, τη Βυζίτσα, τον Άγιο Γεώργιο. Τα μηχανήματα δούλευαν χθες σε παράδρομους του δημοτικού δικτύου.

Από την Αργαλαστή και στο υπόλοιπο κομμάτι του Δήμου, τα καιρικά φαινόμενα ήταν πιο ασθενή. Ωστόσο, ολόκληρος ο δήμος είναι χιονισμένος. Το κεντρικό δίκτυο από τη Μηλίνα μέχρι το Τρίκερι είναι ανοιχτό, όπως ο δρόμος από την Αγία Κυριακή προς το Τρίκερι, όπου το χιόνι φθάνει τους 20 πόντους. Κλειστός ήταν το απόγευμα ο δρόμος από το Τρίκερι προς το χωριό της Αγίας Κυριακής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου