ΤΟΠΙΚΑ

Κρύος ιδρώτας… για επικείμενες αποχωρήσεις στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου

κρύος-ιδρώτας-για-επικείμενες-αποχω-200788

Αντιμέτωπες με έναν μεγάλο πονοκέφαλο που σχετίζεται με νέες αποχωρήσεις υγειονομικών θα βρεθούν Ιατρική και η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Βόλου, όπως επίσης και το Τμήμα Διοικητικού στο Αχιλλοπούλειο, από την 1η Φεβρουαρίου.

Ο λόγος; Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που στην πορεία επέστρεψαν στα πόστα τους με πιστοποιητικό νόσησης ή θα εμβολιαστούν ή θα ξαναβγούν σε αναστολή εργασίας.

Η εκ νέου «έξοδός» τους από το ΕΣΥ σε συνδυασμό με τις απουσίες υγειονομικών που προσβάλλονται από την Όμικρον και υποχρεωτικά τίθενται σε καραντίνα για ένα τουλάχιστον πενθήμερο (η εβδομάδα ξεκίνησε με 28 άτομα σε καραντίνα) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά κενά σε νευραλγικά τμήματα.

Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης που έχουν στην κατοχή τους ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λήγει στις 31 Ιανουαρίου. Από την επόμενη μέρα δεν έχουν το δικαίωμα να παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος της υποχρεωτικότητας που έχει ψηφιστεί από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ πρόκειται για περίπου 30 υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων. Ανεμβολίαστοι ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, υπάλληλοι τμημάτων που υπάγονται στις διοικητικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου Βόλου είχαν επιστρέψει στην εργασία τους με πιστοποιητικό νόσησης, αφού νόσησαν από κορονοϊό και έκαναν χρήση του νόμου.

Η περίοδος όμως λήγει και πρέπει να κάνουν την επιλογή τους.

Εάν προγραμματίσουν ραντεβού εμβολιασμού και «τσιμπηθούν» δεν υφίσταται θέμα. Εάν επιμείνουν και αρνηθούν τον εμβολιασμό, τίθενται εκ νέου σε αναστολή εργασίας.

Τα στελέχη του Νοσοκομείου βρίσκονται επί ξυρού ακμής. Θέλουν να ελπίζουν ότι μέχρι τελευταία στιγμή η πλειονότητα των συναδέλφων τους θα κάνει δεύτερες σκέψεις και θα πειστεί να εμβολιαστεί.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και στους κόλπους της διοίκησης. Ο μεγάλος φόβος είναι να μη διασαλευτεί η λειτουργία ζωτικών τμημάτων κλινικών, αλλά και υπηρεσιών που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το υπουργείο Υγείας πάντως έχει παρατείνει την ισχύ του νόμου της υποχρεωτικότητας μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022.

«Η πανδημία μάς δείχνει ότι το μέτρο αυτό πρέπει να συνεχιστεί έως 31 Μαρτίου του 2022» επισήμανε πριν από τα Χριστούγεννα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Αθ. Πλεύρης. «Οσοι είναι σε αναστολή να γνωρίζουν ότι όσο διαρκεί η πανδημία θα είναι σε αναστολή αλλά επιπλέον εξετάζεται ότι μπορεί να υπάρξει και άλλη παράταση αλλά να πρέπει να εμβολιαστούν αλλιώς δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στο ΕΣΥ. Οποιος θέλει να παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα πρέπει να εμβολιαστεί. Το μέτρο αυτό θα παραμείνει και είναι υπό εξέταση να παραμείνει και μετά. Συνεπώς εντός του τριμήνου όλοι αυτοί θα πρέπει να εμβολιαστούν. Αν δεν το κάνουν θα θέσουν τους εαυτούς τους εκτός ΕΣΥ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου