ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι από ξενοδόχους για το μέλλον του κλάδου με επείγον αίτημα για στήριξη

καμπανάκι-από-ξενοδόχους-για-το-μέλλο-189710

Αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα βρίσκονται οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, προτάσσοντας από κοινού την ανάγκη άμεσης στήριξης των επιχειρήσεων για την επιβίωσή τους. Με τη μέση πληρότητα στο 12% για το σύνολο της χειμερινής περιόδου, η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας απευθύνθηκε πρόσφατα με επιστολή σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, και τους τοπικούς φορείς, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την επιδότηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο έχει καταστεί δυσβάστακτο.

Εκφράζοντας τον προβληματισμό και την αγωνία που επικρατεί στον κλάδο, κτυπούν «καμπανάκι» για το χειμερινό τουρισμό «όχι μόνο για τον προορισμό μας, αλλά για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής – ορεινής Ελλάδας. Δεν θα υπάρχει ουσιαστικά από σήμερα για εμάς αντικείμενο δραστηριότητας, αφού οι επισκέπτες μειώνονται ή εξαφανίζονται – σε αντίθεση με την αγωνία μας που αυξάνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας», τονίζουν.

Την ίδια στιγμή, «τα αστικού τύπου ξενοδοχεία δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Κλαδικές εκθέσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον, όσα ελάχιστα συνέδρια και εκδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται και η κατάσταση, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου», επισημαίνεται στην επιστολή της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Με την επισήμανση ότι «τα ξενοδοχεία δεν κατεβάζουν τον… γενικό κάθε Δευτέρα. Είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν καθημερινές ανάγκες, οι οποίες και δεν καλύπτονται μόνο με τους (όποιους σε αριθμό) επισκέπτες του Σαββατοκύριακου», καθίσταται σαφές το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

«Η πλειοψηφία είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν ζημίες δύο ετών. Πώς θα ανταποκριθούμε στα έξοδα μας, στο μισθολογικό και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, στην ίδια την καθημερινότητα μας, όταν από την άλλη πλευρά το κόστος μετακίνησης (καύσιμα, διόδια) έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα οι προορισμοί μας να «απομονώνονται» ακόμα περισσότερο; Με δουλειά μόλις 10 ημερών;», διερωτώνται οι ξενοδόχοι.

Κοινά αιτήματα

Στη διαπίστωση ότι «η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, υπάρχει και θα συνεχιστεί όλο το χειμώνα», οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας τονίζουν ότι «χρειάζεται τώρα ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη για να διασφαλίσει τη συνέχεια ύπαρξής της, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας».

Απαριθμώντας τα αγωνιώδη αιτήματα του κλάδου, στην επιστολή που συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης και ο γενικός γραμματέας Γρηγόρης Κοντορίζος, ζητείται από την κυβέρνηση: «Αμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας».

Αμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (σε καμία περίπτωση δεν μηδενίζουμε την απόφαση της υφυπουργού Τουρισμού κυρίας Ζαχαράκη να αποπληρωθούν οι οφειλές χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων) τα λεφτά μας θα τα πάρουμε άραγε;» διερωτώνται.

Παράλληλα οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας ζητούν «μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50%, αλλά σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας. Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022. Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022 δεν είναι δυνατόν το κράτος να ζητά αποπληρωμή υποχρεώσεων χωρίς αυτό να έχει εκπληρώσει τις δικές του».

Τέλος, ζητούν ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης. «Είδαμε τα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται, όμως, ξέχασε ότι πέρα από το ηλεκτρικό τα περισσότερα ξενοδοχεία της ηπειρωτικής Ελλάδος χρησιμοποιούν «μαύρο χρυσό» στην κυριολεξία», τονίζουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου