ΤΟΠΙΚΑ

Ζημιές 2 εκατ. ευρώ στα λιμάνια

ζημιές-2-εκατ-ευρώ-στα-λιμάνια-190788

Αποκόπηκε το μονοπάτι από Αη – Γιάννη προς Πλάκα, «μπαζώθηκε» το λιμάνι Χορευτού, «εξαφανίστηκαν» 17 μέτρα του κυματοθραύστη στην Νταμούχαρη

Εργα προϋπολογισμού περίπου 2 εκατ. ευρώ διεκδικεί ο Δήμος Ζαγοράς -Μουρεσίου για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Διομήδης» στις λιμενικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Πρόκειται για έργα που περιλαμβάνουν αντιμετώπιση των ζημιών αλλά και παρεμβάσεις για τη θωράκιση των λιμανιών, όπως για παράδειγμα του συγκεκριμένου στην Νταμούχαρη στο οποίο δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση από τη δεκαετία του ’80!

Για το λιμάνι στην Νταμούχαρη απαιτούνται εργασίες τουλάχιστον ενός εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Αποστόλη Σουλδάτο, προκειμένου να αποκατασταθεί και να θωρακιστεί έναντι των επόμενων καιρικών φαινομένων.

Το λιμανάκι της περιοχής όταν είχε κατασκευαστεί με στόχο και την προστασία μικρών σκαφών, περιλάμβανε λιμενοβραχίονα μήκους 68 μέτρων. Δεδομένης της απουσίας παρεμβάσεων και των συνεχών καιρικών φαινομένων, ο κυματοθραύστης έχει «εξαφανιστεί» σε μήκος 17 μέτρων, από το 1980 έως και σήμερα. Τα βράχια βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας και θα πρέπει αφενός μεν να απομακρυνθούν, αφετέρου να συμπληρωθεί το τμήμα του λιμενοβραχίονα που έχει «χαθεί» και να θωρακιστεί.

Το λιμάνι της Νταμούχαρης δεν είναι το μοναδικό στο οποίο καταγράφηκαν ζημιές από τον «Διομήδη». Μικροπροβλήματα εντοπίζονται επίσης στο λιμάνι του Χορευτού, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αναβάθμισής του. Το ρέμα της περιοχής υπερχείλισε εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης και οι φερτές ύλες «έσκασαν» μέσα στη θάλασσα, «μπαζώνοντας» το λιμάνι. «Το πρόβλημα θα επιλυθεί ωστόσο απαιτείται παρέμβαση για την οριστική επίλυσή του», σημείωσε ο κ. Σουλδάτος, δεδομένου μάλιστα ότι τον ερχόμενο Μάιο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ζημιές σημειώθηκαν και στο λιμάνι του Αη Γιάννη που πρόσφατα εκσυγχρονίστηκε. Δεν πρόκειται για ζημιές στα λιμενικά έργα, αλλά στο μονοπάτι που οδηγεί από τον Αη Γιάννη προς την Πλάκα και το οποίο πλέον είναι αδιάβατο. «Μεγάλοι βράχοι έχουν καταρρεύσει και είναι αδύνατη η πρόσβαση από το ένα σημείο στο άλλο», σημειώνει ο κ. Σουλδάτος.

Ηδη ο Δήμος ετοίμασε τεχνικά δελτία για τα έργα που πρέπει να γίνουν, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ και έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών προς έγκριση.

«Περιμένουμε τα έργα να δρομολογηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος», σημειώνει ο κ. Σουλδάτος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου