ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας: Το 30% θεωρεί πιθανό να κλείσει

ερευνα-εμπορικού-συλλόγου-βόλου-και-ν-187842

Τραγική είναι η κατάσταση, που επικρατεί στην εμπορική αγορά του Βόλου. Ενας στους τρεις έμπορος θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας το 2022 και να κλείσει το κατάστημά του, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Η έρευνα αφορά στην κίνηση των εμπορικών καταστημάτων στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Πραγματοποιήθηκε την περίοδο από 1 έως 10 Ιανουαρίου 2022 με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου, στο οποίο ανταποκρίθηκαν 98 αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις.

Από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων προκύπτει ότι στην αγορά επικρατεί έντονη απαισιοδοξία για το 2022. Ο εμπορικός κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές και τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις και δυστυχώς δεν πήρε την ανάσα που περίμενε στις γιορτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 57% των επιχειρήσεων κινήθηκε καλύτερα από τις γιορτές του 2020, που όμως ήταν περίοδος click away για την αγορά.

Σε σχέση με την προ κορονοϊού εποχή καταγράφηκαν απώλειες άνω του 40% στον τζίρο για μία στις τέσσερις επιχειρήσεις, όταν μάλιστα το 2019 ήταν το χειρότερο έτος της οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος τονίζει ότι η έρευνα δείχνει τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει το λιανεμπόριο.

«Η έρευνα διενεργήθηκε με στόχο τον σχεδιασμό αποφάσεων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των υπαρχόντων προβλημάτων και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Αποτελεί σημαντικό εργαλείο στα χέρια μας για την αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά», σημειώνει ο ίδιος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

-Για το 57% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις κινήθηκαν καλύτερα από το 2020 που ήταν περίοδος click away.

-Για το 55% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις κινήθηκαν χειρότερα από το 2019, περίοδος προ πανδημίας.

-Το 22% των επιχειρήσεων κατέγραψε μείωση πωλήσεων άνω του 40% σε σχέση με το 2019.

-Το 45% των επιχειρήσεων δεν ξεχώρισε κάποιες από τις δύο Κυριακές των εορτών.

-Το 77% των εμπόρων δήλωσε ότι οι Κυριακές των εορτών δεν είχαν εμπορικό ενδιαφέρον και δεν συνέβαλαν θετικά στις πωλήσεις.

-Το 17% των εμπόρων δήλωσε ότι οι αυξήσεις του κόστους αγοράς των προϊόντων ήταν ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισαν.

-Το 54% των εμπόρων είναι λίγο έως καθόλου αισιόδοξο για την πορεία των επιχειρήσεών τους το 2022.

-Το 56% των εμπόρων δυσκολεύεται αρκετά να αντεπεξέλθει στις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

-Το 30% των εμπόρων θεωρεί πολύ έως αρκετά πιθανό να έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας και να κλείσει την επιχείρησή του.

Επισημαίνεται ότι οι απαντήσεις ήταν ανώνυμες και εμπιστευτικές για να υπάρχει πληρέστερη εικόνα των αποτελεσμάτων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου