ΤΟΠΙΚΑ

Δώρα Καναβιτσά: Κάνουμε κουράγιο και υπομένουμε

δώρα-καναβιτσά-κάνουμε-κουράγιο-και-υ-196138

«Κάνουμε κουράγιο, ευελπιστώντας ότι το δύσκολο χρονικό διάστημα που ζούμε θα περάσει και θα μπορέσουμε να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Μέχρι τότε… υπομένουμε». Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση την οποία βιώνουν οι επαγγελματίες στα σχολικά κυλικεία του νομού η πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Σχολικών Κυλικείων, Δώρα Καναβιτσά.

Σύμφωνα με την κ. Καναβιτσά, το άνοιγμα των σχολείων δεν σηματοδότησε και την επιστροφή στην κανονικότητα για τα σχολικά κυλικεία, τα οποία κατά το πρώτο έτος της πανδημίας παρέμεναν κλειστά και όπως είναι φυσικό τα έσοδά τους ήταν μηδενικά.

«Ακόμη και σήμερα υπολειτουργούμε», σημειώνει η ίδια, μιλώντας για μαζικές απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών λόγω του κορονοϊού. «Την πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές και κυρίως στα δημοτικά πολλοί μαθητές απουσίαζαν. Οι γονείς φοβούμενοι από τον αριθμό των κρουσμάτων, αποφάσισαν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι. Αλλά και σήμερα, όταν ανακοινώνεται ένα κρούσμα, βλέπεις τα παιδιά ενός ολόκληρου τμήματος με τα χαρτιά στο χέρι να φεύγουν από το σχολείο για να κάνουν τεστ», αναφέρει.

Την ούτως ή άλλως περιορισμένη λειτουργία επιδεινώνουν και οι μαθητικές καταλήψεις. «Οταν τα σχολεία παραμένουν κλειστά εξαιτίας των καταλήψεων, εμείς δεν λειτουργούμε κι άρα δεν έχουμε έσοδα. Τόσο τον περασμένο Νοέμβριο, όσο και κατά τον τρέχοντα μήνα Ιανουάριο, οι καταλήψεις είναι συνεχείς, πότε στο ένα και πότε στο άλλο σχολείο», περιγράφει.

Σύμφωνα με την κ. Καναβιτσά, τόσο η κίνηση, όσο και η κατανάλωση στα σχολικά κυλικεία έχουν περιοριστεί δραματικά. Η κίνηση μειώθηκε κατά 40% σε σχέση με την προ κορονοϊού περίοδο, όμως οι τζίροι έπεσαν ακόμη περισσότερο, κατά 70%. «Τα παιδιά σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και για τις ίδιες τις οικογένειες καλούνται να πάρουν το δεκατιανό τους από το σχολικό κυλικείο με πέντε ευρώ την εβδομάδα. Ενα ευρώ την ημέρα δηλαδή, για ένα κουλούρι και ένα νεράκι. Λιγότερα συχνά θα ξοδέψουν έως και δύο ευρώ την ημέρα», σημειώνει.

Παρά τις μειωμένες ημέρες λειτουργίας, τη μείωση της κίνησης και των τζίρων, τα έξοδα διατηρούνται σταθερά. «Αν εξαιρέσουμε τις εκπτώσεις στα ενοίκια που μας έχουν δώσει όλοι οι δήμοι της Μαγνησίας, δεν έχουμε καμία άλλη ελάφρυνση, τουναντίον είμαστε αντιμέτωποι με διαρκείς ανατιμήσεις αγαθών. Τα χρέη μας συσσωρεύονται και τα ελάχιστα χρήματα που κερδίζουμε, τα διαθέτουμε για να μπορούμε να ζούμε, ελπίζοντας να έρθουν καλύτερες ημέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Καναβιτσά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου