ΤΟΠΙΚΑ

«Παγωμένη» η τοπική αγορά στον Βόλο

παγωμένη-η-τοπική-αγορά-στον-βόλο-198355

«Παγωμένο» παραμένει το τοπίο στην τοπική εμπορική αγορά, με τις χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών να συμβαδίζουν με τη διάθεση και την ψυχολογία των καταναλωτών, πολύ περισσότερο των εμπόρων. Κατώτερη των προσδοκιών του εμπορικού κόσμου η κίνηση στα καταστήματα, με τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο να μην αποδίδει, στην εκκίνηση τουλάχιστον, τα αναμενόμενα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μειωμένη επισκεψιμότητα και τζίροι καταγράφονται μέχρι στιγμής, με τα δελεαστικά εκπτωτικά ποσοστά να μη «θερμαίνουν», όπως όλα δείχνουν, το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

«Είναι μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Νεκτάριος Νικολός, υπογραμμίζοντας ότι η περασμένη Κυριακή δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα, με ορισμένες επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές.

«Οσα καταστήματα άνοιξαν την περασμένη Κυριακή, είχαν πολύ μειωμένη κίνηση. Προφανέστατα οι Κυριακές των ενδιάμεσων εκπτώσεων και της εκπτωτικής περιόδου, που παραμένουμε ανοιχτά, δεν βοηθούν και αυτό αποδείχθηκε στο πλαίσιο της γενικότερης κατάστασης. Είναι δύσκολη η περίοδος» τονίζει ο κ. Νικολός. Σε αντίθεση με τα δεδομένα που ίσχυαν παλαιότερα, με την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων να έχει διερευνητικό χαρακτήρα και τους καταναλωτές να εντοπίζουν τα είδη που επιθυμούσαν να ψωνίσουν, η σημερινή εικόνα της αγοράς έχει αλλάξει ριζικά. «Αυτή τη χρονική περίοδο βιώνουμε δυστυχώς μια κατάσταση, που σε συνδυασμό με την πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων που υπήρχαν έντονα καιρικά φαινόμενα, μας πήγε πολύ πίσω» σημειώνει ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Με την πτώση τζίρου να αποτελεί πανελλαδικό φαινόμενο, τα εκπτωτικά ποσοστά αυξάνονται, για να καταφέρουν οι έμποροι να αποκτήσουν την πολυπόθητη ρευστότητα, που θα τους επιτρέψει να καλύψουν πάγιες και έκτακτες υποχρεώσεις, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις τους.

«Είναι παγωμένη η εικόνα της αγοράς. Δυστυχώς, δεν είχαμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ευελπιστούμε, ωστόσο, να έχουμε καλύτερη συνέχεια. Είναι δύσκολη η κατάσταση και παρά το γεγονός ότι η εκπτωτική περίοδος ξεκίνησε με πτώση τζίρου, είμαι αισιόδοξος. Θέλω να πιστεύω ότι θα βοηθήσουν τόσο οι καιρικές συνθήκες, όσο και τα μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων, για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα και να μη χάσουμε και τον Φεβρουάριο. Θεωρώ ότι μέχρι τις 5 Μαρτίου, που διαρκούν οι εκπτώσεις στη Μαγνησία, θα έχουμε καλά αποτελέσματα» τονίζει ο Νεκτάριος Νικολός.

Γενικός προβληματισμός

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρώτος αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Γιώργος Σακελάρης, κάνοντας λόγο για «παγωμένη κίνηση στην αγορά».

Πολλοί οι λόγοι που έχουν διαμορφώσει τη συγκεκριμένη κατάσταση, με τον κ. Σακελάρη να επισημαίνει ότι «αποδίδουμε τη δύσκολη κατάσταση στις ανατιμήσεις αγαθών και ενέργειας και κυρίως στον φόβο για τον κορονοϊό. Η αγορά είναι ο καθρέπτης της κατάστασης που βιώνουμε και αποτυπώνεται στις πωλήσεις».

Αισιόδοξος σε βάθος χρόνου δηλώνει ο ίδιος, με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μετά την άνοιξη. «Μακάρι να ισοφαρίσει η κατάσταση στο τέλος του μήνα με την καταβολή μισθών και συντάξεων. Βλέπουμε και νέα κακοκαιρία ενόψει. Αν χιονίσει, ποιος θα κατέβει στην αγορά» διερωτάται ο κ. Σακελάρης.

«Παγωμένη η εκπτωτική κίνηση στην αγορά» επισημαίνει από την πλευρά του και ο Κωνσταντίνος Μαγαλιός, μέλος στο ΔΣ του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου. «Υποτονική» χαρακτηρίζει την εκπτωτική κίνηση στην αγορά, ενώ επισημαίνει παράλληλα ότι οφείλεται «στην πανδημία και τα επιπλέον έξοδα που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, λόγω των ανατιμήσεων».

Παράλληλα, δηλώνει εξαιρετικά προβληματισμένος, διότι «υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι, οι οποίοι έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους. Εχουν συσσωρευτεί προβλήματα από πάρα πολλά χρόνια και οι επιχειρήσεις που δεν ήταν αρκετά δυνατές, δεν κατάφεραν να βρουν τους τρόπους που απαιτούνται, για να επιβιώσουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου