ΤΟΠΙΚΑ

Την αντιπροσωπεία από την Κούβα υποδέχθηκαν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

την-αντιπροσωπεία-από-την-κούβα-υποδέ-196161

«Στην Κούβα δεν υφίσταται αντιεμβολιαστικό κίνημα. Οι πολίτες δείχνουν εμπιστοσύνη στα εμβόλια που παράγουμε, στο σύστημα υγείας και στους γιατρούς μας». Το παραπάνω τόνισε από τον Βόλο, η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Αθήνα Zelmys Maria Dominguez Cortina, μιλώντας για τη διαχείριση της πανδημίας από την Κούβα που έχει αναδειχθεί σε χώρα πρότυπο στον συγκεκριμένο τομέα.

Αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στην Κούβα ανέρχεται στο 94,5%. «Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Σχεδόν ανταγωνιζόμαστε τα Αραβικά Εμιράτα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Cortina, η οποία αναφέρθηκε στο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που έχει αναπτυχθεί στη χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια «από τις αρχές της κουβανικής επανάστασης το 1959, ένας από τους πρώτους στόχους ήταν η ανάπτυξη της επιστήμης και η υγεία του πληθυσμού. Στην Κούβα το σύνολο του πληθυσμού έχει πρόσβαση 100% σε όλες τις υπηρεσίες υγείας και μάλιστα δωρεάν. Σε κάθε έναν οικογενειακό γιατρό αντιστοιχούν 120 κάτοικοι για τους οποίους υπάρχει πλήρης ιατρικός φάκελος, ενώ έμφαση δίνεται στην προληπτική ιατρική. Ταυτόχρονα, την ανάπτυξη της επιστήμης υποστηρίζει το ίδιο το κράτος και αυτό σημαίνει ότι στα 60 χρόνια της επανάστασης η ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών είναι υψηλή». Όταν ξέσπασε η πανδημία, η Κούβα ήταν ήδη προετοιμασμένη. Είχαμε ήδη την εμπειρία στη δημιουργία εμβολίων και φαρμάκων ευρείας γκάμας, που μας επέτρεψαν να επεξεργαστούμε πέντε δικά μας εμβόλια, εκ των οποίων τα τρία ήδη χρησιμοποιούνται για τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών ηλικίας από 2 έως 18 ετών. Μάλιστα η Κούβα ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε παιδικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Όλα αυτά μας επέτρεψαν να αντιπαλέψουμε την πανδημία με δικά μας όπλα», τόνισε η κ. Cortina.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του πρόξενου της Κούβας, José Oriol Marrero Martínez, «Ο Χοσέ Μαρτί και το ελληνικό στοιχείο», που διοργάνωσε η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα, η αντιπροσωπεία από την Κούβα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόξενος της Κούβας, αναφέρθηκε στον Χοσέ Μαρτί, τον εθνικό ήρωα της χώρας, ο οποίος σκοτώθηκε σε ηλικία 42 ετών, σε μάχη στη διάρκεια του αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας της Κούβας έναντι των Ισπανών. Αναφέρθηκε στην πολύπλευρη προσωπικότητά του τονίζοντας ότι ήταν ένας εμπνευσμένος ποιητής και διηγηματογράφος, πολύγλωσσος μεταφραστής, χαρισματικός δημοσιογράφος, πολυταξιδεμένος διεθνιστής και επαναστάτης. Τον χαρακτήρισε ως τον καλύτερο φίλο της Ελλάδας και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του εξηγεί το γιατί.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου