Γουργουλιάνης: Η συζήτηση για την φυσική ανοσία

Τελευταία ενημέρωση: 2022-01-14, 19:11:21
Γουργουλιάνης: Η συζήτηση για την φυσική ανοσία

Σε μελέτη της Πνευμονολογικής κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αναλύοντας την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο έγκριτος καθηγητής ανέφερε ότι «οι τίτλοι αντισωμάτων ήταν σημαντικά υψηλότεροι σε προηγουμένως μολυσμένους συμμετέχοντες που είχαν εμβολιαστεί και σε εκείνους που νοσηλεύτηκαν».

Αναλυτικά η δημοσίευση του καθηγητή:

«Η Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μελετάει τον τελευταίο χρόνο την  εξέλιξη της πανδημίας στη Δεσκάτη.  Εκεί, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 2020 η θετικότητα των τεστ έφθασε στο 75%,   ενώ  σε λιγότερο από δύο μήνες  μετά, η θετικότητα των τεστ μηδενίστηκε  (εικόνα1).  Αυτό το ισχυρό πανδημικό κύμα  που χαρακτηρίσθηκε από πολλές νοσηλείες αλλά και θανάτους άφησε φυσική ανοσία στο 46% του πληθυσμού.  Οι εμβολιασμοί που ακολούθησαν, ανοσοποίησαν  επιπρόσθετα το 48% του πληθυσμού. Υψηλότεροι τίτλοι αντισωμάτων βρέθηκαν σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί και  είχαν  μολυνθεί προηγουμένως και ιδιαίτερα σε άτομα με σοβαρή νόσο που  τους οδήγησε σε νοσηλεία  (εικόνα 2).

 Συμπερασματικά τα γρήγορης έναρξης  πανδημικά κύματα εξαντλούνται  γρήγορα, αρκετοί από όσους   βρέθηκαν θετικοί  και ήταν ασυμπτωματικοί δεν ανέπτυξαν  φυσική ανοσία, ενώ τα εμβόλια προσφέρουν αποτελεσματική ανοσοποίηση. Αυτή η μελέτη που πρόσφατα δημοσιεύθηκε https://doi.org/10.3390/ijerph19010407  απαντάει σε συχνά ερωτήματα για τη σχέση ανοσίας από εμβολιασμούς  ή και  από νόσο. Ίσως τα αποτελέσματά της μπορεί να αξιοποιηθούν  στη διαχείριση και  του   πανδημικού  κύμα της Όμικρον που χαρακτηρίζεται από πολλούς ασυμπτωματικούς ή ήπια νοσούντες».

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
5
=