ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αλπικό τοπίο στα νησιά των Σποράδων

αλπικό-τοπίο-στα-νησιά-των-σποράδων-187674

Με άγριες διαθέσεις κατέφθασε στις Βόρειες Σποράδες η κακοκαιρία με την κωδική ονομασία «Ελπίδα», δημιουργώντας αλπικό τοπίο στα νησιά και διακοπές ρεύματος κατά τόπους. Ισχυρή κινητοποίηση σημειώθηκε από την πρώτη στιγμή, με όλο το έμψυχο δυναμικό και τα διαθέσιμα μηχανήματα να βρίσκονται στο μέτωπο της κακοκαιρίας, για την έγκαιρη αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και προβλημάτων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στην «κατάψυξη» τα νησιά των Βορείων Σποράδων, με τις πρώτες νιφάδες του χιονιού να κάνουν αισθητή την παρουσία τους από προχθές το βράδυ, με το φαινόμενο να εντείνεται χθες τα ξημερώματα.

Στον Δήμο Σκιάθου

Στον Δήμο Σκιάθου, ειδικότερα, διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν χθες στις περιοχές Καλύβια, κοντά στην Ευαγγελίστρια και τον περιφερειακό της Σκιάθου, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, αφήνοντας χθες το πρωί τμήμα του νησιού χωρίς ρεύμα. Μηχανήματα του Δήμου Σκιάθου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνέδραμαν την προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών, ανοίγοντας δίοδο προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσέγγιση για τα συνεργεία της ΔΕΗ.

Παράλληλα, τα μηχανήματα έργου και οι υδροφόρες, του Δήμου και της Περιφέρειας επιχειρούσαν για να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο στην επαρχιακή οδό Σκιάθος-Κουκουναριές, Καλύβια, Πλαγιά.

Πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν, στο μεταξύ, σε διάφορες περιοχές και κατά μήκος του οδικού δικτύου και σε περιοχές όπως τα Καλύβια, Τρούλος, Κουκουναριές, Αγία Παρασκευή, Πλατανιά, με τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται, ενώ το ύψος του χιονιού στις ορεινές περιοχές, έφτασε κατά τόπους το μισό μέτρο. Σύμφωνα με την ενημέρωση του δημάρχου Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα και του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιάννη Γιαννίτση, συνεχίζονται οι προσπάθειες για να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Στον Δήμο Σκοπέλου

Σε κλοιό χιονιά και η γειτονική Σκόπελος, με την χιονόπτωση που ξεκίνησε προχθές τα ξημερώματα, να συνεχίζεται, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και σε άλλα σημεία του νησιού.

Το κύμα του χιονιά ξεκίνησε από την περιοχή της Γλώσσας για να επεκταθεί σταδιακά σε όλο το νησί. Μεγάλο το ύψος του χιονιού στη νότια πλευρά του νησιού, ξεπερνώντας το μισό μέτρο σε ορισμένα σημεία, με την προσπάθεια να διατηρηθεί ανοιχτή η κεντρική οδική αρτηρία να συνεχίζεται. Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης χαρακτήρισε διαχειρίσιμη την κατάσταση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το μόνιμο καρδιοχτύπι, σε κάθε κακοκαιρία που σημειώνεται, είναι να μην σημειωθεί εκτεταμένη διακοπή ρεύματος.

Πυροσβέστες του Κλιμακίου Σκοπέλου συνέδραμαν, στο μεταξύ, στις 9.30 χθες το πρωί κτηνοτρόφο προκειμένου να προσεγγίσει την κτηνοτροφική του μονάδα, μεταφέροντάς τον από την Σκόπελο στη θέση Διακόπι. Με την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε επιφυλακή, το κλιμάκιο της Σκοπέλου μετέφερε τον κτηνοτρόφο στο ποιμνιοστάσιό του για να ταΐσει το κοπάδι του και τον μετέφεραν, στη συνέχεια και πάλι στην οικία του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων το πρώτο φως της μέρας βρήκε το νησί στα λευκά, με μεγάλο ύψος χιονιού να σημειώνεται από τη θέση Ποτάμι μέχρι τη Γλώσσα και το μέτωπο να επεκτείνεται σε όλη τη Σκόπελο.

Στην Αλόννησο

Αλπικό τοπίο και στην Αλόννησο με τον Δήμο να επιχειρεί με 6 μηχανήματα, ενώ έχουν καθαριστεί όλοι οι δρόμοι, ενώ επίσης έγινε διάνοιξη αγροτικών δρόμων που οδηγούν σε κτηνοτροφικές μονάδες. Το συντονιστικό όργανο λειτουργεί στο Δημαρχείο υπό τον δήμαρχο Πέτρο Βαφίνη, ενώ χρησιμοποιήθηκε και drone για τον καλύτερο έλεγχο του νησιού και των εντοπισμό των προβλημάτων.

Διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος του νησιού, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι με συντονισμένες κινήσεις, αντιμετωπίζεται και το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Επέλαση του χιονιά σημειώθηκε χθες στο νησί, με το ύψος του χιονιού να φθάνει τα 25 εκατοστά στους ορεινούς οικισμούς και στο Πατητήρι τα 12 εκατοστά αντίστοιχα. Ανοιχτοί παρέμειναν, στο μεταξύ, οι κεντρικοί δρόμοι του νησιού, με τη συνδρομή των μηχανημάτων της Περιφέρειας και του δήμου. Επιπροσθέτως δόθηκε βαρύτητα στην διατήρηση των ανοικτών δρόμων και εντός του οικισμού, με την προσπάθεια να συνεχίζεται μέχρι τις πιο απομακρυσμένες περιοχές σε Στενή Βάλλα και Καλαμάκι, προχωρώντας και στα σημεία όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου