ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνες σε γιατρούς στον Βόλο για συνταγογραφήσεις με εικονικά ΑΜΚΑ

ερευνες-σε-γιατρούς-στον-βόλο-για-συντ-187736

Δύο γιατροί και ένας εργαζόμενος σε φαρμακευτική εταιρεία στον Βόλο περιλαμβάνονται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στη δικογραφία που σχημάτισε η Ελληνική Αστυνομία για το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων, που είχε δράση σε όλη την Ελλάδα και ξεσκέπασε η πολύμηνη αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Στο πλαίσιο των ερευνών που ξεκίνησαν με τη σύλληψη 13 ατόμων τον Δεκέμβριο, πραγματοποιήθηκαν πέντε κατ’ οίκον έρευνες στον Βόλο και έρευνες σε επαγγελματικούς χώρους σε τρία φυσικά πρόσωπα.

Τα ονόματά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης, η οποία αναφέρεται σε συνολικά 126 φυσικά πρόσωπα και 2 νομικά, ενώ μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται 61 γιατροί που εργάζονται στο δημόσιο.

Στις 10 Δεκεμβρίου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος σε 13 άτομα για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων μετά από επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε επτά νομούς (Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα και Μεσσηνία).

Όμως με εντολή της ανακρίτριας Αθηνών οι έρευνες συνεχίστηκαν. Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε προχθές ότι προχώρησε σε επιπλέον 5 συλλήψεις στο διάστημα από 14 Δεκεμβρίου έως 15 Ιανουαρίου

Από 14 Δεκεμβρίου 2021 έως και 15 Ιανουαρίου 2022, διενεργήθηκαν συνολικά 232 έρευνες ανάμεσα στις οποίες και οι 5 στον Βόλο.

Συγκεκριμένα, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Αττική, Πιερία, Ημαθία, Κοζάνη, Γρεβενά, Πέλλα, Χαλκιδική, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, Ιωάννινα, Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία, Αρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Κυκλάδες, Λάρισα και Μαγνησία.

Οπως προέκυψε το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών -τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτών- και φαρμακοποιών σ’ όλη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους.

Με τον τρόπο αυτό οι ιατροί λάμβαναν αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, η εταιρεία αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ζημιώνοντας κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο.

Για τις ανάγκες λειτουργίας και επίτευξης των στόχων της, η εγκληματική οργάνωση είχε πυραμιδική δομή, με διακριτούς ρόλους και είχε χωρίσει την ελληνική επικράτεια σε βόρειο και νότιο τομέα, όπου στον κάθε τομέα προΐστατο ως τομεάρχης υπάλληλος της εταιρείας και είχε υπό την εποπτεία του έναν αριθμό ιατρικών επισκεπτών.

Εκείνοι είχαν ως αρμοδιότητα την στρατολόγηση ιατρών, προκειμένου να προβαίνουν σε κατευθυνόμενη – παράνομη συνταγογράφηση σκευασμάτων συμφερόντων της εταιρείας, διαδικασία από την οποία αποκόμιζαν οικονομικό όφελος και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και οι συνεργαζόμενοι ιατροί.

Περαιτέρω, τα επιφορτισμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνέλεγαν σε μηνιαία βάση, τα στατιστικά συνταγογραφήσεων των συνεργαζόμενων ιατρών («εκτυπώσεις»), τα οποία εξάγονταν μέσω εξειδικευμένων ιατρικών λογισμικών συνταγογράφησης – προγραμμάτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ιατροί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου