ΤΟΠΙΚΑ

Στη γειτονιά των αγγέλων η Ειρήνη – Χρυσοβαλάντου Μπακαλιάνου

στη-γειτονιά-των-αγγέλων-η-ειρήνη-χρυ-187790

Στη γειτονιά των αγγέλων βρίσκεται από χθες η Ειρήνη – Χρυσοβαλάντου Μπακαλιάνου. Η πρωτότοκη κόρη του προέδρου του Ιδρύματος «Ασπρες Πεταλούδες» «έσβησε» μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας, που αντιμετώπιζε το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε ηλικία 51 χρόνων.

Το χαμογελαστό κορίτσι, με τα αμυγδαλωτά μάτια και τη μεγάλη καρδιά δεν υπάρχει πια. «Εφυγε» αθόρυβα μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία και αναπαύεται πλέον στην αγκαλιά του Θεού.

Βαρύ το πένθος για την οικογένεια του Θανάση και της Μυρσίνης Μπακαλιάνου. Απαρηγόρητος ο αδερφός της Βασίλης Μπακαλιάνος, γνωστός δικηγόρος στον Βόλο, που ήταν ο «φύλακας – άγγελος» των διδύμων αδελφών του. Δεν τις ξεχώρισε ποτέ, ενώ μαζί με τη μικρότερη αδερφή του Μαρία, επίσης δικηγόρο, δεν έλειψαν ποτέ από κοντά τους.

Η Ειρήνη – Χρυσοβαλάντου, δίδυμη με την αδερφή της Ντίνα, διέμενε στο Ιδρυμα «Ασπρες Πεταλούδες», που είναι συνυφασμένο με την οικογένεια Μπακαλιάνου.

Παρά τον Γολγοθά που βίωναν ο Θανάσης και η σύζυγός του έχοντας δύο παιδιά με ειδικές ανάγκες, ως οικογένεια βρήκαν το κουράγιο και αφιέρωσαν τη ζωή τους, ώστε το Ιδρυμα να μετατραπεί σε οικοτροφείο για 50 άτομα όλων των ηλικιών με σοβαρές ψυχικές αναπηρίες (που περιλαμβάνουν το σύνδρομο Down, τον αυτισμό και διάφορες αισθητηριακές αναπηρίες).

Σήμερα οι «Ασπρες Πεταλούδες» προσφέρουν θεραπευτικές υπηρεσίες, όπως ιατρική θεραπεία, θεραπεία αποκατάστασης, εργοθεραπεία, ειδική φυσική αγωγή, κολύμβηση, ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτόνομης διαβίωσης, προγράμματα κοινωνικής ένταξης, κ.λπ.

Σε όλη της τη ζωή η 51χρονη εισέπραξε μόνο αγάπη και τρυφερότητα. Ηταν αξιαγάπητη. Αχώριστη με την αδερφή της, κατάφερε να αναπτύξει δεξιότητες, που τη βοήθησαν να συμμετέχει σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες του Ιδρύματος. Κοινωνική και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη είχε ανοιχτή αγκαλιά για εκείνους που γνώριζε. Ανταπέδιδε την αγάπη απλόχερα και παρά τα προβλήματα, που αντιμετώπιζε εκ γενετής, θυμόταν πάντα εκείνους που βρίσκονταν στο πλευρό της, δίχως να την ξεχωρίζουν από τα άλλα παιδιά.

«Άγγελέ μου, φόρεσες τα φτερά σου»

Το άγγελμα του θανάτου της έχει βυθίσει σε βαρύ πένθος το προσωπικό στο Ιδρυμα «Ασπρες Πεταλούδες», την οικογένεια Μπακαλιάνου και όσους τη γνώριζαν.

Συγκλονίζει στον αποχαιρετισμό του ο αδερφός της Βασίλης.

Σε ανάρτησή του στα social media αναγγέλλοντας τη θλιβερή είδηση έγραψε: «Άγγελέ μου, αδερφούλα μου φόρεσες τα φτερά σου. Τότε που με κρατούσες από το χέρι σφιχτά να περπατάμε μαζί παντού.

Βλέμματα πάνω μας. Μα γιατί μας κοιτάνε; Δυο αδέρφια είμαστε, ο μικρός με τη μια από τις δυο μεγάλες του αδερφές. Κατάλαβαν ότι είσαι διαφορετική. Ανώτερη για μένα, αμφίβολοι εκείνοι.

Το πείσμα μεγάλο. Κάθε μέρα το ίδιο εμείς κάναμε, όσες ώρες, όσες μέρες, όσα χρόνια χρειάζονταν να δούνε ότι είμαστε όλοι ίδιοι.

Τα κατάφερες όπως πάντα. Καμάρωνα για την Ειρήνη την αδερφούλα μου, ήμουν ευτυχισμένος και χαρούμενος.

Περνώντας τα χρόνια μού χάριζες απλόχερα αξίες. Να σέβομαι όλους τους ανθρώπους και την αξιοπρέπεια να την κάνω βίωμά μου.

Πήρες δύσκολη απόφαση τώρα. Με ρώτησες και σου απάντησα έχεις φτερά και εδώ, μη φεύγεις.

Τώρα; Εφυγες. Μη χαμογελάς, σε βλέπω και το ξέρεις. Ηθελες να δώσεις χρώματα στον ουρανό. Τα κατάφερες και πάλι.

Αυτή η επιμονή σου για να μας κάνεις ευτυχισμένους, απίστευτη.

Ξέρω, δεν σου αρέσει να γράφω για σένα. Δεν γίνεται όμως.

Εγώ σε αγάπησα και σε λάτρεψα εδώ για όλα όσα μου χάρισες. Με έκανες πλούσιο στην ψύχη.

Εφτανε να χαμογελάς και άλλαζαν τα πάντα. Ακου, μην τολμήσεις να σταματήσεις να μου ψιθυρίζεις. Παραμυθάκι μου σκληρό πάντα μαζί θα είμαστε».

Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε χθες η εξόδιος ακολουθία. Η Ειρήνη ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι. Ηταν ένας άγγελος επί Γης, που έφυγε αθόρυβα, έχοντας όμως αφήσει πίσω το δικό της χνάρι. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου